Nove Mesto, kros
1. listopada 2020

Seniorske utrke već dugo nisu bile ovako ravnomjerne, a prije svega obogaćene novim, mladim natjecateljima. Danas u Vysočina Areni vidjeli smo predstave kakve dugo ne pamtimo!

Hladno, oblačno i nimalo ugodno vrijeme u Novom Mestu u Moravskoj, ali i dalje vruće na stazi. Toliko natjecanja, pretjecanja, dizanja tempa i brzine u Svjetskom kupu već dugo nismo vidjeli!

Aktualna svjetska prvakinja Pauline Ferrand Prevot

Žene, ili kada zemljakinja preuzme inicijativu!

Od starta su inicijativu preuzele dvije Francuskinje, aktualna svjetska prvakinja Pauline Ferrand Prevot (Canyon Collective Factory Team) i mlada Loana Lecomte (Massi). Vozile su svoju utrku prilično dugo.

Prva tri kruga diktirala je Prevot, zatim je Lecomte preuzela inicijativu. Prevot je počela popuštati, a Nizozemka Anne Terpstra (Ghost Factory Racing) prišla je iz pozadine .

Terpstra je tada prestigla Prevot i krenula u lov na Lecomte, ali Francuskinja je bila vrlo suverena. Prevot je još popustila i zaostajala za Nizozemskom. Tako je prva pobjeda u Svjetskom kupu pripala 21-godišnjoj Lecomte, koja se nakon trećeg mjesta u kratkom krosu u utorak popela dvije stepenice više. Na drugom mjestu našla se Anne Terpstra, koja je zaostala 31 sekundu, Pauline Ferrand Prevot na trećem mjestu, imala je još šest sekundi zaostatka .

Prva pobjeda mlade Francuskinje (lijevo), drugo mjesto za Nizozemku (desno) i treće za još jednu Francuskinju (desno straga)

Prva pobjeda mlade Francuskinje (lijevo), drugo mjesto za Nizozemku (desno) i treće za još jednu Francuskinju (desno straga)

Kada favoritkinje “pregore”

Nemalo djevojaka iz prvog startnog reda danas nije imalo svoj dan. Švicarka Jolanda Neff (Trek Factory Racing XC) osvojila je tek 17. mjesto. Dankinja Annika Langvad (Specialized Racing) plasirala se ispred Tanje Žakelj, Kanađanka Emily Batty (Trek Factory Racing XC) nema prave noge nakon islandske avanture i plasirala se tek kao dvadeset i osma …

Tanja solidna

Tanja Žakelj odlično je vozila u startnom krugu, u prvi krug ušla je na devetom mjestu, no onda joj je zamah malo popustio i u sredini trke pala u drugi plan. U drugoj polovici vozila je konstantnim tempom i završila na 20. mjestu sa zaostatkom od 5 minuta i 53 sekunde.

Izjava nakon utrke

“Nisam se osjećala najbolje, ali odradila sam sve kako treba. Start je bio stvarno dobar i željela sam biti među prvih dvadeset nakon startnog kruga, jer tada obično napredujem … ali biča sam oko desetog mjesta. nastavak jednostavno nije bio dobar. I ne osjećam se dobro, imala sam napet osjećaj u želucu, moje noge su bila hladne. Nisam se mogla opustiti. Željela sam povući više iz ove utrke, ali sam učinio najviše što sam mogla!”       

U okrjepnoj stanici, Tanja upravo preuzima bidon od Urbana Ferenčaka (s maskom na licu)

Muškarci: Pobjeda kao rođendanski poklon

Utrka kakvu nismo dugo vidjeli. Nevjerojatna izjednačenost natjecatelja sve do polovice, potom nešto manja, ali ipak. Utrka koju ćemo pamtiti ipo tome što se osmostruki svjetski prvak probio iz pozadine sve do četvrtog mjesta.

Prvi dio obilježili su Brazilac Henrique Avancini i mladi Nizozemac Milan Vader (KMC – Orbea). Zatim su im se pridružili Švicarac Flueckiger, Francuz Koretzky (KMC – Orbea ) i njegovi sunarodnjaci Marotte (Cannondale Factory Racing) te Tempier (Trek Factory Racing XC).

