8. rujna 2019

Utrka kakvu priželjkuješ svaki dan. Nepredvidivo, napeto, ali ponajviše u zaista prekrasnom ambijentu. Drama u ženskoj konkurenciji, na nož u muškoj

Još jedna utrka za rekorde. Ali ne samo zbog staze i navijača, već zbog nepredvidivosti, akcije i borbe od početka do kraja. Snowshoe u Zapadnoj Virginiji pokazao se kao više nego pristojan organizator, a dizajneri staza, pogotovo one za spust, znaju što rade. Show je s te strane bio siguran. Pridonijeli su i navijači kojih nije bilo malo u zimskom sportskom centru Appalachian. A biciklisti? Cijeli vikend gledali smo utrke kakve već dugo nismo vidjeli. Bilo je to veliko finale Svjetskog kupa!

Muškarci

U početku dvostruko brazilsko vodstvo, jer Henriqueu Avanciniju se pridružio Luiz Henrique Cocuzzi.Osim njih dvojice, klasična postava u prvih deset. Smola Čeha Ondreja Cinka, on je bio prisiljen posjetiti boks već na početku utrke zbog prazne gume.

U trećem kolu ubrzava Talijan Luca Braidot (CS Carabinieri-Cicli Olympia – Vittoria), vuče za sobom Francuza Jordana Sarroua (Absolute Absalon), Victora Koretzkija (KMC-EKOI-Orbea), Henriquea Avancinija (Cannondale Factory Racing) i Švicarca Nina Schurtera (Scott Sram MTB Racing).

Nakon pola utrke napada Avancini, a slijedi ga samo Schurter. Stekli su prednost od 20 sekundi, tada Schurter dobiva defekt i mora boks te gubi oko 25 sekundi. Usamljenik dana definitivno je Cink (KROSS Racing Team) koji dobiva još jedan defekt. Schurter u skupini vodi u lovu na Avancinija i uspijeva ga sustići nakon nekog vremena. U grupi su Švicarac Lars Forster, Nijemac Manuel Fumic (Cannondale Factory Racing) i Francuz Stephane Tempier. Fumic pada u sljedećem krugu i gubi nadu za prvo mjesto, Schurter preuzima vodstvo, a slijedi ga samo Forster. Zatim silovito ubrzava Lars Forster (Scott Sram MTB Racing), vozi se do Schurtera i slavi svoju prvu pobjedu u Svjetskom kupu.

Redoslijed – Lars Forster, Nino Schurter (+5 sekundi), Maxime Marotte (+7 sekundi), Henrique Anvancini (+8 sekundi), Stephane Tempier (+10 sekundi).

Nino Schurter (1995.) osvojio je najviše bodova u Svjetskom kupu, na drugo se mjesto uvrstio Nizozemac Mathieu van der Poel (1649 bodova), a treći je Henrique Avancini (1565 bodova).

Žene

Posebno neizvjesno, pogotovo jer je najbolje u ukupnom poretku dijelilo samo 20 bodova, a i borba za treće mjesto bila je otvorena. Najbrže su krenule Amerikanka Kate Courtney (Scott Sram MTB Racing) i Švicarka Jolanda Neff (Trek Factory Racing XC). No, Neff će uskoro popustiti, a inicijativu preuzimaju Britanka Annie Last (KMC-EKOI-Orbea), Francuskinja Pauline Ferrand Prevot (Canyon Factory), Nizozemka Anne Terpstra (Ghost Factory Racing) i pobjednica kratkog krosa od petka, Šveđanka Jenny Rissveds (Team 31). Na čelu tempo postaje izuzetno jak i uskoro Courtney počinje kliziti prema dolje. Jolanda Neff uskoro ispada izvan najboljih deset.

Borbu za sveukupno prvo mjesto u Svjetskom kupu prebacuje se u korist Courtney koja vozi na sedmom mjestu, a Jolanda Neff je daleko iza, na trinaestom.

Terpstra diktira tempo na čelu, samo Ferrand Prevot, koji nekoliko puta preuzima vodstvo, odgovara na napade. U pretposljednjem krugu smola za Rissveds. Morala je voziti dobar dio kruga s praznom gumom, iako je bila u igri za postolje. Skliznula je na sedmo mjesto, Courtney se probila na peto, a Neff na jedanaesto.

