Svetovno prvenstvo ciklokros ZDA, Marianne Vos
31. siječnja 2022

SAD je po drugi put u povijesti bio domaćinom Svjetskog CX prvenstva. Zanimljive utrke, ali ipak bez snijega, blata i skliskih zavoja. Ali još uvijek vrlo atraktivna i dinamična…

Fayetteville u Arkansasu, Sjedinjene Američke Države, bio je proteklog vikenda odredište održavanja ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva u ciklokrosu. Pomalo izmijenjen krugu odnosu na nedavnu utrku Svjetskog kupa u listopadu prošle godine. Krug duljine 3,1 kilometra bio je potpuno suh, brz i teži fizički nego tehnički. Za mnoge su to bile fatalne „karte” koje su zahtijevale samo promjenu u visokom ritmu pedaliranja. Uz to, čak 39 širokih stepenica!

Nažalost, u SAD- u sastav, pogotovu u muškoj i ženskoj elitnoj konkurenciji, nije bio najjači, jer su nedostajali ozlijeđeni Nizozemac Mathieu van der Poel i cestovnim obvezama zauzet Belgijac Wout van Aert, te dvije Nizozemke na bolovanju: Denise Betsema i Annemarie Worst.

Eksperimentalna premijera štafete

Prvi put u 72-godišnjoj povijesti svjetskog ciklocross prvenstva, održana je utrka štafeta. Četvoro u ekipi (manje nego što je planirano) i četiri runde do cilja. Skroman broj ekipa na startnoj listi, ali zanimljiva taktika. Na primjer, Česi su se kladili na veteranku, 45-godišnju Katerinu Nash, ali u prva tri kruga osvojili su premalo prednosti. Američka ekipa A stavila je sve karte na iskusne biciklist(ic)e, no planove im je u posljednjem krugu poremetio Talijan Davide Tonelatti. Talijanska reprezentacija osvojila je prvo štafetno zlato u povijesti, Amerikanci su bili drugi, Belgijci treći.

Rezultati

Drugi dan Svjetskog kupa bio je rezerviran za juniore, seniore do 23 godine i elitnu žensku kategoriju.

Juniorke: Britanci ispred Nizozemaca

Britanka Zoe Backstedt već je u prvom od pet krugova stekla 32 sekunde prednosti. Drugoplasirana Nizozermka Leoni Bentveld nije se mogla nositi s mladom Britankom. Nizozemka Lauren Molengraaf imala je u zaključku utrke puno posla s Britankom Ellom Maclean-Howell, ali je s prednošću od tri sekunde ulovila broncu.

Seniori U23: Belgijski ciklokros tris

Belgijac Joran Wyseure (21) bio je malo jači od svog sunarodnjaka Emiela Verstryngea, i u cilj je ušao 13 sekundi prednosti. Broncu je izborio 20-godišnji Thibau Nys (da, već ste ranije čuli ovo prezime), koji je suvereno nadvladao Nizozemca Meesa Hendrikxa i Britanca Camerona Masona.

Žene elite: Marianne do osmog svjetskog zlata

Tri Nizozemke su pobjegle konkurenciji već nakon samog starta. Odmah nakon prvog zavoja i pogreške Marianne Vos, Lucinda Brand je preuzela vodstvo, a za njom Ceylin del Carmen Alvarado, pa Vos. Nakon prvog kruga djevojke su imale dobru prednost, ali ih je polako hvatala Talijanka Silvia Persico isplatila i prilično brzo ulovila vezu s nizozemskom trojkom. Na čelu su potom ostale samo dvije najjače Nizozemke. Brand je preuzela inicijativu, a Marianne Vos je taktički vozila u zavjetrini.

Nizozemke su u drugom krugu još uvijek vozile skupa, u trojki. Brand i Alvarado, Vos je u pozadini.

U pozadini se Alvarado morala pomiriti da će voziti skupa s Persico. O ženskoj elitnoj utrci odlučio je ciljni sprint, koji je Marianne Vos osvojila i tako osmu titulu svjetske prvakinje u ciklokrosu! Bila je najbolja još 2006., 2009., 2010., 2011., 2012., 2013. i 2014. Drugoplasirana Brand je ušla u cilj u sprintu s Vos, a brončana Talijanka Persico ušla je u cilj s 51 sekundom zaostatka.

Jučer su se pak juniori, djevojke ispod 23 godine i muškarci u elitnoj kategoriji natjecali za prestižne titule.

Juniori: Iznenađenje iz Švicarske

U jednoj rečenici – fantastičan nastup Švicarca, koji je u ciljnom sprintu izbacio iz igre Belgijanca i Britanca. Jan Christen (18) osvojio je zlato, Aaron Dockx se morao pomiriti sa srebrom, a Nathan Smith s broncom.

Seniorke do 23 godine: Dominacija triju Nizozemki

Fem van Empel, Shirin van Anrooij i Puck Pieterse vozile su u skupini vlastitu utrku, izmjenjivale se na čelu i taktizirale. Koliko toliko ih je uspijevala slijediti Francuskinja Line Burquier, a  za njom na petom mjestu sunarodnjakinja Amadine Fouquenet. No bez uspjeha. U posljednjem dijelu posljednje runde, van Anrooij i Pieterse otresle su braniteljicu naslova van Empel (nakon njene tehničke pogreške)  i borile se za pobjedu u ciljnom sprintu. Nova svjetska prvakinja je 20-godišnja Puck Pieterse, srebro je otišlo aktualnoj europskoj prvakinji van Anrooij, a bronca van Empel.

Seniori: Tom Pidcock osvojio treće CX svjetsko zlato u karijeri

S jednom brzinom više i taktički savršenom vožnjom, novi svjetski prvak nakon Mathieu van der Poela i Wouta van Aerta postao je Britanac Tom Pidcock. Pidcock još nije napunio niti 23 godine, no svojoj zbirci je dodao elitni naslov (već je osvojio zlato u kategoriji juniora i U23). Aktualni olimpijski prvak u olimpijskom krosu iskoristio je zbunjenost brojčano nadmoćne belgijske ekipe. U dva kruga je stekao gotovo 20 sekundi prednosti, a zatim nastavio vlastitim tempom.

Bilo je previše taktike u pozadini, a da Francuz Clement Venturini nije vukao u zavojima s Nizozemce Larsom Van der Haarom i Belgijcem Elijem Iserbytom, zaostatak bi bio još veći. Na kraju su se za srebro borili Van der Haar i Iserbyt. Prednost Pidcocka u cilju bila je pola minute ispred Nizozemaca koji je bio bolji u ciljnom sprintu od Belgijca.

Svi rezultati na uci.org

Fotografije smo posudili na službenom profilu @UCIcyclocross. (naslovna fotografija: M. Vos i L. Brand)

Opširnije

#Ciklokros

Prati nas