prestopi, Loris Vergier
20. prosinca 2020

Od olimpijske godine nije bilo niti „o“, ali brojni ugovori natjecatelja s njihovim poslodavcima potpisani su baš do kraja sezone 2020. Tko se oprašta, a tko ostaje?

Nije riječ samo o glasinama, jer pred kraj sezone saznajemo i točne informacije: Tko odlazi, a tko ostajeTransferi i obnove ugovora, pronalaženje novih poslodavaca i još mnogo toga. Ovaj put o nekim imenima spuštanja timova, nekim kojima su izvrsne rezultate spasile brige, te o službenom ispraćaju trkača i traganju za novom sredinom.

Odlasci

Loris Veriger

Možda najzvučniji oproštaj ove godine. Francuz Loris Vergier bio je u dilemi – potpisati daljnju suradnju s timom Santa Cruz Syndicate, čiji je član bio posljednje četiri trkačke sezone, ili otići drugdje. Vergier je ove godine zabilježio dvije pobjede u Svjetskom kupu, a to mu je još više otvorilo vrata novog poslodavca. @lorisvergier.

Reece Wilson

Jedan od rijetkih vozača koji je ranije potpisao ugovor i proširito suradnju s poslodavcem, aktualni svjetski prvak, Britanac Reece Wilson, i u u sezoni 2021. voziti će za tvorničku ekipu Trek Factory Racing DH. @reecowilson.

Camille Balanche

Još jedna svjetska prvakinja koja se ne treba bojati za budućnost. Švicarka, suvozačica Monike Hrastnikprodužila je ugovor sa svojim poslodavcem Team Dorval AM na još dvije godine i sljedeće će godine u istim bojama braniti naslov najbolje na svijetu. U ekipi ostaje i Monika. @cam.bal.

prestopi, Camille Balanche
Camille Balanche. Foto Moritz Ablinger .

Danny Hart

Više nema ljubavi između dvostrukog svjetskog prvaka, pobjednika na četiri utrke Svjetskog kupa, i momčadi Madison Saracen. Glasine su krenule još prije početka ovogodišnjeg Svjetskog kupa, ali još nema službene najave kamo će Britanac ići nakon sezone 2020. godine. Puno je natuknica, ali pričekajmo službenu najavu. @dannyhart1.

Melanie Chappaz

Juniorska svjetska prvakinja u spustu iz 2017. oprašta se od ekipe Hope Factory Racing nakon dvije godine. Još nije objavljeno za koju će ekipu Francuskinja voziti u sezoni 2021. godine. @melanie_chappaz.

Angel Suarez

Španjolac se nakon pet sezona oprašta od ekipe The YT Mob. Kao perspektivnog mladića, prihvatili su ga dok je Aaron Gwin vozio za ekipu. Angel je perspektivan i u ovoj je sezoni pokazao najbolje vožnje posljednjih sezona. No, ugovor je istekao i Suarez traži novu ekipu. @angelsuarezdh.

Angel Suarez, foto Matej Lovrič.

Commencal Muc-Off

Ekipa se službeno razišla sa svojim nekadašnjim velikim partnerima. Prvo s IXS, sada i sa Sramom. S prvima su surađivali četiri godine, a s potonjima pet godina. Budući da i RockShox spada u okrilje korporacije Sram, nagađanja o novoj opremi tim su veća. Tko će od vozača napustiti ekipu, a tko će sjediti na biciklima Commencal u sezoni 2021., još nije poznato. @commencal_mucoff.

Alex Fayolle

Nakon deset godina utrkivanja u Svjetskom kupu i više od tri godine nakon prve pobjede na najvećim natjecanjima, Francuz Alexandre Fayolle oprašta se od natjecanja u spustu. @alexandre_fayolle88.

Već smo izvijestili, da se od Svjetskog kupa oprostila i Australka Tracey Hannah, ali i dalje će biti povezana s ekipom Polygon UR.

Kros

Sportaši u olimpijskim krosima više su osjetili krizu nego spustaši. Mnogi od njih potpisali su ugovore do kraja 2020. godine, zbog Olimpijskih igara u Tokiju. OI je zbog pandemije prebačen na sljedeću sezonu i poprilično poznatih imena traže nove poslodavce zbog isteka ugovora. Zasad ima još puno nagađanja i nagovještaja, pa objavljujemo samo ona imena koja su se službeno oprostila od ekipa ili gdje je to gotovo potvrđeno.

