1. kolovoza 2017

Konačni rasplet na predzadnjoj i ujedno najstarijoj utrci u kalendaru? Stiže kanadski klasik!

Nakon kratke pauzeSvjetski kup nastavlja se na jednoj od klasičnih lokacijaMont Saint Anne u Kanadi, najstariji event u kalendaru, ovog vikenda ugostit će olimpijski cross country i spust. U obje discipline se može desiti da će se pobjednik znati već i prije finala, koji je na rasporedu zadnji vikend u kolovozu u talijanskom Val di Sole.

Staze za spust i za cross countryvrijedne su poštovanja i jako popularne među natjecateljima. Obje su tehnički i fizički zahtjevne i ne praštaju greške.


Pregled prošlogodišnjeg kruga s kamerom na prsima Bartolomeja Wawaka.

Tko bi mogao pobijediti?

Nakon četiri uzastopne pobjede, teško je kladiti se na bilo koga drugog osim na Nina SchurteraPrijetnju bi mu mogao predstavljati David Valero, pehist s europskog prvenstva i naravno europski prvak Florian Vogel. Ne smijemo zaboraviti ni Juliena Absalona, koji se nakon ozlijede uspješno vratio među najbolje, što je dokazao s drugim mjestom na europskom prvenstvu. Možda će i Mathias Flückiger, jedan od dvojice Braidot, ili možda čak i Manuel Fumić imati svoj dan.

U ženskoj kategoriji je slična situacijaJana Belomojna je nesporna favoritkinja. Annika Langvad, Gunn-Rita Dahle Flesjaa, a i Linda Indergand i Alessandra Keller spremne su na lov za vodstvo u ukupnom poretku. Ne zaboravimo ni na zadnju pobjednicu u Lenzerheideu Annie Last. Izostat će natjecateljica Kross tima, Jolanda Neff, a usprkos ozljedi nastupit će njena klupska kolegica Maja Wloszczowska, trenutno druga u Svjetskom kupu.

A spustaši?

Staza je pravi izazov. Pogotovo ako je suho vrijeme, kada je prašnjava i ujedno skliska. Ekstremno je brza i krug mogućih favorita nije malen. Greg Minnaar je u pobjedničkoj formi. U ukupnom poretku Svjetskog kupa je u konkretnom vodstvu. Aaron Gwin je već zaboravio na Lenzerheide, i na divljoj stazi na državnom prvenstvu obranio naslov. Što će nam pripremiti Danny Hart još ne znamo, ali svakako je visoko na ljestvici, s obzirom da je ovdje prošle godine zabilježio drugu uzastopnu pobjedu. Opasni znaju biti i dvojica Francuza, Bruni i Vergier, koji su u pravom natjecateljskom ritmu, s obzirom da se proteklog vikenda odvijalo francusko državno prvenstvo.

Među djevojkama je doslovno na krilima Myriam Nicole, prošlogodišnja pobjednica i možda favoritkinja, broj dva je zasigurno Rachel Atherton. Da li i pobjednica jedne utrke Tracey Hannah nešto sprema, vidjet ćemo na kvalifikacijama, a ni Emilie Siegenthaler nije za otpis!

Staza?

Čista klasika. Definitivno najpoznatija u Svjetskom kupus najdužom tradicijom i sa skoro svim elementima koji spadaju na stazu. Skoro potpuno prirodna. Dužina staze je dobra tri kilometra, točnije 3045 metara. Visinska razlika je 745 metara. Velike brzine su zagarantirane, lov na stotinke također!


Vrhunci prošlogodišnje utrke u spustu.

Za vikend si rezervirajte kasno poslijepodnevni termin za kompom i pratite utrke na redbull.tv. U subotu spust, u nedjelju cross country. Djevojke u 18. sati, dečki u 20:30.

Naslovna fotografija s prošlogodišnje utrke, foto Keith Valantine.

Prati nas