19. lipnja 2019

Manuel Fumić i Peter Vesel odradili su jednotjedni trening kamp prije nastavka sezone, a uz to je išlo planiranje terena i trasa za zimske treninge uoči ABSA Cape Epic 2020.

Prošlotjedni trening kamp te planiranje terena i trasa iznad Rapca, sve u znaku zimskih priprema za ABSA Cape Epic 2020. To je bio cilj ove posjete Manuela Fumića, koji je na trening pozvao i Petera Vesela. Ambasadorima hotelskog lanca Valamar se u dobroj mjeri pridružio britanski prvak Grant Ferguson i iskre su počele frcati. Manuel Fumić nije samo jedan od najboljih vozača, on je također važan nositelj popularnosti brdskog biciklizma i jedan od najpopularnijih sportaša na ovoj sceni.

Manuel Fumić o karijeri i Rapcu kao glavnoj destinaciji

“Ovo je moja osamnaesta sezona Svjetskog kupa, ali još uvijek sam oduševljen kao i prije moje prve utrke u Svjetskom kupu. Još uvijek se zabavljam i imam dovoljno motivacije da nastavim do 2020 i Olimpijskih igara u Tokiju. Sezona Svjetskog kupa nije krenula kako se očekivalo, pa je Rabac idealno odredište za brušenje forme za nastavak Svjetskog kupa. Moj trener Phil Dixon zna kako se mogu poboljšati stvari te je u Rabac je pozvao i Granta Fergusona, kao mog sparing partnera, i obojica ćemo izvući sve iz sebe.

Cape Epic je ove godine iznenadio s tehničkim terenom i mnogo većom visinskom razlikom nego inače, pa je bila potrebna dulja regeneracija nakon utrke. Tih 17.000 “visinaca” pokazalo se kao velik zalogaj, a vrijeme nakon utrke do Svjetskog kupa nije bilo dovoljno. Niti vremenski uvjeti u Europi nisu pomogli i znam da mogu pokazati mnogo više. Pogotovo zato što stvarno želim ići na Olimpijske igre. I kao što se vidjelo na prvim utrkama Svjetskog kupa, većina nas sudionika Epica imalo problema s prilagodbom. Ali sezona je još duga i nastavit ću dalje s optimizmom. Prvo, nacionalno prvenstvo, a onda lijepo po redu“.

Epic 2020?

Manuel: “Idem kako bih konačno pobijedio. S Henriqueom Avancinijem sam već ranije bio treći, ove godine drugi i vrijeme je za pobjedu. Nećemo se utrkivati konzervativno, već samo agresivno. Rabac je stoga idealan za mene. Tehnički zahtjevan, naporan i uvijek iznenađujući. Park se razvija u pravi vrtuljak stazu koja vas zabavlja, iznenađuje i zahtijeva punu koncentraciju. Doista. Oduševljen sam što ovdje mogu naći dobrog partnera, poput Valamara, i ljude koji znaju gdje i kako dalje s biciklističkom ponudom. Uvijek se radujem susretu s Peterom. Dugo se poznajemo, ali posljednjih godina, sada kada sam i ja u srednjim godinama, divim se njegovoj predanosti našem sportu i zabavno je slušati priče koje je prikupio na svojim natjecanjima.”

Peter Vesel o Rapcu:

“Teren u Rapcu idealan je za pripreme za afričku divljinu. Sve je koncentrirano na malom prostoru, ali zato, u roku od dva tri sata, možete učiniti mnogo za tehniku i fitness. Tri puta na Mali Kosi i već imaš tisuću visinskih metara i to u nešto više od sat vremena. Spustovi prema obali su, zahvaljujući biciklističkom parku, Rabac, prava poezija. Od laganih, do prilično teških, slijede kao na pokretnoj traci. I samo tebi i tvojoj spretnosti ovisi koji ćeš odabrati. Najbolje je ostati nekoliko dana i iskušati sve.”

Proširenje biciklističkog parka i ponude

I baš to je najbolja reklama za Bike Park Rabac, koji se nezadrživo širi. Roberto Zahtila iz Bike centra dodao je da će park doseći najvišu moguću točku, vrh Standar, 474 metra iznad mora. Tako će se proširiti sve do antene koju smo imali priliku obići prošle godine na utrci Terra Magica. Trebalo bi tamo nastati i proširenje Bike centra  uz nekoliko soba, iznajmljivanje bicikala i servis. To znači više planinskih brdsko biciklističkih terena za kros i, naravno, nekoliko enduro spustova.  

Već sada možeš uživati na novootvorenom trailu Espresso, a krajem mjeseca će biti završen rad na produženju staze Family, koja će umjerenim nagibom doći do Mali Kosi. Tako će svi moći pristupiti najatraktivnijim i najdužim rutama u biciklističkom parku. Sam Bike centar ima na izboru flotu kvalitetnih bicikala za sve vrste biciklizma i, naravno, električne bicikle.  

Za grupe postoji i “shuttle” koji može servisirati cijeli autobus biciklista. No “Shuttle ” je više izuzetak nego pravilo. U bike centru žele, da sami zaslužite spustove, bilo na brdskom biciklu ili e-biciklu.

Terra Magica

Sredinom rujna u Rapcu će se ponovno održati Valamar Terra Magica, a ovog puta utrci će se priključiti i Manuel Fumić. U istom mjesecu Rabac će ponovno popuniti trgovci koji prodaju bicikle marke Specialized jer će se po drugi put održati Specialized Retailer Event za prodavače iz Sjeverne Europe.

Među najvećim biciklističkim destinacijama

Rabac  se na ovaj način postavio na sam vrh biciklističkih destinacija na jugu Europe, a vreva biciklista ne posustaje niti u vrućim ljetnim mjesecima . S biciklističkim hotelima u Poreču i Rapcu, koji su otvoreni tijekom cijele godine, te hotelima u Krku i Rabu, hotel Valamar posvećen je biciklističkom turizmu na visokoj razini. Posljednjih nekoliko godina pokazali smo da to mi biciklisti želimo i naposljetku trebamo, a posjet Valamarovim biciklističkim hotelima nadmašuje sva očekivanja.  

Biciklistički kampovi natjecatelja Manuela Fumića, Petera Vesela i Mathiassa Gricka u posezoni i predsezoni postaju sve popularniji i nestrpljivo očekivani.

Foto Valamar

Pročitaj i:
VIDEO: Proživi dan uz Valamar
Peter Vesel MTB kamp report: Svi traže repete u Rapcu!
Rabac je sjajan i zimi
Proveli smo vikend u Rapcu s Manuelom Fumićem

Prati nas