7. svibnja 2018

Drugu utrku ovogodišnje serije SloEnduro obilježila je skliska staza te dvostruka austrijska pobjeda. Vodstvo u ukupnom poretku preuzeo je Tim Jež iz Ajdovščine

Nešto više od mjesec dana od prve utrke u Ajdovščini serija SloEnduro je nastavljena na Dobrni, četvrtim izdanjem utrke Enduro Krokar.

U muškoj je kategoriji pobijedio 20-godišnji Austrijanac Kevin Maderegger (Sunbikers Mondraker Enduro Racing), a na drugom mje mjestu završio 21-godišnji Timom Ježem (Kamplc Racing Team) iz Ajdovščine. Još jedan Austrijanac, Manuel Gruber, bio je treći. U Top 5 uvrstila su se još dva Slovenca: Nejc Huth (Energijateam.com) na 4. mjestu i Andrej Bratina (Kamplc) na 5. mjestu.

I u ženskoj je konkurenciji pobjeda otišla u Austriju jer je iskusna 37-godišnja Petra Bernhard još jednom pobjegla 19 godina mlađoj zemljakinji Yani Dobnig (RLM Mondraker Racing Team) na drugom mjestu, a treća je bila još jedna Austrijanka Ruth Kalthaus.


Petra Bernhard

Maderegger je preuzeo vodstvo zahvaljujući pobjedi u drugom brzincu, Kendinoj superetapi, u kojoj je za više od devet sekundi nadmašio drugoplasiranog Ježa. Potom je na kraćim etapama zauzeo 2., 7. i 4. mjesto i tako je obranio svoju prednost. Gruber se pak probijao iz pozadine. S visokim startnim brojem 120 morao je pretjecati sporije natjecatelje u prve dvije etape. U prvoj je zauzeo 6. mjesto, a potom je došao do postolja.

U ženskoj je konkurenciji Yana uzela Kendinu superetapu te posljednju etapu, ali je na kraju zaostala 18 sekundi za Petrom.

Petra, koja je pobijedila i u Ajdovščini, nakon dvije utrke je uvjerljivo u vrhu serije. U moškoj je kategoriji je vodstvo preuzeo Tim Jež! Pobjednik prve utrke Peršak jučer nije nastupio dijeli drugo mjesto u ukupnom poretku s Bratinom.


Tim Jež, novi vodeći u ukupnom poredku serije SloEnduro

Kategorije

Najbrži junior bio je Jakob Smolnikar (Energijateam.com), drugi je bio Talijan Davide De Sabbata (ASD Team Granzon), a treći Matic Berginc (Rajd Ljubljana). U mlađoj veteranskoj kategoriji master 1 pobijedio je Blaž Černigoj (Kamplc), Austrijanac Bernd Dorrong (Team Dorrong Enduro) bio je drugi, a njegov zemljak Tino Huber (Radlager Mountainbikeverein) treći. U kategoriji master 2 slavio je Austrijanac Cri Maierhofer (Team Dorrong), ispred Sebastjana Stresa (Kamplc) i Slovaka Petra Drabika (Cube).
U kategoriji hobi pobijedio je Nace Krivonog (KK Ravne), ispred Mateja Grnjaka i Austrijanca Davida Grubera (Redneck Riders).

{loadposition inside}

Nastupila su dva natjecatelja iz Hrvatske (bilo ih je više prijavljenih). Filip Radulović zauzeo je 19. mjesto (od 19 plasiranih) u kategoriji muškaraca, a Vladimir Branković (BK Opušteno) bio je 22. u kategoriji master 1 (od 27 uvrštenih).

 

U pet brzinaca natjecateljice i natjecatelji su svladali nešto više od 1000 metara uspona. Sve su staze bile vrlo skliske radi pljuska u noći s petka na subotu.

Što kažu najbrži

Kevin Maderegger: “Ovo mi je bila prva utrka u ovoj sezoni. Tražio sam najbolju brzinu i uspjelo mi je u drugoj etapi. U 4. i 5. etapi mi nije najbolje išlo no na kraju sam ipak pobijedio. Ovo je bio odličan trening pred utrku svjetske serije koja me čeka slijedeći tjedan. Nadam se opet doći na SloEnduro jer su staze ovdje uvijek dobre.”

Petra Bernhard: “Dobro se snalazim i na mokroj stazi, no imaa sam teškoća s memoriranjem ovih staza. Dva put sam pala. Posljednjih tjedana previše sam se utrkivala pa sam sada malo ‘ispražnjena’. Nastupila sam i u Mariboru na spustu i bilo je lijepo opet se susresti s prijateljima. Drago mi je da Yani ide dobro, Austrija ima nju u enduru i Vali Hoell u spustu, to je naša nova generacija.”


Najbržih pet: Huth, Jež, Maderegger, Gruber i Bratina (slijeva)

Kolesarsko društvo Krokar s Dobrne već je tri puta organiziralo ovu utrku u „light“ seriji SloEnduro 4Fun, a ove godine je prvi puta u “prvoj ligi”. Nastupilo je stotinu biciklistica i biciklista iz devet država, no manjkali su neki od najbržih s prethodne utrke jer su se posvetili svjetskoj seriji koja će se održati u Francuskoj slijedećeg vikenda – to su među ostalima bili Vid Peršak i Gerd Skant.

V SloEnduru slijedi …

Treća utrka serije SloEnduro biti će održana 17. lipnja: Merjasec enduro u Rušama, koji također ulazi u „prvu ligu“. Prije toga očekuje nas nastavak serije 4Fun – već slijedeći vikend, u nedjelju 13. svibnja, na rasporedu je prvi Golovec trails enduro u Ljubljani, a 26. svibnja i prvi Poseka enduro na Ravnah na Koroškem.

Rezultati – uskupno

Rezultati – po kategorijama

www.sloenduro.com

Fotografije Ma_Tej/SloEnduro. Na uvodnoj fotografiji je Maderegger, u trenutku kada je prestigao ekipnog kolegu.

Prati nas