30. kolovoza 2018

Novosti će doći možda već krajem slijedećeg tjedna, s margina Svjetskog MTB prvenstva u Švicarskoj. Za slijedeću godinu kandidirali su se Lošinj i Maribor

Koliko se sjećam, svjetska biciklistička federacija UCI još nas nikada, od samih početaka Svjetskog MTB kupa 1991. godine, nije tako dugo ostavljala u neizvjesnosti i iščekivanju kalendara prve lige svjetskog brdskog biciklizma. Ponekad smo kompletne kalendare imali i dvije godine unaprijed!

No niti danas nije objavljen kalendar Svjetskog MTB kupa za sezonu 2019., što bi se uskoro moglo i promijeniti. Možda već prije kraja slijedećeg tjedna, u vrijeme održavanja Svjetskog prvenstva u Švicarskoj. Nadamo se da će tada biti objavljen kalendar Svjetskog MTB kupa za 2019. i 2020., pod pokroviteljstvom Mercedes-Benza.

Navodno je do kašnjenja došlo prvenstveno zbog obnove ugovora s Red Bull Media House, medijskom kućom koja nam omogućava gledanje vrhunski produciranih živih prijenosa i snimki redbull.tv. Rasplet čitave priče nam je zanimljiv prvenstveno zbog dvaju razloga. Konkretnije, zbog kandidata. Kandidirali su se naime i Lošinj i Maribor. Kvarnerski je otok ugodno iznenadio svijet MTB spusta sjajnim otvaranjem ovogodišnje sezone. Bike park Pohorje je pak posljednju utrku Svjetskog pokala ugostio 2010., kada je također tamo bila otvorena sezona. 


Aaron Gwin trijumfalno ulijeće u cilj na prepunoj lošinjskoj rivi, foto Miha Skirt

Lošinj

“Lošinj se kandidirao za dvije sezone – 2019. i 2020., u oba slučaja u terminu krajem travnja“, kazao nam je direktor tamošnjeg Svjetskog kupa Sebastjan Zmrzljak iz MTB Trbovlje. “Poslije ovogodišnjeg izdanja oduševljeni su bili kako svi iz MTB zajednice tako i predstavnici lokalnog turizma, pa smo odlučili krenuti dalje“, dodaje.

U normalnom tempu obnove kalendara Lošinj to ne bi mogao učiniti jer bi već za vrijeme održavanja tamošnjih utrka svjetski kalendar za 2019. već bio zacementiran i objavljen.


Žiga Pandur, Svjetski kup Maribor 2010., foto Grega Stopar

Mariborsko Pohorje

Maribor nas je iznenadio kandidaturom za dvostruki/trostruki događaj koji uključuje spust i kros, olimpijski i kratki. Posljednji put Maribor je olimpijski kros ugostio u predolimpijskoj godini 2007. 

“Kandidirali smo se za spust, a na prijedlog UCI-ja dodali smo i kros,” kaže Iztok Kvas iz Bike parka Pohorje, voditelj organizacije tamošnjih događaja. “Još uvijek čekamo njihov odgovor”, dodaje Iztok.

Maribor se kandidirao uz potporu Općine Maribor te tvrtki Marprom i Visit Maribor.

Vijesti iz kuloara

Ukoliko će se oba “naša” organizatora ugurati u svjetski kalendar za 2019., najavljeni termini utrka neće stajati. Prema ranije objavljenim planovima, prvi spustaški termin trebao je biti 27. i 28. travnja, za što se kandidirao Lošinj. Maribor bi u vjerojatnom scenario bio uguran prije tog termina.

Znači li to dan nas čeka osam utrka u spustu umjesto sedam, kao što je isprva planirano? Hoće li UCI, Red Bull Media House i Mercedes-Benz tako galantno improvizirati i povećati proračun?

Pričekajmo. Glasine koje su kolale na finalu Svjetskog kupa u Francuskoj prošlog tjedna bile su vrlo zanimljive …

Foto: Klemen Humar (Lošinj) i Andras Oravecz (Maribor)

Prati nas