Leogang, svtovno prvenstvo, Pauline Ferrand Prevot
11. listopada 2020

Solo vožnja do naslova u olimpijskom krosu u ženskoj, a gotovo slično i u muškoj kategoriji te kod mlađih seniorki. Uvjeti utrke odgovarala su više onima u ciklokrosu. Meštrić je zauzeo 73. mjesto, Škiljić solidno 31…

Najvažnije utrke u svijetu olimpijskog krosa je svjetsko prvenstvo u elitnim (seniorskim) kategorijama. Borba za majicu duginih boja uvijek je neumoljiva i bez obzira na vremenske uvjete, teren i sve što s time ide. To je utrka koja vrijedi najviše. Jučer su u Leogangu (Salzburg) dijelili majice svjetskih prvaka koje će pobjednici nositi tijekom cijele godine.

Teška staza, utrka s nekoliko sunčanih intervala, ali ipak s blatom na gotovo čitavoj stazi, tortura tijela i materijala do krajnjih granica.

Francuska dominacija

Pauline Ferrand Prevot povela je već u startnom krugu, stekao gotovo pola minute prednosti, a zatim svih pet krugova vozila na čelu i povećavala prednost.

U svemu tome je napravila nekoliko pogrešaka, jednom je skliznula i „legla“ u blato, drugi put je zamalo pala na najtežoj dionici, ulovila se rukom za drvo i nastavila dalje. Nijednu rundu nije prepustila konkurenticama. Do cilja je došla s vremenom od jednog sata, 27 minuta i 33 sekunde.

Tako je uspjela obraniti prošlogodišnji naslov, koji je osvojila u kanadskom Mont Sainte Anne. Ovo joj je treći naslov svjetske prvakinje. Prvi put je osvojila svjetsko zlato 2015. godine, kada je bila svjetska prvakinja na cesti i u ciklokrosu.

Broj 1 lani, broj 1 ove godine.

Drama u borbi za drugo mjesto!

Isprva se činilo da će borba za srebro biti samo sjajna vožnja Australke Rebecce McConnell koja je uspijevala voziti minutu i pol iza Prevot. No u pretposljednjoj rundi počela je posustajati.

Švicarka Sina Frei i Talijanka Eva Lechner borile su se za treću poziciju. Lechner se u startnom krugu probila s desetog mjesta, prvo na peto, a zatim neko vrijeme vozila s Frei.

Ubrzo ju je otresla na spustu i počela ganjati McConnell. Prvop ju je uspjela preteći u posljednjem krugu, ali Rebecca je uzvratila udarac, sustigla je u oštrom zavoju, Eva je umalo pala, a zatim je uslijedila borba na posljednjoj padini prije tehničkog spusta. Tamo je McConnell već bila nervozna i vrlo umorna.

Nizala je pogreške, a zatim pala, Lechner ju je umalo ulovila, ali do cilja je bilo još prilično metara. Zatimje uslijedio ciljni sprint na snagu, ciljna ravnina je išla „uz nogu“, a Eva je uspjela u posljednjem trenutku „skočiti“ i osvojila je srebro. McCnonnells je osvojila broncu, baš kao i ani u MSA. Eva Lechner je izvrsno iskoristila svoje ciklokros iskustvo u borbi za srebro.

U cij su ušle sa zaostatkom od tri minute i jedne sekunde iza Pauline Ferrand Prevot!

Pehistice dana

Ukrajinka Jana Belomojna odlično je startala i u početku je vozila na trećem mjestu, ali je potom imala problema s teleskopskim držačem sjedala, koji se više nije vraćao u prvobitni položaj. Morala se zaustaviti u tehničkoj zoni i izgubila je puno dragocjenog vremena. Na kraju je, sa zaostatkom od 5 minuta i 28 sekundi, osvojila sedmo mjesto.

Svjetska prvakinja iz 2018. godine Amerikanka Kate Courtney  je zbog pada u polovici prvog kruga izgubila puno vremena, a zatim je morala stati u tehničkoj zoni, odvozila još  pola kruga i potom odustala.

Britanka Evie Richards je silovito startala, u startnom krugu vozila je na drugoj poziciji, u prvom krugu na šestoj, a zatim je skliznula na četrnaestu, da bi na kraju osvojila 13. mjesto s zaostatkom od 8 minuta i 11 sekundi.

Švicarka Jolanda Nef ni jučer nije bila “ona prava”. Razbolila se još u Novem Mestu te je u Leogangu još osjećala posljedice. No, u drugom dijelu utrke bila je borbena i završila na šestom mjestu.