Anne Terpstra još jednom napada na čelu utrke, a čini se da je Pauline Ferrand Prevot neće moći pratiti (borba za treće mjesto u ukupnom poretku), ali u posljednjem krugu Francuskinja uspijeva smanjiti razliku i neposredno prije cilja napada i dolazi do druge ovogodišnje pobjede u Svjetskom kupu.

Nizozemka je završila na drugom mjestu sa četiri sekunde zaostatka, a Britanka Annie Last zaostala je 27 sekundi. Tanja Zakelj (Unior / Devinci Factory Racing) završila je na 28. mjestu .Više o vožnji Tanje potražite u izvješću tima

Sa 1772 boda Kate Courtney zaslužila je svoj prvi ukupni naslov u Svjetskom kupu .Jolanda Neff (1742 bodova) završila je na drugom mjestu, Pauline Ferrand Prevot (1575 bodova) na trećem mjestu. Tanja Žakelj završila je sezonu kao 21. na ljestvici (606 bodova).

U23 muški

Pobjednika je odlučio ciljni sprint, pobijedio je Švicarac Filippo Colombo (BMC Mountainbike Racing Team).Španjolac Jofre Cullell Estape (Megamo Factory Team) zauzeo je drugo mjesto s tri sekunde zaostatka, a Nijemac Maximilian Brandl bio je treći sa 12 sekundi zaostatka.

Jučer je pobjedu u ukupnom poretku Svjetskog kupa osvojio četvrtoplasirani Rumunj Vlad Dascalu koji je osvojio 550 bodova, drugo mjesto pripalo je pobjedniku utrke u Snowshoe Filippu Columbu (520 bodova), treće mjesto osvojio je Jofre Cullell Estapeu sa 367 bodova.

U23 žene

Britanka Evie Richards (Trek Factory Racing XC) preuzela je vodstvo u drugom dijelu utrke i nije ga ispustila do kraja. Austrijanka Laura Stigger zaostala je minutu i 6 sekundi, a Loana Lecomte (MASSI), koja je zaostala samo minutu i 35 sekundi, završila je na trećem mjestu nakon izvrsnog prvog dijela utrke, čak je provela neko vrijeme u vodstvu.

U ukupnom broju Svjetskog kupa, utrku prije finala pobijedila je Njemica Ronja Eibl l (500 bodova), ona je danas bila jedanaesta. Drugo mjesto obranila je Stigger (370 bodova), a treća je Evie Richards (342).

Rezultati

Kratki kros

 

Završni čin prije olimpijskog krosa bio je kratki kros u petak. Već smo u petak dobili ukupnog pobjednika u muškoj konkurenciji, a odluka u ženskoj konkurenciji ipak je odgođena za olimpijski kros u nedjelju. Staza u Zapadnoj Virginiji, točnije u centru zimskih sportova Snowshoe, bila je sigurno jedna od najboljih u ovoj sezoni kratkog krosa.

 

Još jedna pobjeda i kratkom krosu za sjajnu Šveđanku Jenny Rissveds koja je u cilj ušla s vremenom od 25 minuta i 7 sekundi. Sa osam sekundi zaostatka, Francuskinja Ferrand Prevot uvrstila se na drugo mjesto, a treća je bila Amerikanka Courtney, koja je zaostala tri sekunde. Vodeća u Svjetskom kupu Jolanda Neff završila je na 16. mjestu. Tanja Žakelj (Unior / Devinci Factory Racing) osvojila je 19. mjesto.

U muškoj konkurenciji Nino Schurter kontrolirao je situaciju i nakon 22 minute utrke proslavi oje prvu pobjedu u kratkom krosu. Titouan Carrod i Jordan Sarrou zauzimaju drugo i treće mjesto.

S prvim mjestom u kratkom krosu Nino Schurter već je osigurao ukupnu pobjedu u Svjetskom kupu. Time je postigao još jedan rekord. Po sedmi put osvojio je ukupnu pobjedu u Svjetskom kupu!

Naslovna fotografija Grega Stopar

Pročitaj i
Snowshoe DH Report: Danny Hart najbrži, Loic Bruni ipak osvojio Svjetski kup

Prati nas