9. siječnja 2020

Transferi 2020. Gdje su se i kako od 1. siječnja skrasile neke MTB zvijezde? Najviše novosti dolazi iz svijeta gravitacijskog brdskog biciklizma. Neki su transferi planirani, a drugi su iznenađenja. Nažalost, ima i loših vijesti

Na samome kraju prošle godine objavili smo odlaske iz ekipa, što je u profesionalnom sportu sasvim uobičajeno. Kraj godine, kraj ugovora. Premda razgovori i pripreme za promjenu ekipa ili tehnoloških sponzora idu duboko u natjecateljsku sezonu, ugovori se obično vežu do kraja kalendarske godine. Evo prvog paketa značajnijih prelazaka, a nažalost još uvijek jedan sjajan natjecatelj nije pronašao svoju novu ekipu. Nažalost, dva proizvođača bicikala također se povlače iz svijeta spusta!

Fabio Wibmer

… je 31. prosinca najavio je raskid s velikim S-om, s kojim je surađivao posljednjih pet godina. Sada je potpisao ugovor s njemačkim internetskim gigantom Canyon. Za tu je priliku Canyon predstavio i trial bicikl koji će ubuduće razvijati u suradnji s MTB kraljem Youtubea. Fabio ima 1,4 milijuna sljedbenika  na Instagramu

Damien Oton

Iz svijeta Svjetske enduro serije dolazi vijest o transferu Francuza Damiena Otona iz ekipe Unior/Devinci Factory Racing, u Orbea – Fox Enduro team. Višestruki pobjednik utrke Megavalanche pridružuje se Vidu Peršaku (obojica će voziti u PRO ekipi) te Edgaru Caraballu i Gabrielu Torralbi (National Team). Čitaj o tome i na društvenim mrežama. Klik.

Seth Sherlock

Divlji kanadski junior koji je prošle godine već bio na postolju u Svjetskom kupu (Lenzerheide) i završio četvrti u sezoni, pridružio se ekipi Intense Factory Racing. Po svemu sudeći, Aaron Gwin nije profitirao novom ekipnom akvizicijom. @sethsherlock.

Nico Vink

Nakon duge suradnje sa Scottom, Belgijanac Nico Vink prebacio se kod drugog dobavljača. Na Fest Series in pri Looseriders, sada će oduševljavati skokovima na biciklu Transition. Klik

George Brannigan

Novozelanđanin zajedno s Australcem Lukom Meier- Smithom prelazi u ekipu Propain Factory Racing. Pridružit će mu se juniori Luke Williamson i Henry Kerr. Ben Reid i dalje će paziti na ekipu. Ovako se George pohvalio svojim transferom na društvenim medijima

Sam Gaze

pridružio se ekipi Alpecin Fenix. Alpecin Fenix novo je ime ekipe koja se do 31. 12. zvala Corendon Circus, a to je ekipa koju vodi multidisciplinarni as Mathieu van der Poel. Tako će Belgijanac dobiti kvalitetnog momčadskog rivala na Novom Zelandu. Gaze se na Instagramu još nije pohvalio.

David Trummer

Austrijanac, koji se prošle godine vozio za ekipu Racing Dudes, i uz podršku proizvođača YT, te je završio na zavidnom devetom mjestu u poretku Svjetskog kupa i bio daleko najbrži ne-tvornički trkač, ove će godine biti član tvorničke ekipe YT Mob! @daveboy94.

Thomas Lapeyrie

Francuski enduro prvak nakon što se rastao od ekipe Orbea  još uvijek traži sponzore ili ekipu za koju će se natjecati u ovoj sezoni! T-Lap na IG.

Ovako je lani Jan Porič vozio za njim u San Remu prije početka sezone:

Cliff Pro Racing

U sezoni 2020. ostaju bez bicikala Orbea. Suradnja španjolskog proizvođača i američke ekipe završila je nakon trinaest godina (Luna Pro Team). Od sada će Specialized opremati ovu ekipu. Glavna zvijezda je još uvijek neustrašiva veteranka, brončana iz Rija i dvostruka svjetska prvakinja u olimpijskom krosu, kanađanka Catharine Pendrel koja je već objavila novost objavila na društvenoj mreži.

Nicolai, Tempier i Harnden

… u ekipu Trek Factory Racing. Florian Nicolai pridružio se američkom gigantu nakon dvije sezone s ekipom Canyon i prošlogodišnjim drugim mjestom u ukupnom poretku Svjetske serije u enduru. Drugi Francuz, Stephane Tempier, šesti u Svjetskom kupu u olimpijskom krosu prošle godine, napustio je ekipu Bianchi (koja više ne postoji), te se pridružio Emily Batty, Jolandi Neff i Antonu Cooperu. Mlada Britanka Hattie Harnden natjecat će se u kategoriji U 21 godina u enduru. @flyingflo21, @hatt1e_harnden, @stephtempier.

UNNO

nakon dvije godine odlazi iz Svjetskog kupa u MTB spustu. S Gregom Williamsonom gotovo se neprestano uvrštavao u najboljih dvadeset. Vlasnik marke Cesar Rojo sada će se fokusirati na serijsku proizvodnju. Gdje će se Greg natjecati, nije poznato.

Insync

Još jedna marka bicikala povlači se iz Svjetskog kupa. Po svemu sudeći, oni će se usredotočiti na proizvodnju e-bicikala. Tako je i Talijanka Veronica Widniann, treća u ukupnom poretku Svjetskog kupa prošle godine, europska prvakinja, ostala je bez dobavljača bicikala. Ekipa će nastaviti s radom, no niti @vero_widmann ne zna s kojom markom bicikala!

Naslovna fotografija: Fabio Wibmer (Hannes Berger)

Pročitaj i:
Sezona transfera: Sa završetkom sezone 2019. od svojih ekipa se opraštaju…

Prati nas