Les Gets, svetovno prvenstvo
29. kolovoza 2022

Trideset i treće svjetsko prvenstvo u brdskom biciklizmu održano je u tradicionalnoj destinaciji na francuskoj strani Alpa…

Fantastična navijačka atmosfera u francuskom zimskom sportskom centru Les Gets obilježila je tjedan ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva u brdskom biciklizmu. Posljednji dan, nedjelju, obilježilo je sunčano vrijeme te gomila dobro raspoloženih navijača što je dalo polet najboljim natjecatelj(ic)ama u olimpijskom krosu.  

Elite žene: Četvrti svjetski naslov za Ferrand Prevot

Pauline Ferrand Prevot napala je već na početku prvog uspona, stekla je prednost nad suparnicama, a zatim je vozila svoju utrku te osvojila svjetsko zlato pred lokalnim navijačima. Ne samo da je dodala četvrti naslov prvakinje svijeta, već je osvojila dva naslova u dvije utrke u dva dana – prvi je „pao“ u petak u kratkom krosu.

Iza Pauline se vodila žestoka bitka za medalje, najprije između Francuskinje Loane Lecomte, Švicarske Alessandra Keller i Amerikanke Haley Batten. Nakon toga, „gotovo otpisana” olimpijska prvakinja, Švicarka Jolanda Neff, nastavila je sustizati suparnice i na kraju je osvojila srebro. Broncu je zaslužila Haley Batten.

Elite muškarci: Deseto zlato za Nina!

Specijalist za najveće utrke. Legendarni Švicarac Nino Schurter. Taktički, ali iznad svega uz optimalnu raspodjelu snage, slomio je napad Španjolca Davida Valera Serrana i osvojio deseti naslov svjetskog prvaka. Talijan Luca Braidot zauzeo je treće mjesto s odličnom vožnjom, koja. Jedan od najvećih favorita za naslov, aktualni europski prvak i britanski nacionalni prvak Tom Pidcock, napravio je previše pogrešaka te je na kraju osvojio četvrto mjesto.

U23 žene: Još jedno zlato u Francusku

Francuskinja Line Burquier okrunila je ovu fantastičnu sezonu svjetskim zlatom. Lanjska najbolja juniorka na svijetu dodala je titulu u kategoriji U23. Nizozemska ciklokros zvijezda Puck Pieterse zauzela je drugo mjesto, a treća je bila Dankinja Sofie Pedersen.

U23 muškarci: Najveći favorit nije opravdao očekivanja

Iako je Čileanac Martin Vidaurre Kossmann, koji je poražen samo jednom u ovogodišnjim utrkama Svjetskog kupa, vodio od početka utrke, pao je u manju krizu u polovici utrke, a san o drugom naslovu U23 rastopio se. Talijan Simone Avondetto uzeo je zlato, drugi je bio Švicarac Luca Schatti, a treći  Francuz Mathis Azzaro.

Rezultati na tissottiming.com

Spust: Zlato u Austriju i Francusku

Svjetsko prvenstvo u spustu održano je dan ranije, u subotu, pred najglasnijim navijačima u Les Getsu.

Ujutro su određene dionice na stazi još bile blatnjave i skliske zbog noćne kiše, a poslijepodne tijekom elitne utrke ostali se prekriveni prašinom. Svaka od natjecateljskih kategorija imala je drugačiju situaciju. Jedina stvar koja je bila konstantna tijekom subotnjeg spusta bili su glasni navijači koji su preplavili sve kutove duž staze i u ciljnoj areni.

Žene: Vali očekivano do svjetskog zlata!

Susjeda Monika Hrastnik  prva je ostvarila vrijeme ispod četiri minute. Nakon nje je startala Talijanka Eleonora Farina bila je malo iza Monike u gornjem dijelu, bila je brža u trećem mjerenju među vremena, ali je zatim pogriješila i pala prije cilja.

Jedna od glavnih favoritkinja, Njemica Nina Hoffmann, na drugom je međuvremenu imala tri sekunde prednosti u odnosu na u tom trenutku vodeću Moniku. Hoffmann je potom iskusila poteškoće s pedalom ali ipak je preuzela vodstvo.

Hoće li Francuskinje ispuniti očekivanja navijača?

Myriam Nicole, francuska braniteljica svjetskog naslova, počela je malo suzdržano, ali je u drugom mjerenju imala prednost od 1,7 sekundi. U međuvremenu, u ritmu sličnom Nini Hoffmann, imala je prednost od 1,8 sekundi u posljednjem mjerenju, ali bez najčišćih skokova u donjem dijelu, nije uspjela prestići Nijemce i zauzela drugo mjesto u ovom trenutku.

Na startu su u tom trenutku bile samo Austrijanka Valentina Höll i Švicarka Camille Balanche. Vali je u donjem dijelu napravila neke pogreške, ali njezino vrijeme u cilju bilo je gotovo sekundu brže.

