tian pečnik
19. lipnja 2024

Dvjestotinjak sudionika iskusilo je izazovan enduro vikend u Koruškoj. Tamo su ih čekali strmi usponi i spustovi, ponešto od toga i na skliskom terenu…

sloenduro perkmandlc

SloEnduro Perkmandlc u Mežici u Sloveniji, u organizaciji ŠKK Pendalna proteklog je izvikenda doživio drugu izvedbu. Kiša je napokon prestala, a sudionike je čekao prekrasan vikend pod Petzenom. Ali začudo nije bilo ništa lakše nego lani kada je pljuštilo čitavo vrijeme.

Oko 220 sudionica i sudionika trebalo se suočitit s nešto više od 1300 metara uspona, nakon čega su slijedili spustovi strmim šumskim stazama. Nedjeljni jutarnji pljusak pobrinuo se da se nakon višetjednih padavina sve ne osuši. Prvi brzinski ispit na dugoj stazi i na stazi kategorije U17 zaslužan je za najviše upitnika iznad kaciga. Staza Izgubljena koza (Lost Goat) stoji još od utrke Svjetske serije 2018. Zavoji na strminama, sklisko blato i blatnjavo sklisko korijenje. Dokle god napadaš, možda nekako ide, kad se braniš, nemaš mogućnosti. Zbog kombinacije tehničke zahtjevnosti, napornih uspona te padova i kvarova tijekom treninga, dio sudionika odustao je od nedjeljnog nastupa.

Domaći su držali konce u rukama

Domaćini naravno “od malih nogu” poznaju brdski biciklizam po ovakvim terenima pa su u mnogim kategorijama bili u samom vrhu.

vid peršak, sloenduro
Vid Peršak

Vid Peršak (Unior – Sinter Factory Racing) pobijedio je na sva četiri testa u muškoj konkurenciji na dugoj trasi i osvojio Perkmandl drugu godinu zaredom. Njegov glavni suparnik ovaj put nije bio Miha Smrdel (MBK Črni Vrh) koji je spletom okolnosti nastupio izvan konkurencije. Tijekom tjedna se tijekom treninga u Mariboru zabio u stablo i odlučio preskočiti utrku zbog bolova u rebrima pa nije sudjelovao na subotnjem treningu. U nedjelju se pak osjećao puno bolje, ali bez treninga suci nisu mogli napraviti iznimku, pustili su ga da vozi, ali nije bio plasiran u rezultatima.

Začudo, juniori su cijeli dan bili Peršaku za petama. Od prvog ogleda na Izgubljenoj kozi Tian Pečnik (KK Ravne – na naslovnoj fotografiji) je bio na drugom mjestu. Dok je njegov stariji brat Teo vrtio pedale u posljednjoj etapi cestovne utrke po Sloveniji, Tian, ​​koji također dolazi iz krosa, nanizao je dva druga, 4. i 3. mjesta te do kraja ostao drugi najbrži na dugoj stazi i odnio pobjedu u juniorskoj kategoriji u kojoj nastupa prvu godinu. Lani se tri puta okušao u juniorima i samo jednom ušao među deset najboljih, tako da je napravio veliki skok!

Tian se borio protiv mađarskog vršnjaka Arona Baba (FRO Racing), juniorskim pobjednikom Kamplca. Babó je u trećem testu dana bio drugi najbrži, samo dvije sekunde iza Peršaka, a na kraju treći, 11 sekundi iza Pečnika.

Četvrto mjesto zauzeo je Tilen Leban (Deš Fleš), koji je za Babóm zaostao samo 29 stotinki, a peti je bio Jernej Kavčič (MBK Črni Vrh).

sloenduro perkmandlc mežica
Najbržih pet, slijeva: Leban, Pečnik, Peršak, Babo i Kavčič

Izraelski reprezentativac i lanjski juuniorski pobjednik serije Omer Hutman bio je šesti, prošlogodišnji juniorski pobjednik, dom Jan Polovšak (ŠKK Pendalna) 7. još jedan brzi junior Mak Struna (KK Završnica), koji je u prva dva ogleda startao s četvrtim mjestima i završio 8., odnosno kao treći junior, a zatim Austrijanac. Philipp Döller (Radlager Racing Division) na 9. i bivši prvak Austrije Matija Stonig (Radwerker) na 10. mjestu.

