Red Bull Rampage
Bike park Tršće “Ciklocentar” Human Fish Gravel SloEnduro
16. listopada 2021

Povratak na staro odredište, strmine u pustinji Utah, kao i 2017. Petnaesti Rampage, Dvadeseta obljetnica i još uvijek samo devet pobjednika u povijesti najlegendarnijeg freerideu natjecanja…

Prije dva desetljeća nastala je priča pod nazivom Red Bull Rampage. Zaslužila je pridjev najveće freeride priče. Najveće freeride natjecanje uopće. Ne radi se o duljini skokova. U pustinji Utah vrijedie drugačiji zakoni gravitacije, a svih ovih godina, od 2001., bilo je sve zahtjevnije, jer elementi koje natjecatelji čine u zraku postaju odvažniji i opasniji. Ništa drugačije nije bilo niti sinoć, na 20. obljetnici.

15 – 3 = 12 – 2 = 10 (toliko ih je nastupilo u finalnoj vožnji 15. Red Bull Rampagea)

Petnaest finalista nastupilo u petnaestoj inačici, 15. listopada 2021. No nije sve išlo po planu. Prvo se Španjolac Andreu Lacondeguy, pobjednik 2014., drugi 2015. i treći 2018., oprostio od natjecanja zbog teškog pada i ozljede ključne kosti. Potom je gravitacija djelovala protiv Vikinga. Brage Vestavik, Norvežanin, također se morao oprostiti od velikog natjecanja. K tome, upetak na treningu, Amerikanac Carson Storch (treći 2016.) također je zadobio prijelom ključne kosti.

Kyle Strait, fotografija Catherine Aeppel / Red Bull Content Pool

Prva vožnja

Najbolju izvedbu pokazao je Amerikanac Kyle Strait, veteran u pravom smislu riječi, jer je jedini koji je do sada nastupio u svim Red Bull Rampage probama, prvi put čak kao 14-godišnjak. stari tinejdžer. Strait je dvostruki pobjednik. Na najvišem postolju bio je 2004. i 2013. Do prve pobjede Brandona Semenuka (2008.) bio je najmlađi pobjednik sa 17 godina, a od tada dijeli titulu najmlađih pobjednika Red Bull Rampagea s Kanađaninom. Strait je prvu vožnju završio sa 77,33 boda. Samo je sedam natjecatelja osvojilo bodove, a samo ih je petero stiglo na cilj bez pada!

Nažalost, Kanađanin Tom van Steenbergen, trećeplasirani u 2019., zadobio je ozbiljne ozljede pa je prevezen u bolnicu. Pad nije izbjegao ni Brandon Semenuk, ali je završio bez posljedica. Tom se javio na Instagramu  iz bolnice, gdje ga danas čeka teška i duga operacija. “Prisilno” slijetanje Francuza Vincenta Tupina završilo je sasvim sretno, ali nažalost bol je bila prejaka i nije nastupio u drugoj vožnji.

Red Bull Rampage 2021: Veliko finale

U prvoj vožnji kao posljednjoj, u drugoj vožnji kao prvoj, na bajku s jednom krunom koji mu je dopuštao izvođenje tailwhipa!Brandon Semenuk odabrao je istu liniju kao i u prvoj vožnji, samo što ju je ovaj put uspio izvesti do kraja. S 89 bodova postavio je novu prekretnicu i nitko od jedanaest natjecatelja u drugoj vožnji nije ga uspio nadmašiti. Tako je Brandon Semenuk postao prvi natjecatelj s četiri pobjede i prvi pobjednik koji je uspio slaviti dva puta zaredom. Drugo mjesto pripalo je njegovom sunarodnjaku Kurtu Sorgeu, a treće mjesto osvojio je Reed Boggs.

Brandon Semenuk, fotografija Paris Gore / Red Bull Content Pool

15. Red Bull Rampage: Rezultati finala

 • Brandon Semenuk (Kanada) 89 bodova
 • Kurt Sorge (Kanada) 88,33 boda
 • Reed Boggs (Sjedinjene Države) 87 bodova
 • Cam Zink (Sjedinjene Američke Države) 86,33 boda
 • Tyler McCaul (Sjedinjene Države) 78,33 boda
 • Kyle Strait (Sjedinjene Američke Države) 77,66 bodova
 • Thomas Genon (Belgija) 77 bodova
 • Ethan Nell (Sjedinjene Države) 73,33 boda
 • Jaxson Riddle (Sjedinjene Američke Države) 72,66
 • Szymon Godziek (Poljska) 54,33 boda
 • Vincent Tupin (Francuska) 0 bodova
 • Tom Van Steenbergen (Kanada) 0 bodova

Video: Tri najbolja i nagrada za najatraktivniju vožnju

Brandon Semenuk

Mišljenja internetskih komentatora su podijeljena. No, Brandon Semenuk sada je jedini koji je četiri puta pobijedio na najvećem testu freeridea! Ispod pojasa ima pobjede iz 2008., 2016., 2019. i 2021. te jedno treće mjesto (2014.).

Kurt Sorge

Kanađanin i dalje ima tri pobjede u svojoj kolekciji (četvrtu je propustio za 0,677 bodova) i dva druga mjesta. Sorge je prvi put slavio 2012. godine, pa opet 2015. i 2017. godine.

Reed Boggs

U prvoj vožnji imao je smolu jer stražnja guma nije mogla izdržati ogromnu silu pri slijetanju. Na popravnom ispitu bio je puno bolji, jer se postavio na najnižu ljestvicu.

Jaxson Riddle sa stilom do posebne nagrade

Mladi Amerikanac bio je na krilima adrenalina i pokazao je gotovo savršenu vožnju. Na kraju je sa 72,66 bodova osvojio 9. mjesto i nagradu za najatraktivniju vožnju. Osim toga, njegov tim zaslužio je nagradu za najbolje graditelje linija.

Dvanaest neustrašivih

Snimku finala ovogodišnjeg finala Red Bull Rampage pogledaj na Red Bull Bike.

Naslovna fotografija Long Nguyen / Red Bull Content Pool

Pročitaj i
Video: Brandon Semenuk slavio na Red Bull Rampage 2019

“On-off
Bike park Tršće “Ciklocentar” Human Fish Gravel SloEnduro
Prati nas