Dosadašnja svjetska prvakinja Balanche je na kraju uspjela doći tek do četvrtog mjesta i tako spustuiti ekipnu kolegicu Moniku Hrastnik na peto mjesto.

Nova svjetska prvakinja je Valentina Höll. Srebro je osvojila Nina Hoffmann, a broncu Myriam Nicole.

Zlatni Loic Bruni (snimljen za vrijeme treninga) pobrinuo se za vrhunsko raspoloženje domaćih navijača

Muškarci: U znaku La Marseillaise

Branitelj naslova svjetskog prvaka, Južnoafrikanac Greg Minnaar (41), počeo je malo suzdržano, a zatim je imao neke probleme, već je skupio više od dvije sekunde zaostatka u međumjerenju, ali je gurnuo dodatnu snagu prema cilju i ipak se uvrstio na vodeću poziciju u tom trenutku.

Vrijeme je za Bruni show?

Miljenik domaćih navijača, četverostruki svjetski prvak Loic Bruni, malo je lošije startao, ali u drugom mjerenju vodilo je 2.246 sekundi, zatim se prednost malo povećala, preletjela posljednja tri skoka i s vremenom 3:20,478 pouzdano je preuzela vodstvo, a mnoštvo navijača doslovno je „otkačilo”. 

Loris Vergier, Brunijev dobar prijatelj i vječni suparnik, tek 14. U kvalifikacijama, zaostajao je tek stotinku u prvom međumjerenju, ali je kasnije napravio pogreške, previše da bi ugrozio sunarodnjaka na „vrućem” stolcu. Vergier je u cilju zauzeo drugo mjesto.

Bruni ili Pierron?

Posljednji natjecatelj na startu, pobjednik četiri utrke Svjetskog kupa ove godine, Loicov zemljak Amaury Pierron nakon starta je bio gotovo izjednačen s Bruniem, ali od drugog međumjerenja je nakupio zaostatak, koji je samo povećavao prema cilju. Na kraju, Amaury Pierron morao se zadovoljiti srebrom.

Loic Bruni je peti puta u seniorskoj karijeri postao svjetski prvak, a još kao junior bio je „zlatan“. Amaury Pierron je drugi, a Loris Vergier treći. Četvrto mjesto Australac Troy Brosnan, a peti je Britanac Laurie Grenland..

Juniori: 60 natjecatelja i nekoliko iznenađenja u finalu

Najbrži u kvalifikacijama bili su Britanac Jordan Williams i Kanađanin, branitelj svjetskog naslova, Jackson Goldstone. Williams je bio najbrži u svim međumjerenjima, a u u cilju je poboljšao je kvalifikacijsko vrijeme za tri sekunde. Goldstone je bio samo 0,6 sekundi iza Williamsa u gornjem dijelu, a zatim je pao i zaostao je više od 10 sekundi. Tako je san o drugom naslovu svjetskog prvaka ispario. Goldstone je zauzeo 14. mjesto sa 15,8 sekundi zaostatka.

Novi svjetski prvak je Jordan Williams, drugo mjesto Remy Meier Smith, a treće Davide Capello.

Juniorke: Zlato na Novi Zeland

Najbrža u kvalifikacijama i braniteljica svjetskog naslova Bugarka Izabela Jankova nije završila utrku. Nova svjetska prvakinja je Novozelanđanka Jenna Hestings, koja je prestigla Kanađanku Gracey Hemstreet za samo 1,87 sekundi. Kolumbijanka Valentina Roa Sanchez (+ 15.944) pobrinula se za iznenađenje s trećim mjestom.

Rezultati na tissottiming.com.

Les Gets SP: e-MTB

U petak su održane kratke i e-utrke u krosu. Svjetske naslove iz Val di Sole branili su Francuz Jerome Gilloux i Švicarka Nicole Göldi. Oboje su vozili svoje utrke i vodili od starta do cilja. Giloux je bio brži od drugoplasiranog sunarodnjaka Huga Pigeona za 29 sekundi, a treći je bio Švicarac Joris Ryf (+ 42 sekunde). Göldi je pak prestigla Justine Tonsu na minutu i 15 sekundi. Švicarka Nathalie Schneitter osvojila je broncu.

Najveća zvijezda e-MTB utrke svakako je bio bivši juniorski svjetski XCO prvak i trostruki seniorski svjetski prvak u cestovnom biciklizmu, Slovak Peter Sagan. Ovaj vrlo vješt biciklist nije se snašao najbolje s e-bajkom, nekoliko puta je pao te je završio utrku na 16. mjestu.

