9. veljače 2017

Austrijanac Marcus Stöckl se pri najvećoj izmjerenoj brzini približio 170 kilometara na sat. Rekord na snijegu ostaje dosta veći.

Brzinski rekord na serijskom brdskom biciklu koji je dostupan u trgovinama, bez posebnih prerada i tehnoloških poboljšanja, je postavljen. Austrijanac Marcus Stöckl, lovac na brzinske rekorde se pri najvećoj izmjerenoj brzini približio 170 kilometara na sat. Rekord na snijegu, koji je druga kategorija je dosta veći.


Visoki bradonja, koji je između ostalog i šef tima MS Mondraker, uz kojeg i bicikl za spust izgleda malo. Foto Philip Platzer/Red Bull Content Pool.

Ludi Max

Markus “Max” Stöckl, 42-godišnji Tirolac, se na taj pothvat pripremao dvije godine. Stöckl je za kraj zločina izabrao pustinju Atacama u Čileu. Sa startom na 3972 m nadmorske visine i ciljem na 3550 metara ludi je Max vozio po nizbrdici od 45 stupnjeva, koja je bila duga 650 metara i mimo radara projurio brzinom od 167,8 km/h.

Njegov zadnji rekord je iznosio 164,95 km/h, a postignuo ga je na vulkanu u Nikaragvi. Stöckl također drži rekord na serijskom biciklu na snijegu, isto iz Čilea – 2007. godine kojeg je postignuo u La Parvi, gdje je jurio brzinom od 210 km/h.

Najbrža brzina općenito zabilježena u spustu će uskoro biti stara dvije godine, gdje je u Varsu u Francuskoj na aerodinamičnom prototipu Francuz Eric Barone dosegnuo 223,3 km/h.

Bicikl i oprema

Max je vozio “pilu” za spust Mondraker Summum i jedino što je bilo aeorodinamično na njemu su bili odjelo i kaciga, oboje testirani u aerodinamičnom tunelu.

Tako nekako izgleda pri brzini od skoro 170 km/h

Uvodna slika Philip Platzer/Red Bull Content Pool, naslovna na prvoj stranici Grit Koenig/Red Bull Content Pool

Prati nas