15. ožujka 2017

Najveća etapna brdsko biciklistička utrka kreće ovaj weekend. Nastupiti će niz poznatih osoba iz XC-a i maratona.

Vrijeme je za Cape Epic. Legendarna utrka počinje 19. ožujka na Meerendal Wine Estate i završava 26. ožujka u Val de Vie.

Cape Epic s 2017. godinom kreće u novo razdoblje. Utrka je do sada veću pozornost obraćala profesionalcima, ali rekreativcima svejedno ništa nije bilo uskraćeno. Ulaskom u grupu Ironman, utrka je postala i show, gdje se predstavljaju više ili manje poznati bivši natjecatelji iz raznih disciplina.

Cape Epic = UCI bodovi

Na sreću utrka neće izgubiti sportski, natjecateljski karakter, budući da je popularna kod trenutnu najboljih brdskih biciklista. Naime, njima će u nastavku sezone dobro doći i UCI bodovi, koje donosi etapni spektakl na jugu Afrike.

{loadposition inside}

Masu poznatih 

Tako će na utrci nastupiti svi pravi maratonci i hrpa natjecatelja u XC-u. Ako nabrojimo samo najpoznatije: Christoph Sauser i Jaroslav Kulhavy, Nino Schurter i Matthias Stirnemann, Cadel Evans i George Hincapie, Sven Nys i Sven Vanthourenhout, José Hermida i Joaquim “Purito” Rodríguez, Manuel Fumić i Henrique Avancini … A mogli bi nabrojati još puno njih.

U ženskoj kategoriji pozornost je posebno usmjerena u aktivne natjecateljice u maratonu, zbog čega startna lista izgleda uobičajenije. Na listi nema trostruke pobjednice Annike Langvad, koja je odlučila nakon Ria da sezonu započne malo kasnije. Ariane Luthi, koja je pobjeđivala s  Annikom, će nastupiti u paru s Adel Morath. Tu su još Robyn de Groot i Sabine Spitz, Esther Süss i Jennie Stenerhag, Hielke Elferink i Cornelia Hug…. 

Tu je naravno još mnogo imena, koje poznajemo iz različitih sportova i žutog tiska.

Dužina i visinski metri uspona

Utrka će bez obzira na novog partnera, zadržati sportski i natjecateljski karakter. Etape su skraćene, ali zato dobivaju na tehnici, što znači da vremenski ostaju u okvirima prethodnih izdanja.

Ruta 2017 će natjecatelje voditi kroz 691 kilometara pokrajine Western Cape i preko mnogo planina. Ukupna visinska razlika će iznositi 15400 metara.

Favoriti?

U svakom slučaju Sauser, koji kreće na šestu pobjedu i Kulhavy. Planove će im sigurno otežati Lakata i Hynek te naravno peterostruki pobjednik Cape Epica Karl Platt i partner Urs Huber.

Kod žena su najviše na udaru parovi Luthi i Morath te Spitz i De Groot. Naravno i Esther Süss ima svoje ambicije.

Susjedi iz Slovenije će također imati svoje predstavnike. U kategoriji masters, pod imenom ASI1 će voziti David i David, Svetličič i Terpin.

Utrka započinje u nedjelju 19. ožujka na imanju Meerendal i to s prologom na zanimljivoj ruti, koja je do sada više puta ugostila zadnju etapu Cape Epica. Odmah nakon prologa će sve biti dosta jasnije, ako ništa drugo, onda barem, tko se došao boriti za pobjedu, a tko na trening i zabavu.

Utrku ćemo pratiti i na mtb.hr.

cape-epic.com

Uvodna slika sa službenog facebook profila Cape Epic

Prati nas