26. svibnja 2018

Iznenađenje muške U23 utrke je pobjednik, Rumunj Vlad Dascalu. U ženskoj kategoriji je pobijedila Švicarka Sinna Frei. U kratkom krosu pobjede su ponovili Novozelanđanin Sam Gaze i Dankinja Annika Langvad

Rok Naglič je današnjim 18. mjestom donio slavlje slovenskim navijačima. Pobjednici su Rumunj Vlad Dascalu i Švicarka Sinna Frei. U kratkom krosu pobjede su ponovili Novozelanđanin Sam Gaze i Dankinja Annika Langvad.

Muškarci U23

Brzi start je najbolji način za izbjegavanje problema grupi od stotinjak natjecatelja. To je danas uspjelo Filippu Colombu (BMC Mountainbike Racing) i Vladu Dascalu (Brujula Bike Racing), oni su naime već u prvom krugu ostvarili prednost pred ostalima. Iza njih su se formirale skupine u razmacima od po nekoliko sekundi. Rok Naglič (Calcit bike) u početku se nije najbolje snašao i u startnom je krugu bio pedeseti. Sredinom utrke vodećima su se pridružili Alan Hatherly i Joshua Dubau te su u skupini držali prednost od pedesetak sekundi. Rok se u međuvremenu probio do 18. mjesta.

U posljednjem krugu, na usponu ekspert Vlad je napao i dobio prvo četiri sekunde prednosti, a potom u cilju je prednost povećao na 21 sekundu. Danas je ostvario svoju prvu pobjedu u Svjetskom kupu, ujedno i prvu za Rumunjsku. Drugi je bio Švicarac Filippo Colombo, treći Južnoafrikanac Alan Hatherly.


Rok Naglič. Foto: Grega Stopar

Žene U23

Prije početka moglo se očekivati kako će tri najbolje djevojke u kategoriji u23, Sina FreiMalene Degn (obje Ghost Factory Racing) i Evie Richards (Trek Factory Racing) opet voziti svojo utrku, no na sreću nije bilo tako. Staza je bila „srednjoeuropska“, suha i tehnički zahtjevna, pa sui do izražaja došle i druge natjecateljice. Naime u borbu za vrh umiješale su se i Talijanka Marika Tovo te Njemica Ronja Eibl. Evie je na kraju odustala od utrke. Na kraju je u foto finišu pobijedila Sina Frei, a Malene Degn bila je druga. Marika Tovo odlična treća.

Kratki kros

Kratki je kros bio neizvjestan prvenstveno radi zavoja od 180 stupnjeva odmah nakon ciljne crte, koji je zahtijevao kočenje i prelazak s asfaltne na šljunčanu podlogu. Istodobno je i pružio prostor za taktiziranje.

U muškoj kategoriji veći je dio utrke kontrolirao Novozelanđain Sam Gaze. U petom krugu je zbog pada zapeo svjetski prvak, Švicarac Nino Schurter. On se potom morao probiti s 25. mjesta na čelo. 
U sprintu u ciljnoj ravnini najbrži je bio, a i Nizozemac Mathieu van der Poel nije mogao držati njegov tempo. Nino Schurter je bio treći.

Mathieu van der Poel je skupio dovoljno bodova da preuzme majicu vodećega u Svjetskom kupu.

U ženskoj je kategoriji većinu utrke kontrolirala Amerikanka Kate Courtney, no Švicarka Jolanda Neff je na hupserima preuzela vodstvo. No svjetska prvakinja nije se mogla nositi s Dankinjom Annikom Langvad na usponu. To je uspjelo samo Francuskinji Pauline Ferrand Prevot. No Pauline se nije mogla nositi s Annikom u ciljnoj ravnini. Jolanda Neff je bila treća.

Rezultati

Naslovna fotografija: Traian Olinci

Prati nas