17. srpnja 2019

Marin nam se javio iz kišnih Alpa, u subotu je nastupio na trasi duljine 119,5 km i osvojio treće mjesto u kategoriji M40

Sredina je srpnja, vrijeme je za 22. izdanje MTB maratona Salzkammergut Trophy, najvećeg u Austriji. Kakav vikend, 4.402 biciklist(ic)a iz 36 zemalja na sedam se staza borilo protiv terena, biciklista ispred sebe, kiše, vjetra i hladnoće.

Staze prolaze kroz regiju svjetske kulturne baštine UNESCO-a. Hallstatt-Dachstein-Salzkammergut, a trasu smatraju jednom od najspektakularnijih maratonskih staza u Europi!

Konny Looser (SUI), pobjednik na ekstremno dugoj A trasi – Foto: Organizator / sportograf.com

Brutalnih 210,2 km i 7119 vm

Za stazu A i crne startne brojeve na MTB maratonu neprekidna kiša možda neće biti najbolji preduvjet. Za herojske priče je kao stvorena.

Vozači za dugu stazu startali su 5 sati ujutro. Jer tada je Petar (voditelj) dao znak za start nevjerojatnih 210 kilometara i 7.119 vertikalnih metara. Start na mokrom, u mraku i u sljedećih 11 do 16 sati na biciklu se malo toga promijenilo.

Na A stazu otisnulo se 517 vozač(ic)a u ovom trenutku su na putu dobra 4 sata kada je dan znak za B stazu 119 km i 3700 visinske. Dok na stazi B počinje prvi uspon od 10 km na A stazi je sve vise “DNF”  imena u live timingu. Prsti trnu od hladnoće, šumskih puteva koji su postali korita potoka ima na pretek. Neki odustaju radi zabave ili nepoznatog razloga, mnogi jer jednostavno ne mogu ići dalje – glave prazne, mišići mrtvi, a neki radi vremenskim ograničenjima. Do kraja dana stopa odustajanja na ruti A će dosegnuti 40 posto.

Video: Salzkammergut Trophy 2019

Start iz Obertrauna

Neki se penju, neki se spuštaju, a prijavljeni na stazi C ulaze u vlak koji ih vozi u 20 min udaljeno mjesto, Obertraun gdje je u 10.15 start staze C. Staza C je duljine 74 km i 2450 vm koji vode seoskim putem do Hallstadta gdje nas čekaju serpentine i predivan pogled na Hallstadtsko jezero i sam Hallstadt, ali uspon je nemilosrdan i nema vremena za gledanje jer ispred je Salzberg (najstariji rudnik soli na svijetu) kojeg moramo proći….red vožnje, red guranja i prelazimo Salzberg… Feed zona pa zatim 13 kilometarski uspon koji vodi do strmog Echerntala impozantnog vodopada.

Najviša točka i njezine posljedice su tu, četiri Celzijeva stupnja, kiša i nizbrdo nekoliko kilometara. Sivi oblaci oko vrhova Gosaukamm najavljuju pljusak, ali sve smo bliže Gosuasee. Sad smo već svi izmiješani: A staza, B staza i C staza i kotači se sve sporije vrte, bolovi u vratu, ramenima i leđima traže promjenu ritma zbog sjedećeg položaja, ali noge bas ne reagiraju od hladnoće i kise, ali još imamo nekoliko zavoja i jedan uspon prije ulaska u Gosau i zadnju okrijepu.

Sad dolazimo do jezera gdje je sve počelo i sve nas je vise, jer se spajamo sa stazama G i F i gomila ljudi prolazi kraj rijeke Traun, šumu, livade i nekako ulazimo u cilj. (tekst: Marin Deković, BK Campetto)

Rezultati

Naslovna fotografija: Organizator / sportograf.com

Prati nas