Les Gets SP: Kratki kros (XCC)

Žene: Još jedno zlato za Ferrand Prevot

Nakon vrlo mirne prve polovice utrke, u četvrtom krugu je Talijanka Greta Sewald preuzela vodstvo. Švicarka Alessandra Keller, njezina sunarodnjakinja Jolanda Neff, Francuskinja Pauline Ferrand Prevot i još jedna švicarska Linda Indergand vozile su odmah iza nje. Braniteljica svjetskog naslova, Švicarska Sina Frei držala se na 13. mjestu. Glavnoj skupini pridružila se Britanska Annie Last.

Slično je bilo i u petom i šestom krugu, a pridružili su se i Švicarka Linda Indergand te Amerikanka Gwendalyn Gibson. Prvi ozbiljan napad izveo je Ferrand Prevot u sedmom krugu. Ušla je posljednju rundu kao vodeća, s gotovo pola minute prednosti. U svom stilu, nastavila je do cilja i osvojila naslov svjetske prvakinje. Alessandra Keller zauzela je drugo mjesto s 18 sekundi zaostatka,  21 sekundu kasnije ju cilj je ušla brončana Gwendalyn Gibson.

Muškarci: Naslov svjetskog prvaka kao utjeha za ozljede

U prvom je krugu vodio Brazilac Henrique Avancini. Slijedili su ga Švicarac Thomas Litcher, Danac Sebastian Fini, Talijan Juri Zanotti i američki branitelj naslova Christopher Blevins. U drugom krugu formirana je skupina od 17 natjecatelja, a Avancini i dalje na čelu, za njim Šicarac Filippo Colombo, Južnoafrikanac Alan Hatherly i Novozelanđanin Sam Gaze.

U osmom krugu na čelo je izbio Latvijac Martins Blums, a slijede ga Avancini, Litscher, Colombo, Blevins, Gaze i Švicarac Albin Vital. Ali Blumsovo vodstvo nije dugo trajalo, jer je Colombo preuzeo vodstvo i pokušao kontrolirati ritam utrke. Nakon toga slijedi duži sprint, a najjači je bio Novozelanđanin Sam Gaze, a Švicarci Filippo Colombo i Thomas Litscher, zauzeli su drugo. i treće. mjesto.

Les Gets SP: Juniorske utrke u olimpijskom krosu

Juniori: Premoć Nijemca, Ivan naš jedini predstavnik, ali
vrlo vrijedan

U utrci juniora, u srijedu, od samoga starta na čelu su vozili skupa Nijemac Paul Schehl, Švicarac Jan Christen i Francuz Paul Margier. U trećem krugu im se pridružio i Nijemac Emil Herzog koji je neko vrijeme proveo na čelu. U pretposljednjem, četvrtom krugu suparnicima su odmakli Schehl, Magier i Christen. Schehl je u
posljednjem krugu vozio vrlo agresivno i došao do svog prvog svjetskog naslova Na drugo mjesto se plasirao Christen, a treći je bio Magnier.

Jedini hrvatski reprezentativac koji je sudjelovao na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu (!), junior Ivan Okmažić, plasirao se na 82. mjesto s jednim krugom zaostatka.

Juniorke: Švicarka na čelu od starta do cilja

Nova juniorska svjetska XCO prvakinja je Švicarka Monique Halter. Ona je na čelu provela cijelu utrku. Njena zemljakinja Lea Huber osvojila je srebro, a treća je bila Poljakinja Natalia Grzegorzewski.

Les Gets SP: Štafeta

Prva utrka Svjetskog MTB prvenstva u biciklizmu bila je štafetna, a održana je također u srijedu. Talijani su počeli najbrže, jer je izbornik poslao pobjednika dvije utrke Svjetskog kupa u prvi krug, Lucu Braidota. Ali radost nije dugo trajala, jer su Francuzi preuzeli inicijativu u drugom i trećem krugu. Alexander Martins, Loana Lecomte i Line Borquier vodili su tri runde. Zatim su Švicarci preuzeli vodstvo u petom krugu kada je Nino Schurter predao štafetu Anini Hutter.

Les Gets

Top 3 štafeta:

  • Na prvom mjestu Švicarska: Dario Lillo, Khalid Sidahmed, Ramona Forchini, Ronja Blochlinger, Anina Hutter i Nino Schurter.
  • Druga je reprezentacija Italije: Luca Braidot, Marco Betteo, Martin Bert, Valentina Corvi, Giada Specia i Simone Avondetto.
  • Treće mjesto u SAD: Christopher Blevins, Cayden Parker, Madigan Munro, Bailey Cioppa, Haley Batten i Riley Amos.

Fotografije Grega Stopar @stopargrega i UCI Mountain Bike.

Pročitaj i
SP Val di Sole Report: Greg Minnaar je GOAT!
SP Val di Sole Report: Živio kralj Nino!
SP Val di Sole Report: Naši juniori solidni!

Prati nas