15. srpnja 2017

Novost u Svjetskom kupu u brdskom biciklizmu možda već sljedeće sezone, najkasnije za dvije godine.

Postoji velika mogućnost da UCI u raspored Svjetskog kupa u cross countryju uvrsti i kratki cross country (XCC). Pitanje je samo da li već sljedeće godine ili u sezoni 2019.

Koordinator u međunarodnom biciklističkom savezu Simon Burney sastavio je koncept koji krovna organizacija podupire. Potrebna je samo suglasnost organizatora događaja i naravno Red Bull Media Housea. 

Organizatori su već pokazali interes, prvi put je bila održana probna utrka u Novem Mestu na Moravskem, Albstadt je također bio spreman na to, ali na kraju utrka ipak nije bila održana. Red Bull Media tek mora pokazati zanimanje. Burney ne obećaje prijenos uživo, već samo snimku utrke, koju će upotrijebiti kao “najavu“ za nedjeljne prijenose cross countryja.

Ako se to desi do kraja kolovoza, raspored bi mogli potvrditi na sjednici upravnog odbora međunarodnog biciklističkog saveza u rujnu.

I kako izgleda koncept?

UCI namjerava za XCC dodijeliti bodove za ukupni poredak u Svjetskom kupu. Bodovi bi bili upola manji od bodova olimpijskog cross countryja, što je još uvijek 125 bodova za prvo mjesto. Bodove bi dijelili do 40. mjesta. Isto tako bi podijelili bodove za timski plasman. Tako bi se za ukupni poredak u Svjetskom kupu bodovalo sedam XCC i sedam XCO utrka. Na taj način bi pokušali  “motivirati“ za nastup i najbolje natjecatelje u cross countryju.

U kratkom cross countryju bi na prvoj utrci u sezoni nastupilo 40 natjecatelja po poretku svjetske UCI ljestvice, na ostalim utrkama 16 najboljih u kupu i 24 po poretku svjetske UCI ljestvice. Kratki cross country neće donositi bodove za svjetsku ljestvicu.

Staza bi bila duga oko 2 kilometra i utrka bi trajala 25 minuta. Ništa novo, s obzirom da je taj način natjecanja u Sjevernoj Americi poznat već godinama.

Želju za još jednom utrkom u vikendu izrazili su prvenstveno timovi, koji žele više vremena i pozornosti za prezentiranje svojih natjecatelja i naravno sponzora, koji sve to financiraju. Isto tako organizatori, s  obzirom da je test u Novem Mestu pokazao kako za taj oblik postoji poprilično zanimanje, iako najbolji tamo nisu nastupili.

Znači, pričekajmo još koji mjesec i možda nas očekuje još jedan uzbudljiv oblik natjecanja s brdskim biciklima.

Naslovna fotografija iz Novega Mesta na Moravskem, gdje je prije olimpijskog cross countryja na rasporedu bio i kratki XC. Foto Grega Stopar

Prati nas