9. svibnja 2018

Naš banjalučki agent Ozren i priručni snimatelj Danijel provjerili su staze oko Trešnjika, Zmajevca i Ponira

Daleko je to od gotovog proizvoda ali trenutni rezultat je zbir od 15-ak kilometara staza za spust, singletrailova na svega 15-ak minuta bajkanja od centra grada. 
Dio je to našeg grada koji se proteže od poznatog Banjalučkog izletišta Trešnjik na Banj brdu/Šehitlucima preko lokaliteta Zmajevac prema Poniru a neopravdano je zapostavljen&zaboravljen od skoro svih banjalučkih bajkera, šetača i izletnika… 
Same staze su mix, nijedna nije dominantno tehnička ili flow. 

Najduža linija ima 6.5 kilometara dužine i preko 450 visinskih metara spusta. 
Mix je to pješačkih (koje su uglavnom zarasle pa ih stalno čistimo) zatim staza koje su napravili konji kojima se izvlače drva iz šume…ima nešto i potpuno novih dijelova kojima je to sve uvezano u koliko toliko smislene trailove.
Same staze su polivalentne te su odlične za hodanje, trail trčanje al’ ipak najbolje za spust bajkom 😉 
Za popularizaciju brdskog biciklizma, prvenstveno kao planinarske discipline dovoljno je imati minimalnu kombinaciju volje, testeru (pilu, op. ur.), velike makaze (škare, op. ur.) za voće i kramp. 
Želja za vožnjom se podrazumjeva a što je bajkerska zajednica brojnija dužina trailova i njihov kvalitet će biti na višem nivou. 
Sledeći nivo je stvaranje novih, tehnički zahtjevnijih linija ali to je iz perspektive bajkera koji živi u Banjaluci daleko, predaleko… 

Mala grupa, tek nas par, tri bajkera, jedan trail trkač/planinar i penzioner koji hoda tim stazama a duboko je zagazio u 70-e smo očistili i održavamo ih prohodnim. 

I nije teško 🙂

Prati nas