Austrijanke i Lucija

Alexandra Eckert
Alexandra Eckert

U ženskoj utrci Austrijanka Aleksandra Eckert (Bikeclub Giant Stattegg) je ovaj put ostala neporažena na dugoj stazi, pobijedila je s dobrom minutom prednosti ispred Lucije Mlinar (KK Ravne). Treće mjesto pripalo je još jednoj Austrijanki Sabrini Eberhard (Radlager Racing Division). Vodeći u ukupnom plasmanu pobjednik Borovaca Maša Komel (KK Črn trn), nije se najbolje snašla, zauzela je 5. mjesto.

sloenduro perkmandlc mežica
Najbržih pet, slijeva: Leeb, Mlinar, Eckert, Eberhard i Komel

Kategorije na dugoj trasi

U elitnoj seniorskoj kategoriji postolje su zauzeli Peršak, Leban i Kavčič, a kod juniora Pečnik, Babó i Struna.

Najbrži veteran bio je Austrijanac Tino Huber (Team Dorrong) iz kategorije master 1, njegov sunarodnjak i timski kolega bio je najbrži u master 2 Cri Maierhofer, a u kategoriji master 3 “preživio” je samo Martin Brus (Kamplc Racing Team). Pobijedio je prvi put u kategoriji amatera Jaša Šonc (KD bez kočnica), a u kategoriji e-bicikala s dodatnom “power stage” etapom uzbrdo najbrži domaći e-matador bio je Vid Kat, koji se dao prestići samo na Izgubljenom jarcu.

Na kraćim trasama

Ian Laharnar (Kamplc Racing Team) osvojio je treću uzastopnu pobjedu u kadetima koji su se natjecali u tri etape, Izak Štrubelj (Bikehanic Lumar) veselio se drugom mjestu, a treći je bio Sven Podvornik (427 divlji odred). Čak i nakon pobjede u drugoj etapi Laharnar nije preuzeo ukupno vodstvo, Podvornik je i dalje bio na vrhu.

nežka libnik
Nežka Libnik

U kategoriji kadetkinja pobijedila je u sva tri ogleda Nežka Libnik (KK Ravne), a do cilja je stigla još samo Eva Zala Stergar (DGK Pohorje – Spank Team). Eva Terpin (Rajd Ljubljana), natjecateljica u krosu, odlično je startala u svojoj prvoj enduro utrci. U prvoj je etapi zaostajala samo dobre tri sekunde za Nežkom, ali kasnije njen cross-country bicikl više nije mogao podnijeti zlostavljanje i Eva je bila prisiljena odustati.

U kategoriji U15, u dvije etape, Jakob Pristovnik (KK Ravne) bio je bolji za 18 sekundi od Jakoba Pračeka (Kamplc), Žiga Munih (Pedal Racing Team) bio je treći. Kod U15 djevojčica do cilja su stigle dvije Slovakinje Maria Vyhlidalova (Medvjed) na prvom i Eva Podvornik (427 Savage Squad) na drugom mjestu.

U najmlađoj kategoriji U13 Tjaž Stres (Kamplc) ostvario je drugu ovosezonsku pobjedu, a iza njega pobjednik Borovaca, njegov klupski kolega Rene Kovač, a on je stao na treću stepenicu Max Sliško (427 divlji odred).

Sve rezultate potraži na sloenduro.com

Shimano SuperStage

Ovoga puta organizatori su za Shimanovu SuperEtapu odabrali obnovljenu etapu Kanal, posljednju etapu duge rute i U17 rute, kao i najdužu etapu utrke.

shimano superstage

U muškoj kategoriji  i ovdje je najbrži bio Vid Peršak, a kod žena s velikom prednošću natjecateljica s kraće staze, kadetkinja Nežka Libnik. Treći put ove godine!

Ukupni poredak

Vid Peršak i dalje je vodeći u ukupnom poretku, ali je njegova prednost pred Mihom Smrdelom skočila s pedeset bodova na 450 bodova. Kavčič, Babó i Leban bili su blizu s malim zaostatkom. Pečnik se pomaknuo na 6. mjesto.

Maša Komel obranila je prvo mjesto kod žena, Lucija Mlinar dogurala je do drugog, Sabrina Eberhard ostala je treća.

Prva tri juniora su Babó, Pečnik i Struna, među mlađim juniorima Laharnar i Libnik su solidno u vrhu s maksimalnim zaradama, dok Praček i Podvornik vode U15.

Ukupni poredak provjeri na sloenduro.com

U SloEnduru slijedi

Nema vremena za odmor jer već slijedeći vikend, 22. i 23. lipnja, slijedi SloEnduro Gorjanci kod Novog Mesta, koji će se računati i za Nacionalno prvenstvo te kao  kvalifikacijska utrka svjetske serije.

Fotografije Matej Lovrič

Više fotografija potraži na sloenduro.com

Pročitaj i
SloEnduro dan Cilenca Trails report: Zabava i stotinke u Zagorju
SloEnduro dan Falkenberg Report: Crveno i crno usred grada
SloEnduro Borovci Report: Dvoboj za pobjedu i brzi juniori

Prati nas