8. ožujka 2017

Drugo izdanje pustinjske brdsko biciklističke utrke u Kataru. Na startu su bili i naši; Hrvati i Slovenci.

Završeno je još jedno od malo posebnijih, odnosno drugačijih brdsko biciklističkih natjecanja. Ovog puta po katarskom pijesku s bogatim nagradnim fondom od 50.000 američkih zelembaća.

Drugačija staza nego u prvom izdanju, dužine 38,6 kilometara, začinjena sa šest dina, koje su  najbolji uspjeli savladati u manje od sat i pol.

Ukratko

Prošli petak je na startu bilo 240 natjecateljica i natjecatelja, od rekreativaca pa sve do onih s licencom međunarodnog biciklističkog saveza UCI, među njima i par poznatih imena cestovnog i brdskog biciklizma.

Pobjedio je bivši profesionalni cestovnjak, pobjednik etapa na Utrci po Francuskoj, Nizozemac Erik Dekker. Na drugo mjesto se uvrstio Roman Van Uden iz Novog Zelanda, koji je s vremenom od 1h 14 minuta i 53 sekunde za Nizozemcem zaostao za tri minute i 14 sekundi. Treći je bio s vremenom 1h i sekundu manje 23 minute Francuz Frederic Gombert, kojeg mnogi znaju kao odličnog maratonskog brdskog biciklista.

Među damama si je konkurenciju smazala Pia Sundstedt. Finkinja, koja je nedavno postala i katarska rezidentica, je izazov završila u sat i pol. 

Natjecatelji i natjecateljice su se natjecali u dvije različite kategorije bicikala – klasični brdski i fat bicikli.

Među natjecateljima s fat bajkom je bio najbrži Mohammed Al Subaih, koji se u ukupnom poretku popeo na treće mjesto.

Hrvati i Slovenci

Na popisu vozača smo opazili i dvojicu Hrvata i dvoje Slovenaca. Među hrvatskim predstavnicima je Velimir Kokot osvojio ukupno 32. mjesto s vremenom 1;47:09, a u kategoriji licenciranih vozača 8. mjesto, koje mu je osiguralo i novčanu nagradu. Drugi hrvatski predstavnik je bio Ivo Kovačić, koji je završio na 101. mjestu s vremenom 2;10:17.

Od Slovenaca je Vanja Kovačič završila na 133. mjestu s vremenom 2;21:50, a vozila je na fat bajku. Uroš Kovačič je bio na klasičnom brdskom biciklu i osvojio je 185. mjesto s vremenom 2;57:21.

Na utrci su namjeravali sudjelovati i dvojica odličnih slovenskih brdskih biciklista, ali su zbog spleta okolnosti ostali doma. Uvjereni smo, da bi u skromnoj UCI konkurenciji, iako su bila prisutna poznata imena, dobro promiješali karte.

{loadposition inside}
Ukupni poredak

Slike Getty Images

www.aladaid.qa

Prati nas