13. ožujka 2017

546 bajkerica i bajkera iz četiri države sudjelovalo je na najvećem slovenskom mtb maratonu Kras krosu. Uvjeti su bili odlični a glavne pobjede otišle su ovoga puta u Italiju.

Najljepši dan od početka ove godine, bez oblačka i bez vjetra. Petnaest stupnjeva, koji su se činili kao dvadeset. U takvim uvjetima se u nedjelju u 10 sati iz Mirna su krenuli prema Krasu, ni više ni manje nego 546 biciklistica i biciklista (prošle godine 490), većinom iz Hrvatske, Italije, Slovenije i Austrije.

Nakon 40 kilometara petog izdanja Kras krosa s 850 visinskih metara uspona je ovoga put prvi u cilju Talijan. To je pravo osvježenje nakon dvije godine dominacije kamničkog Calcit bike teama. Diego Cargnelutti (Wilier) iz Gemone je ciljnu crtu prešao nekoliko dužina bicikla ispred Andreom Bravinom (UC Caprivesi). Minutu kasnije su stigli i pobjednik od prije dvije godine Boštjan Hribovšek (Calcit bike team) na trećem i Matej Lovše (Tuš team) na četvrtom mjestu.


Vodeća četvorica: Hribovšek, Lovše, Talijani

Matej se cijelo vrijeme držao  trećeg mjesta, a na kraju … “Na kraju sam vozio preopušteno, na kraju spusta u cilj sam iza sebe začuo Boštjana, skupa smo išli u zadnja dva zavoja, ali na kraju sam se predao,” rekao je Matej, amaterski svjetski prvak u kronometru.

“Talijani su cijelo vrijeme sudjelovali i napadali, a na zadnjem usponu se razlika između njih, mene i Mateja povećala,” – tako je rasplet opisao Hribovšek, koji je na spustu bio iza Lovšeta, a onda stisnuo na zadnjoj asfaltnoj ravnini i usponu pred ciljem te se vratio u igru za skupno postolje.


Bravin ispred konačnog pobjednika Cargneluttija na spustu prema Mirnu

Petoricu je s već dvije minute zaostatka za Lovšetom zaokružio novopečeni Calcitovac Jure Belak, slijedili su mu još trojica Slovenaca: Gregor Krajnc (Calcit) na 6., Borut Ramšak (Metalac/Ganesha) na 7. in prošlogodišnji pobjednik Luka Tavčar (Calcit) na 8. mjestu.

U ženskoj kategoriji je također Calcit  prepustio pobjedu Talijanki, prošlogodišnja pobjednica Tina Perše ju nije obranila. Najbrža je bila Nicol Guidolin (ASD Gruppo Vulkan MTB) ispred Natalije Anderluh (Bicikel.com) i Maje Zavrl (Pohorc ufa.si).

{loadposition inside}
Uz takav broj sudionika, gužva je bila na svim suženjima na stazi – na singlicama, koje tako rado vidimo na maratonima. Za početak već na usponu po cesti, prestizanje je poprilično teško. Možda bi organizatori Ales.ca-racing i DEŠ Fleš mogli razmisliti o startnim boksevima na osnovi ranga iz prošle godine, kao što to rade posvuda. Inače skidamo kapu, top event, uz to i najveći natjecateljski mtb event u Sloveniji.

Rezultati na desfles.si

Prati nas