8. rujna 2019

Ne pamtimo ovako napetu završnicu Svjetskog kupa. I to na jednoj od najselektivnijih staza posljednjih sezona. Dominacija Francuza, pobjeda Britanca

Snowshoe West Virginia, svojim je prvijencem na Svjetskom kupu predstavio jednu od najboljih staza koje smo vidjeli u posljednje vrijeme. Svoje su dodali i navijači koji se mogu usporediti s onima u Ft.Williamu u Škotskoj. Točka na i definitivno su vožnje natjecatelja i natjecateljica u svim kategorijama. Rodeo kakvog ne pamtimo, drama na kraju muške utrke bila je samo šlag na torti.

U muškoj i ženskoj kategoriji ukupne pobjede Svjetskog kupa jučer još uvijek nisu bile osigurane, a pošto su natjecatelji i natjecateljice nakon kvalifikacija u petak ostali bez bodova, u obračun su ulazili samo bodovi iz finalne utrke, zbog čega je bilo još napetije. I doista, trebalo je pričekati do dolaska posljednjeg natjecatelja u cilj.

Muškarci

Isprva je u vodstvu bio Francuz Thomas Estaque (Commencal / 100%). U nešto više od sekunde plasiralo se gotovo deset natjecatelja. Potom je uslijedila možda najluđa ovogodišnja vožnja Amauryja Pierrona (Commencal / Vallnord) koji je nadmašio vrijeme zemljaka za 5,1 sekundu! Činilo se da je njegovo vrijeme neuhvatljivo i da mu se osmjehnulo osvajanje ukupnog poretka Svjetskog kupa i četvrta pobjeda u ovogodišnjoj sezoni.

Svi pokušaji natjecatelja koji su startali nakon njega su se izjalovili. Južnoafrikanac Greg Minnaar (Santa Cruz Syndicate) bio je vrlo blizu, ali više od sekunde i nekoliko stotinki nije se mogao približiti. To nije uspjelo niti Australcu Troyu Brosnanu (Canyon Factory Downhill Team), koji je zaostao i za Minnaarom.

Zatim je na stazu krenuo aktualni svjetski prvak Loic Bruni (Specialized Gravity) koji je, da bi osvojio Svjetski kup, morao utrku završiti barem na trećem mjestu, naravno u slučaju pobjede Pierrona.

Nije išlo “po tračnicama” kako Bruni zna voziti, uz nekoliko pogrešaka Francuz je u cilj ušao kao treći! Sve su oči bile uprte u posljednjeg čovjeka na startu, Britanca Dannyja Harta (Madison Saracen Factory Team). U gornjem dijelu suzdržano, a potom sve brže te najbrža vožnja u donjem dijelu. U igri su bile tisućinke, ali Danny Hart, dvostruki svjetski prvak kojemu je jako odgovarala staza u Zapadnoj Virginiji, pokazao je svoje majstorstvo i pobijedio na posljednjoj utrci ovogodišnjeg Svjetskog kupa.

Ukupni pobjednik je Loic Bruni, koji je završio na četvrtom mjestu, treći je bio već na na treningu i kvalifikacijama izuzetno brzi Amerikanac Charlie Harrison (Trek Factory Racing DH). Jure Žabjek je odličnom vožnjom i zaostatkom od 7.992 sekunde osvojio 20. mjesto.

Loic Bruni osvojio je 1462. bod, Amaury Pierron je na drugom mjestu sa 1422 boda. Konačno treće mjesto osvojio je Troy Brosnan sa 1209 bodova. Jure Žabjek je sezonu završio na 29. mjestu (266 bodova).

Žene

Za kraj sezone, Francuskinja Marine Cabirou (Scott DH Factory) dokazala je da se može s lakoćom nositi s iskusnijim konkurenticama. Njeno vrijeme 3:43,032 bilo je dovoljno za još jednu pobjedu u sezoni. Najviše joj se približila zemljakinja i aktualna svjetska prvakinja Myriam Nicole (Commencal / Vallnord) sa 1.995 sekundi zaostatka.Treće mjesto je konstantnom vožnjom, na svim je mjerenjima bila zaostajala nešto više od dvije sekunde, na ciljnoj liniji s 3.482, uvrstila Talijanka Veronica Widniann (Insync).

Vodeća u Svjetskom kupu Australka Tracey Hannah (Poligon UR) završila je na petom mjestu i tako za dlaku obranila svoju ukupnu pobjedu. Monika Hrastnik (Dorval AM) završila je posljednju utrku u sezoni na 10. mjestu sa zaostatkom od 14.5 sekundi.

Ukupni poredak Svjetskog kupa: 1. mjesto Tracey Hannah (1.590 bodova), 2. mjesto Marine Cabirou (1560 bodova), 3. mjesto Veronica Widmann (924 bodova). Sa 417 bodova Monika Hrastnik je sezonu završila kao 12. spustašica.

Juniori

Nakon nekoliko slabijih rezultata pred kraj sezone, najbolji junior se vratio na pobjedničko postolje. Francuz Thibaut Daprela (Commencal / Vallnord) pobijedio je s vremenom 3:11,898. Drugo mjesto pripalo je Australcu Luke Meier-Smithu, koji je zaostao šest sekundi. Na treće mjesto uvrstio se Kanađanin Lucas Cruz (Sram TLD Racing).Njegovo vrijeme je 3:37,819.Žak Gomilšček (Sinter Brakes Team) završio je na 12. mjestu sa zaostatkom od 10.203 sekunde.

U ukupnom broju Svjetskog kupa, Thibaut Daprela (306 bodova) odavno je osigurao prvo mjesto. Aktualni svjetski prvak Kye A’Hern (161 bod) je drugi, propustio je jučerašnje finale, a Lucas Cruz (136 bodova) je treći. Žak Gomilšček je sezonu završio kao 12. najbrži junior (72 boda).

Juniorke

Austrijanka Valentina Höll (Sram TLD Racing) dominirala je i na posljednjoj utrci u sezoni. Njeno je vrijeme 3:46,865. Drugo mjesto pripalo je Amerikanki Anni Newkirk (Sram Young Guns) koja je zaostala 11,9 sekundi. Treća je bila Norvežanka Mille Johnset (Atherton Bikes) sa zaostatkom od 12.634 sekunde.

Ukupni redoslijed je isti kao u jučerašnjoj utrci. Prvo mjesto zauzela je Valentina (440 bodova), druga je Anna (300 bodova), a treća Mille (160 bodova).

Svi rezultati

Snimku finalnih utrka za muškarce i žene možeš pogledati na RedBull.TV.

Foto Dave Trumpore

Prati nas