Susjeda Tanja suvereno

Tanja Žakelj je izvrsno startala, u prvi krug je ušla na dvanaestoj poziociji, a u prvoj polovici trećeg kruga je napredovala na 11. mjesto. Potom, u prvoj trećini posljednjeg kruga na 10. mjesto. U sredini posljednjeg kruga napala je Alessandru Keller i uspjela napredovati do devetog mjesta koje je zadržala do cilja.

Zaostatak za pobjednicom iznosio je 6 minuta i 12 sekundi. Još sjajan rezultat za tanju, jedno mjesto slabije od prošlogodišnjeg rezulatta u MSA.

Lecomte svjetska U23 prvakinja

Francuskinja Loana Lecomte potvrdila je u jutarnjoj utrci svoju izvrsnu formu iz Novog Mesta u Moravskoj. Tamo je naime tjedan dana ranije ostvarila svoju prvu elitnu pobjedu i potpuno zasjenila starije i iskusnije suparnice.

Tako je bilo i jučer u utrci mlađih seniorki. Nije pustila konkurenciji niti blizu, i vodila je od starta do cilja. Za četiri kruga + startni krug trebala je sat vremena, 13 minuta i 34 sekunde. Najbliža joj je bila drugoplasirana Mađarica Kata Blanka Vas sa zaostatkom od minute i 11 sekundi. Nizozemka Celyn del Carmen Alvarado do bronce je došla s dvije minute i 42 sekunde zaostatka. Jedna od glavnih kandidatkinja za titulu, Amerikanka Haley Batten, završila je na nezahvalnom četvrtom mjestu sa zaostatkom od tri minute i 38 sekundi.

Hrvatska reprezentativka Karmen Škiljić zauzela je solidno 31. mjesto.

Sarrou osvojio svoje prvo seniorsko svjetsko zlato

Francuz Jordan Sarrou vozio je na trećoj poziciji ustartnom krugu i već u prvom punom krugu izbio je na prvo mjesto koje nije ispustio sve do cilja. Fenomenalan nastup sjajnog natjecatelja koji je i dalje bez seniorske pobjede u Svjetskom kupu. Tijekom cijele utrke kontrolirao je ostale natjecanje na minuti “sigurne” udaljenosti, a u finišu je imao 45 sekundi prednosti u odnosu na drugoplasiranog Švicarca Mathiasa Flueckigera. Još jedan Francuz je ušao u medalje. Trećeplasirani Titouan Carod imao je 55 sekundi zaostatka u cilju.

Talijan i dobar poznanik s naših utrka Luca Braidot, koji je osvojio četvrto mjesto, također se jučer jako dobro snašao. Peti je bio Čeh Ondrej Cink, koji je na ciljnoj crti ulovio i pretekao Francuza Maximea Marotta. Potonji je posljednji dio utrke vozio na praznoj gumi.

Simon Andreassen i Nino Schurter.

Veliki favoriti jučer ostali bez pune snage

Jučer nije bio dan za osmostrukog švicarskog svjetskog prvaka Nina Schurtera. Lov na deveti naslov nije bio uspješan te je završio na za njega skromnom 9. mjestu s dvije minute i 33 sekunde zaostatka.

Nizozemac Milan Vader, koji je svoje kvalitete pokazao u Novem Mestu u Moravskoj, osvojio je skromno 23. mjesto, Danac Simon Andreassen, pobjednik ovogodišnje prve utrke Svjetskog kupa, zaostao je 6 minuta i 45 sekundi (32. mjesto), Brazilac Henrique Avancini, pobjednik iz Češke, nije imao svoj dan. Završio je na desetom mjestu, 16 sekundi iza Schurtera.

Hrvatski reprezentativac Matija Meštrić u teškim je uvjetima zauzeo 73. poziciju.

Trećeplasirani Titouan Carod.
Foto: HBS

Julien Absalon ima najviše razloga za slavlje

Njegova partnerca Pauline Ferrand Prevot osvojila je još jedno zlato. Njegovi štićenici iz ekipe Absolute – Absalon – BMC osvojili su zlato i broncu u elitnoj muškoj kategoriji. Doduše, on sam je morao neki dan odustati od utrke za svjetsko zlato u e-MTB kategoriji, no to i nije toliko važno…

Svi rezultati na tissottiming.com..

Snimku utrke pogledaj na Red Bull TV

Foto: Grega Stopar

Pročitaj i
SP Leogang Report (dan 3.): Pidcocku još jedno zlato, ovaj puta U23!
SP Leogang Report (dan 2.): Juniorski XC naslovi za Austrijanku Mitterwallner i Nijemca Krayera
SP Leogang Report (dan 1.): Pidcock i Pugin osvojili zlata u e-MTB krosu
SP Leogang Report (dan 1.): Slavlje Francuza u štafeti
Najavljujemo: Svjetsko MTB prvenstvo Saalfelden Leogang

Prati nas