Bike park Sljeme Ride Murska Sobota SloEnduro OglasivaciHR
6. ožujka 2018

Utrke će biti održane u subotu 10. ožujka na novoj lokaciji u Stellenboschu u Južnoj Africi. Tjedan dana nakon toga čeka nas Absa Cape Epic

Svjetski kup u olimpijskom krosu 2018. započinje ovog vikenda u Južnoj Africi. Novo odredište je grad Stellenboch u Južnoafričkoj Republici, nedaleko od Cape Towna, vrlo blizu odredišta najveće etapne brdsko biciklističke utrke Absa Cape Epic. Karte će se nanovo pomiješati, a krug najvećih favorita za pobjedu je prilično malen – ako se ne varamo.

Tko će koga (ako ne svoj svoga)?

Hoće li Nino Schurter i ove godine pokazati takvu nadmoć kao u lanjskoj sezoni, kada je odnio pobjede baš na svim utrkama svjetskog kupa? Hoće li mu planove pomrsiti pripadnici novog francuskog vala – Maxime MarotteJordan Sarrou ili Stephane Tempier? Je li Jaroslav Kulhavy dobro tempirao formu i hoće li prvu utrku svjetskog kupa iskoristiti za pripremu novog naslova na Cape Epicu koji starta dan nakon  Stellenboscha, a gdje će se opet suočiti s Schurterom? Ima li veteran Julien Absalon još kakvog asa u rukavu te može li i on prirediti iznenađenje? Što možemo očekivati od ponajboljeg ciklokrosista Mathieu van der Poela koji već neko vrijeme boravi na jugu Afrike?

Kako će biti u ženskoj kategoriji?

Prošle je godine svjetski kup (ukupno) osvojila Jana Belomojna, a ponajveća prijetnja će biti Jolanda Neff, koja se nakon ozljede na ciklokrosu vrlo brzo vratila na pobjedničko postolje i prošli vikend pokazala sjajnu formu. Prošle je godine mnoge iznenadila Annie Last koja sigurno želi ponoviti pobjedu u svjetskom kupu. Bivša svjetska prvakinja i Jolandina ekipna kolegica Maja Wloszczowska u odličnoj je formi, a na Cipru se ovih dana odlično pokazala i „zimzelena“ Gunn Rita Dahle Flesja, rekorderka u broju pobjeda kojoj još uvijek ne manjka motivacije za još koju. Ne smijemo zaboraviti niti Anniku Langvad koja će u društvu s mladom Cate Courtney ciljati i na pobjedu na Cape Epicu. Ne zaboravimo niti našu susjedu Tanju Žakelj koja kreće u novu sezonu na biciklu novog sponzora.


Pogled na krug prve utrke svjetskog kupa, u blizini sveučilišnog kampusa

Ukratko o stazi

Duljina kruga iznosi 4,4 kilometra, uz 180 visinskih metara. Utemeljitelj staze Nick Floros i realizator projekta Corrie Muller kažu da je staza dostojna svjetskog kupa te da će predstavljati izazov i za najveća imena ovog sporta. Slažu se i u najavama prave afričke dobrodošlice za natjecateljice i natjecatelje!

Izravan prijenos utrke u subotu 10. ožujka pogledaj na redbull.tv.

Nakon prve utrke slijede dva mjeseca odmora. Druga utrka svjetskog XCO kupa na rasporedu  je 20. svibnja na klasičnoj stazi u Albstadtu. Prazninu će popuniti prava poslastica za ljubitelje spusta, prva utrka svjetskog kupa u Hrvatskoj i četvrta ikad u istočnoj Europi – na Lošinju od 20. do 22. travnja.

Naslovna fotografija: Grega Stopar, montaža: mtb.hr

Pročitaj što se događalo na lanjskom svjetskom XCO kupu
Val di Sole XCO: Neff uzvraća udarac, Schurter ostao neporažen
MSA: U cross countryju nepobjedivi Jana i Nino
Lenzerheide: Debi Annie Last u cross countryju, među muškima Nino Schurter
Andora: Pobjednici Nino Schurter i Jana Belomojna
Svjetski kup Albstadt: Pobjede Belomojne i Schurtera
Svjetski kup Nove Mesto: Pobjeda Nina Schurtera
Nove Mesto: Pobjeda Annike Langvad

Bike park Sljeme Ride Murska Sobota SloEnduro OglasivaciHR
Prati nas