26. ožujka 2018

Kolegica i kolega i iz prošlogodišnje ekipe, aktualna prvakinja i prvak serije SloEnduro, Austrijanka Petra Bernhard i Slovenac Vid Peršak, u Ajdovščini su osvojili Enduro Kamplc, prvu utrku slovenske serije u MTB enduru u novoj sezoni

Kolegica i kolega i iz prošlogodišnje ekipe, aktualna prvakinja i prvak serije SloEnduro, Austrijanka Petra Bernhard i Slovenac Vid Peršak, u Ajdovščini su osvojili Enduro Kamplc, prvu utrku slovenske serije u MTB enduru u novoj sezoni. Nastupilo je i sedam hrvatskih enduraša

Staza, koja je uključivala pet brzinaca, bila je skoro potpuno suha, a nastupilo je 130 natjecatelja iz osam država. Cijela trasa bila je nešto kraća u odnosu na prošlogodišnju (održanu u listopadu), što je rezultat novih smjernica serije SloEnduro. Ukupno nešto više od 20 km i 1000 visinskih metara penjanja. Lani je trasa bila 10 km dulja i približno 300 m „viša“ te je uključivala dva brzinca više. Skoro svim natjecateljima ovo je ujedno bila i prva enduro utrka nakon pet i pol mjeseci.


Vid Peršak

Dvadeset jednogodišnji Peršak, već tri sezone najbrži vozač u seriji, ove godine vozi za austrijsku ekipu Sunbikers Mondraker Racing, pobijedio je s 12 sekundi i 44 stotinke prednosti, nakon što je oko četiri sata proveo na biciklu, od čega je u utrci proveo 17 minuta i 23 sekunde. Austrijanac Gerd Skant (Team Radwelt MK – Factory Racing) uvrstio se na drugo mjesto (lani je bio ukupno drugoplasirani). Treće mjesto je ovaj put pripalo Čehu Premeku Tejchmanu (Kellys Factory Team) koji je u prošloj sezoni završio na šestom mjestu u seriji. Potonji je za Peršakom zaostao 15 sekundi i 62 stotinke. Austrijanac Matthias Stonig zauzeo je četvrto mjesto, domaćin Andrej Bratina (Kamplc Racing Team) bio je peti.


Alen Smolić, foto Anita Ferjančič 

Među osam nacija uvrstili su se i hrvatski natjecatelji. Alen Smolić (BBK Team Rodeo) bio je ukupno 57. (šesti u kategoriji juniora). Vladimir Branković (BK Opušteno), Pietro Sabadin (BK Veli Vrh), Bojan Sušanj, Antonio Vlah i Tomislav Matejčić (svi BBK Team Rodeo) uvrstili su se između 107. i 123. mjesta. Dominik Grbac (BBK Team Rodeo) nije završio utrku.

Peršak je bio najbrži na četiri brzinca, uključujući i treći, Kendinu SuperEtapu, dok je Bratina bio najbrži u drugom brzincu.

Petra Bernhard je ostala neporažena u ženskoj konkurenciji. Najviše joj se približila zemljakinja Yana Dobnig (RLM Mondraker Racing Team), koja je sa zaostatkom od 45 sekundi i 79 stotinki zauzela drugo mjesto. Zaostatak trećeplasirane novakinje Maje Lobnik (Ganesha Team) iznosio je 4 minute i 41 sekundu.


Četiri dame na startu

Najbolji po kategorijama

U zasebnoj muškoj seniorskoj kategoriji osim Peršaka i Skanta na postolje se popeo Stonig. Tejchmanu je pripala pobjeda u mlađoj veteranskoj kategoriji master 1 (u koju se prebacio u ovoj sezoni). U ovoj uvijek jakoj kategoriji drugoplasirani (od 32 uvrštena natjecatelja) je bio Černigoj, a treći je bio Čeh František Žilak.

U kategoriji master 2 bivši svjetski prvak Primož Štrancar ponovio je svoju prošlogodišnju pobjedu i uvrstio se ispred Austrijanaca Crija Maierhofera (koji je lani odnio ukupnu pobjedu u ovoj kategoriji) i Reinharda Mayrhofera (oba Team Dorrong).

{loadposition inside}


Petra Bernhard
 

U juniorskoj kategoriji pobijedio je austrijski nacionalni prvak Max Fejer (Team Dorrong), drugi je bio Talijan Davide De Sabbato (ASD Team Grazon), a treći Slovenac Matic Berginc (Rajd Ljubljana); potonji je tek drugi puta nastupio u enduru, a prije toga bio je zapažen kao jedan od najbržih Slovenaca na BMX-u.

U kategoriji hobi prva su tri mjesta zauzeli Andrej Markič (ŠKTD Avče), David Filipović (Kamplc Racing Team) i Jernej Oblak.


Najbržih pet (s lijeva): Skant, Peršak, Tejchman, Stonig i Bratina
 

Dogoditi će se u nastavku…

Slijedeća utrka serije SloEnduro biti će  Enduro Krokar, 6. svibnja na Dobrni. Ova se manifestacija uvrstila u seriju SloEndura nakon tri uspješne godine u „light  seriji“ SloEnduro 4Fun. Za one nestrpljive će 8. travnja nad Trstom biti upriličena utrka Enduro 3 Camini u seriji 4Fun.

www.sloenduro.com

Fotografije Ma_Tej

Prati nas