Leogang, svetovno prvenstvo, e-mtb
8. listopada 2020

Natjecatelji(ce) u e- MTB krosu po drugi su se puta u povijesti borili za manije duginih boja na motoriziranim MTB biciklima. Na startu su se našli Absalon, Nys, Fontana…

Na startu jučerašnje utrke u e-MTB krosu okupio se popriličan broj zvučnih imena olimpijskog krosa, endura i ciklokrosa.

Druga utrka prvog dana 31. Svjetskog MTB prvenstva u brdskim biciklima bila je namijenjena natjecatelji(ca)ma u e-MTB krosu. Zahtjevna, blatnjava i skliska staza, s kojom su e-bicikli jedva izašli na kraj, bio je to veliki zalogaj i za dobro uvježbane biciklist(ic)e koji su na spustovima morali ukrotiti dvadeset i više kilograma teške bicikle.

Muškarci

Gomila poznatih imena, uključujući legende brdskog biciklizma, bila su među 45 prijavljenih u muškoj kategoriji. Zvijezda ciklokrosa Belgijanac Sven Nys (19. mjesto), Talijan Marco Aurelio Fontana (22. mjesto), treći s prošlogodišnjeg Svjetskog prvenstva i peterostruki olimpijski prvak u krosu Francuz Julien Absalon (odustao u petom krugu). Branitelj naslova iz ​​Mont Sainte Anne, Južnoafrikanac Alan Hatherly nije startao…

Borba za svjetski naslov vodila se između Francuza, Švicarca, Britanca, Talijana i Danca. Prvo je vodio Jerome Gilloux. Slijedili su ga Jaris Ryf, Thomas Pidcock na trećem mjestu, Martino Fruet na četvrtom mjestu i Simon Andreassen na petom mjestu.

Pidcock se polako probijao naprijed i u drugoj polovici četvrtog kruga već je disao Gillouxu za vratom. Potom ga je pretekao i više nije ispuštao vodstvo. Simon Andreassen popeo se s petog na treće mjesto.

Savršena blatna kupka za novog svjetskog prvaka.

Pidcock (pobjednik obje prošlotjedne utrke u Novom Mestu u kategoriji U23) odradio je pet krugova za sat, jednu minutu i 41 sekundu. Gilloux (natjecatelj u EWS seriji) zaostao je 35 sekundi, a trećeplasirani Andreassen (pobjednik jedne od dviju ovogodišnjih utrka Svjetskog kupa u olimpijskom krosu) zaostao je 49 sekundi.

Jeste li znali…

Otac četverostrukog svjetskog prvaka u spustu Loica Brunija popravio je svoj lanjski plasman za tri mjesta. Jean Pierre Bruni, također višestruki svjetski prvak u spustu u svojoj kategoriji, osvojio je 31. mjesto.

Rezultati

Žene

Mali odaziv, ali nekoliko poznatih imena. Utrenirane natjecateljice u olimpijskom krosu potpuno je iznenadila endurašica, Francuskinja Melanie Pugin, koja je već sredinom drugog kruga izbila u vodstvo s petog mjesta u startnoj rundi i nije ga ispustila do kraja. Njezino vrijeme nakon četiri kruga bilo je 56 minuta i 33 sekunde. Švicarka Kathrin Stirnemann zaostala je 27 sekundi, a slijedila ju je zemljakinja i braniteljica naslova Nathalie Schneitter s minutom i 15 sekundi zaostatka.

Rezultati

Foto Grega Stopar

Pročitaj i
SP Leogang Report (dan 1.): Slavlje Francuza u štafeti
Najavljujemo: Svjetsko MTB prvenstvo Saalfelden Leogang

Prati nas