15. siječnja 2018

Kalendar slovenske serije u brdskobiciklističkom enduru je ovdje. Tri događaja iz prošlogodišnje serije 4Fun prelaze u »prvu ligu«, SloEnduro nešto lakši i ‘domaći’ sve do finala u Grožnjanu. Serija 4Fun bez bodovanja.

Kalendar slovenske serije u brdskobiciklističkom enduru je ovdje. Tri događaja iz prošlogodišnje serije 4Fun prelaze u »prvu ligu«, SloEnduro nešto lakši i ‘domaći’ sve do finala u Grožnjanu. Serija 4Fun bez bodovanja.

Brdski biciklisti iz Slovenije, susjednih i udaljenijih država, u sezoni 2018 moći će se okušati na pet utrka serije SloEnduro te na šest utrka u seriji 4Fun.

 

U usporedbi s proteklim sezonama, u kalendaru slovenske serije u brdskobiciklističkoj disciplini enduro je dosta novosti. U »prvoj ligi« SloEnduro prevladavaju utrke na slovenskom tlu, nakon 4 slovenske utrke, serija će tradicionalno (s iznimkom prošle godine) završiti u Hrvatskoj. U tu seriju su se preselila čak tri događaja iz serije manje zahtjevnih utrka 4Fun.

 

Novo u seriji SloEnduro

Sezonu u seriji SloEnduro, 25. ožujka otvorit će Kamplc Enduro u Ajdovščini, koji je u 2017. uspješno debitirao na novoj lokaciji kao finale sezone 2017. 5. svibnja slijedi prva od novosti u prvoj ligi, Enduro Krokar u Dobrni, kojeg su pod pokroviteljstvom serije 4Fun uspješno izveli već tri puta. 17. lipnja slijedi druga novost, Merjasec Enduro u Rušama, kojeg su prvi put organizirali 2016. godine. 26. kolovoza treća novost, Enduro Krvavec, koji je zaživio 2015. godine kao utrka s grupnim startom, a od onda je u lokalnom parku svake godine nešto novo. Finale će ponovno biti u dobrom starom Grožnjanu s utrkom Enduro Grozni, koja će ove godine ujedno biti i jedina kvalifikacijska utrka za svjetsku seriju EWS u SloEnduru.

 

Natjecanja SloEndura će navodno biti prikladnija za širi krug biciklista nego dosad, pogotovo što se dužine tiče. Utrke će biti jednodnevne, bez prologa, ukupna visinska razlika bit će ograničena na 1200 visinskih metara. Organizatori će morati pripremiti najmanje tri različite staze, a najviše dvije će moći upotrijebiti po dva puta. Startnina je također ograničena na 35 eura.

 

Novo u seriji 4Fun

Još više novosti čeka sudionike na utrkama četvrte sezone serije 4Fun, koje su namijenjene upoznavanju discipline. Sezonu će već 18. ožujka otvoriti GoEnduro na rubu Gorice. 8. travnja slijedi još jedna utrka u Italiji, već sedmi Enduro 3 Camini nad Trstom, koji je tradicionalno bio jedna od najjačih utrka serije SloEnduro. Sasvim nova utrka je Golovec Trails na ljubljanskom Golovcu 13. svibnja. Isto vrijedi za Poseka FunEnduro na Ravne na Koroškem 26. svibnja. Matadown s grupnim startom s Matajura je već klasika, ove godine je na rasporedu 5. kolovoza. Zadnji 4Fun sezone bit će 8. rujna, to je još jedna novost, inače već poznati Trnduro nad Rijekom, koji za sobom ima već tri izvedbe.

 

Što se formata natjecanja tiče, organizatori će i dalje imati slobodne ruke da utrke budu što jednostavnije, ne prezahtjevne i da od sudionika ne zahtjevaju predugo upoznavanje staze. Uz to, jedan od razloga zašto bodovanja za utrke 4Fun više neće biti, je to što će utrke serije SloEnduro biti dostupnije za sve koji žele sakupljati bodove tokom sezone. Novost su i dobne natjecateljske kategorije na pet godina.

 

Ne zaboravimo zašto ove godine u SloEnduru nedostaje klasični Black Hole Enduro. 30. lipnja i 1. srpnja će se na koroškoj utrci, na obje strane granice, u gornjoj Mežiškoj dolini i na Peci, prvi put natjecati najbolji na svijetu u disciplini enduro na četvrtoj utrci svjetske enduro serije (EWS).

 

SloEnduro preko zime postavlja i novo vodstvo. Više o tome uskoro!

 

Kalendar SloEnduro i 4Fun 2018

18. ožujak – 4Fun1: GoEnduro 4Fun, Gorica (Ita) organizator U.C. Caprivesi

25. ožujak – SloEnduro 1: Kamplc Enduro, Ajdovščina, organizator DK Kampelc

8. travanj – 4Fun 2: 7. Enduro 3 Camini, Trst (Ita), organizator A.S.D. 360 MTB

5. svibanj – SloEnduro 2: Enduro Krokar, Dobrna, organizator KD Krokar

13. svibanj – 4Fun 3: Golovec Trails, Ljubljana, organizator Golovec trails

26. svibanj – 4Fun 4: Poseka FunEnduro, Ravne na Koroškem, organizator ZKSTM Ravne na Koroškem

17. lipanj – SloEnduro 3: Merjasec Enduro, Ruše, organizator Športno društvo NLP

5. kolovoz – 4Fun 5: Matadown, Vernasso (Ita), organizator Vallimpiadi

26. kolovoz – SloEnduro 4: Enduro Krvavec 2018, Krvavec, organizator ŠD BAM.Bi

8. rujan – 4Fun 6: Trnduro, Rijeka (Hrv), organizator BBK Team Rodeo

14. listopad – SloEnduro 5: Enduro Grozni, Grožnjan, (Hrv), organizator BBK Grožnjan

www.sloenduro.com

Na uvodnoj fotografiji: prošlogodišnji ukupni pobjednik Vid Peršak leti na Kamplcu, utrci, koja je zaključila prošlogodišnji SloEnduro i koja otvara ovogodišnji. Foto Matic Slamič.

Prati nas