U drugom dijelu inicijativu preuzimaju Danac, nekadašnji juniorski svjetski prvak u ciklokrosu i dvostruki juniorski svj. prvak u XC-u Simon Andreassen (Specialized Racing) i Vader. Njima se pridružuje Maxime Marotte .

Nove Mesto, Henrique Avancini
Avancini (u prvom planu)

Avancini polako gubi kontakt s vodećima, ali i dalje drži četvrto mjesto. Iz pozadine dolazi Švicarac Nino Schurter (Scott – Sram MTB Racing). U međuvremenu Marotte nekoliko puta pokušava pojačati tempo, ali Andreassen i Vader ga brzo uhvate. Pred kraj su samo Andreassen i Marotte ostali sami, u borbi za pobjedu.

Za oba natjecatelja ovo bi bila prva pobjeda u Svjetskom kupu. Više snage imao je Danac koji je dan ranije (30. rujna ) proslavio 23. rođendan, a i današnju utrku je vozio na bajku koji je dobio kao rođendanski poklon ! Mladi Andreassen je svoj debi doživio u svojoj prvoj članskoj utrci nakon dva naslova svjetskog juniorskog XC prvaka, bio je i juniorski svjetski prvak u ciklokrosu, a odlično je nastupao i u kategoriji do 23 godine!

Maxime Marotte zauzeo je drugo mjesto s devet sekundi zaostatka, a iza njega je bio Milan Vader, koji je zaostao 26 sekundi.

Simon Andreassen nakon utrke

“Od starta sam znao da mogu pobijediti. Ubrzo sam bio na čelu u startnom krugu i suzdržavao sam se da ne krenem prerano. Gume na mom biciklu bile su presudne.

Nove Mesto, Simon Andreassen

Vozio sam sve kamene dijelove i korijenje, a tamo su ostali imali problema. Cijelo sam vrijeme bio siguran u pobjedu. Ni Francuz me nije izbacio iz kolosijeka. Nadam se da ću sutra moći dobro voziti svoj prvi kratki kros. Želio sam ovo vrlo dugo!”

Povratak stoljeća

Startaš u četvrtom redu, voziš između 25. i 30. mjesta, a zatim korak po korak (zavoj za zavojem) dođeš do nevjerojatnog četvrtog mjesta !

Nove Mesto, Nino Schurter

Nino Schurter (Scott SRAM MTB Racing ), nakon neuspješnog nastupa na kratkom krosu, gdje je izgubio puno vremena zbog pada, još je jednom pokazao zašto je i dalje najbolji natjecatelj u olimpijskom krosu.

On će sutra imati popravni ispit u drugoj kratkoj kros utrci.

Kad Rok nije zadovoljan pozicijom, već rezultatom!

„Imao sam dobre noge, ali ne možeš doći do svoje pozicije, ne možeš glavom proći kroz zid i sve što možeš učiniti je potpuno se smiriti. Hodali smo na prvom ozbiljnijem usponu jer je gužva bila prevelika. Tek nakon toga se počelo utrkivati! Dobivao sam iz kruga u krug i stvarno se utrkivao glavom. Kad sam vidio da ne možeš biti brz, nisam išao na snagu i pedalirao sam na nižim vatima, tako da sam imao više snage na spustu i to je to! “

Nove Mesto, Rok Naglič

Rok Naglič u trećem je krugu vozio oko 73. mjesta, ali onda je pametnom vožnjom stigao do svog najboljeg rezultata u seniorskoj konkurenciji. Na kraju je završio na 48. mjestu sa 7 minuta i 10 sekundi zaostatka za pobjednikom!

Sutra će se u Areni Vysočina održati drugi kratki kros. Početak u 17 sati na Red Bull TV .

Rezultati

Fotografije: Grega Stopar

Pročitaj i
XCC Nove Mesto Report (dan 1.): Prve pobjede Britanki i Meksikancu

Prati nas