uci snowbike
27. studenoga 2023

Dopunjen pravilnik, dodan je još jedan Svjetski kup, UCI sada i službeno dijeli svjetske naslove u deset MTB disciplina, očišćena sigurnosna zona B…

UCI Snowbike s novim značenjem

U najnovijim pravilima Međunarodne biciklističke unije, koja govore o svjetskim prvenstvima, našao se i biciklizam na snijegu (Snowbike). Još nije sasvim jasno kakav će biti format natjecanja u takozvanom, ali se već duže vrijeme šuška da bi se ova vrsta utrka trebala odvijati na skijaškim stazama. Tako UCI-ju s 1. 1. 2024. godine u pravilnik dodaje Svjetsko prvenstvo u ovoj disciplini, a trebao bi uslijediti i raspored Svjetskog kupa. Ovakav format, u kojem bi postojale dvije kategorije natjecatelja (muškarci 17+ i žene 17+), predstavljen je još prije četiri godine.

Majice duginih boja u enduru i e-enduru

Enduro i e-enduro uključeni su u nova pravila i bit će dijelom deset MTB disciplina u kojima će se dodjeljivati majice duginih boja. Očekuje se da će UCI uskoro dostaviti dodatne informacije, no ono što se zna jest da je e-enduro (E-EDR) format baziran na enduru i neće se “miješati” u E-MTB natjecanje. Naime, E-MTB je aproksimacija cross-country utrka, dok E-EDR ostaje format kakav se viđa u Svjetskoj MTB seriji.

Peti startni red na UCI SP XCO

Zbog protesta biciklista tijekom Svjetskog prvenstva u Glasgowu 2023., kada su neke biciklističke zvijezde na startu olimpijskog krosa bile smještene u peti red (između 33. i 40. najboljih na svijetu), iako nisu ispunjavali kriterije bodovanja prema UCI poretku, od 1. siječnja 2024. godine na snagu će stupiti nova pravila koja propisuju da vozač koji nema UCI bodove u olimpijskom krosu, ali je rangiran među deset najboljih u ciklokrosu, odn. među 20 najboljih cestovnih vozača po broju bodova, može se smjestiti u peti startni red na Svjetskom prvenstvu. Riječ je o paragrafu  9.2.038.

Više juniorki u finalu spusta na Svjetskom prvenstvu

Do sada je 15 djevojaka moglo nastupiti u finalu Svjetskog prvenstva u spustu. Prema novim pravilima, u finale će se moći plasirati 20 juniorki. U ostalim kategorijama broj natjecatelja ostaje nepromijenjen. Tako će u finalu ipak biti 80 elitnih muškaraca, 40 elitnih žena i 60 juniora.

Kraći treninzi prije finala

Još jedna inovacija u utrkama spusta. Za natjecatelje koji su prošli kroz kvalifikacije, umjesto 60 minuta treninga na dan utrke, bit će na raspolaganju samo 30 minuta prije finala. Ovo novo UCI pravilo nosi oznaku 4.11.006.

Promjene u snimanju kamerom s kacige/bicikla

Pravilo UCI 4.1.042 o kamerama koje nose biciklisti malo je izmijenjeno i sada se posebno spominje da biciklisti montiraju kamere na biciklu ili viziru kacige. Izvorno pravilo je glasilo: “Biciklisti su odgovorni za postavljanje kamera kako bi se izbjegla svaka opasnost.” Pravilo sada glasi: “Vozači su odgovorni za postavljanje kamera na bicikl ili na vizir kacige na takav način da se izbjegne svaka opasnost.” Kamere nisu dopuštene tijekom finala olimpijskog krosa i tijekom kvalifikacija i finala spusta, 4krosa i eliminatora. UCI može odlučiti dopustiti kameru tijekom finala, ali samo za TV upotrebu, uz suglasnost produkcijske kuće. 

Margina UCI staza ili sigurnosna zona B

Staza je označena pod nazivom zona A, a zona B je sigurnosni prolaz ili koridor koji odvaja stazu od gledatelja. Prema novim pravilima, zona B morat će biti sigurnija, odnosno očišćena od opasnih elemenata (kamenje, granje…) koji bi mogli dodatno ozlijediti natjecatelja kada izleti izvan staze ili zone A. Tako Međunarodna biciklistička unija dala organizatorima još posla. Novo pravilo potraži pod oznakom 4.3.007.

UCI status trudnoće 

Jedna od najvećih promjena u pravilima MTB utrka za 2024. je uključivanje novog statusa trudnoće. To će pomoći u zaštiti poretka biciklistice koja je bila odsutna nakon početka sezone zbog trudnoće. Novo UCI pravilo 4.10.012 propisuje da ako biciklistica sudjeluje u manje od tri utrke Svjetskog kupa u sezoni zbog trudnoće, njezin nacionalni savez ili ekipa mogu podnijeti zahtjev za novo “priznavanje statusa trudnoće”.

Vozačica kojoj je dodijeljen novi status biti će postavljena na startu temeljem bodova koji će se odrediti izračunom prosječnih bodova zasluženih u utrkama u kojima je sudjelovala pomnoženih s brojem utrka koje je propustila. Pravilo kaže da će se ova klasifikacija primjenjivati ​​samo na prvu utrku Svjetskog kupa u kojoj će se vozačica natjecati u sljedećoj sezoni.

Potraži sve novosti u pravilniku Međunarodne biciklističke unije.

Naslovna fotografija: Philip Platzer / Red Bull Content Pool

Pročitaj i
Objavljen je kalendar UCI MTB Svjetske serije za 2024.

Prati nas