Loana Lecomte, foto Grega Stopar.

Loana Lecomte

21-godišnja Francuskinja, koja je ove godine pokorila konkurenciju seniorki u Novem Mestu u Moravskoj, produžila je ugovor s ekipom Massi za još jednu sezonu. Uz to, mlada kroserica nada se najboljem mogućem rezultatu na Olimpijskim igrama u Tokiju sljedeće godine. @loanalecomte.

Maxime Marotte

… Oprašta se od ekipe Cannondale Factory Racing. U četiri godine s američkim poslodavcem stigao je do 12 postolja, a najbolje je mjesto bilo ono drugo na ovogodišnjoj utrci Svjetskog kupa u Novem Mestu. @maxime_marotte.

Već smo pisali o tome kako su Nijemac Manuel Fumić i Brazilac Henrique Avancini produžili ugovor s ekipom Cannondale Factory Racing.

Emily Batty

Kanađanka Emily Batty, dugi niz godina prva zvijezda u Trek Factory Racing XC, nakon dvanaest godina oprašta se od ekipe s kojom je osvojila 15 postolja u Svjetskom kupu i dva puta osvojila treće mjesto na Svjetskom prvenstvu. Emily bi se za sljedeću godinu trebala pridružiti ekipu koju sastavlja njezin suprug i trener manjeg kanadskog kluba Adam Morka. @emilybatty1.

Emily Batty, snimio Grega Stopar.

Pauline Ferrand Prevot

Još nije službeno, ali glasine se ne stišavaju. Aktualna svjetska prvakinja u krosu Francuskinja Pauline Ferrand Prevot seli se iz Canyona u ekipu svog životnog partnera Juliena Absalona – Absolute Absalon. Prevot je u posljednje dvije godine ionako putovala na utrke s Absalonomom. Canyon pak niti nije imao tvorničku ekipu u krosu, jer je Francuskinja bila članica njihovog “kolektiva”. @paulineferrandprevot.

Kathrin Stirnemann

Bivša svjetska prvakinja u MTB eliminatoru  (2014. i 2017.) te aktualna viceprvakinja u e-brdskom biciklizmu objavila je da se povlači s međunarodnih natjecanja. Švicarka, članica ekipe Thömus RN Racing, zahvalila je i ekipi i Švicarskom biciklističkom savezu na dosadašnjoj podršci. @kathrinstirnemann.

Freeride, enduro …

Yoann Barelli

Početkom godine povukao se iz aktivnih utrka i posvetio svom poslu. Sada se Barelli razilazi čak i s Commencalom koji ga je četiri godine opskrbljivao okvirima. @yoanbarelli.

Bernardo Cruz

Brazilac je već desetljeće dio ekipe GT Factory Racing. Gospodar whipova obećati će odanost novom poslodavcu u 2021. godini. @bernardocruzdh.

Adolf Silva

Kad je Španjolac potpisao ugovor s YT Industries, bio je njihov najmlađi član. Nakon šest godina, suradnja je završila i Silva se seli kod novog poslodavca.
@adolfsilva.

Katy Winton

Nakon pet godina suradnje, ekipa Trek Factory Racing oprašta se od endurašice Katy Winton, koja je četiri puta osvojila postolje pod pokroviteljstvom američkog poslodavca, a nakon sezone 2019., koju je propustila zbog ozljede, zabilježila je još dva plasmana među prvih pet. @misswinton.

Jose Borges, fotografija EWS.

Jose Borges

Portugalac, sjajni konkurent u EWS-u posljednjih godina, rastaje se od tvorničke ekipe Miranda nakon šest godina. @zemanelborges.

Louis Reboul

Ništa više nema od Scotta. Sljedeće sezone bit će na freeride sceni s Cannondaleom. Rockstarova MB zvijezda  pridružila se vidno rastućoj ekipi vozača Cannondalea. @louisreboul.

Na naslovnoj fotografiji je Loris Vergier. Foto Borina Mišica @borina.misica_phototrips.

Pročitaj i
Sezona transfera: Fabio Wibmer prešao u Canyon!
Sezona transfera: Lacondeguy, Warner, von Klebelsberg…
Sezona transfera: Graves opet u okrilju Yetija
Sezona transfera: Evo… Još samo tri komada…

Prati nas