26. svibnja 2019

Standardna češka destinacija ugostila je prošlog vikenda drugu rundu Svjetskog XCO kupa. U napetim seniorskim utrkama pobjede su otišle u SAD i Nizozemsku, a na postoljima su se s njima našla neka nova imena

U Češkoj (Moravskoj) u XCO utrkama seniorskih kategorija u nedjelju na terenima nordijske Arene Vysočina najbrži su bili Amerikanka Kate Courtney (Scott – SRAM MTB Racing) i Nizozemac Mathieu van der Poel (Corendon – Circus). U ženskoj utrci moralna pobjednica je Anne Tauber koja je vodila sve do zadnjeg kruga, no tehnički problem pokvario joj je utrku.

Žene elite

Aktualna 24-godišnja svjetska prvakinja Kate Courtney nije mogla bolje započeti je sezonu Svjetskog XCO kupa 2019.; nanizala je dvije uzastopne pobjede. Prošle godine nije pobijedila niti u jednoj utrci Svjetskog XCO kupa, no osvojila je najviše postolje u najvažnijoj utrci sezone – Svjetskom prvenstvu.


Kate Courtney, foto Bartek Wolinski/Red Bull Content Pool

Za njom je u cilj s 36 sekundi zaostatka ušla Australka Rebecca Ellen McConnell (Primaflor Mondraker Rotor), koja je do tada bila ne previsokom 39. svjetske bodovne ljestvice UCI-a, a u kratkom krosu u petak 9. je mjestom izborila poziciju u drugom startnom redu. McConnel je inače prvakinja Australije i Oceanije a u prvoj rundi Svjetskog XCO kupa u Albstadtu zauzela je 8. mjesto, što je do tada bio njena daleko najbolji plasman u Svjetskom kupu.

Treće mjesto pripalo je Kanađanki Haley Smith (Norco Factory Team) sa 42 sekunde zaostatka za pobjednicom. Haley je već dvaput prošle godine bila u prvih deset Svjetskog XCO kupa, a u Albstadtu je prethodni vikend zauzela šesto mjesto. U Novem Mestu prvi se puta u karijeri popela na postolje Svjetskog kupa.

Najviše vremena na čelu utrke od šest krugova provela je Nizozemka Anne Tauber (CST Sandd Bafang MTB Racing Team), no u posljednjem je krugu zbog tehničkih problema skliznula na 10. mjesto. McConnell je veći dio vremena provela na trećoj poziciji, a najveći napredak je u posljednjem krugu ostvarila Smith, koja se probila sa šeste na treću poziciju. Ne sjećamo se kada su posljednji puta na tri najviše stepenice postolja bila natjecateljice kojima je materinji jezik – engleski?

Muški elite

Lanjski pobjednik Svjetskog kupa, Nino Schurter (Scott – SRAM MTB Racing), kojemu su prošle godine već probili nekoliko rupa u oklopu, a prije tjedan dana sa šestim mjestom u Albstadtu nije bio a visini zadatka, sada stvarno ima nekoga zbog koga će početi dobivati sijede lasi tijekom većeg dijela sezone. Srećom po Nina, jučerašnji pobjednik Mathieu van der Poel, danas najsvestraniji i najzanimljiviji biciklist, najavio je da će preskočiti slijedećih nekoliko rundi Svjetskog XCO kupa jer naprosto treba odmor nakon cijele CX sezone i četiri pobjede u proljetnim cestovnim klasicima. Dvadeset četverogodišnji van der Poel, aktualni svjetski prvak u ciklokorsu, trenutno na meti skauta najvećih profesionalnih cestovnih momčadi, jučer je ostvario svoju prvu pobjedu u olimpijskom krosu u Svjetskom XCO kupu. Prije toga imao je „samo“ pobjede u utrkama kratkog krosa.


Dvoboj u Visočini Areni, foto Bartek Wolinski/Red Bull Content Pool

Schurter se ovaj put morao zadovoljiti drugim mjestom s 19 sekundi zaostatka, nakon što ga je MVDP ostavio da guta prašinu na posljednjem usponu (prije toga su njih dvojica veći dio utrke proveli sami na čelu). Treći je bio Švicarac Mathias Flückiger (Thoemus RN Swiss Bike Team) sa zaostatkom od minute i 53 sekunde. Slijede Brazilac Henrique Avancini (Cannondale Factory Racing) na 4. mjestu te domaći favorit, Čeh Ondrej Cink (Kross Racing Team) koji je nakon velike borbe za treće mjesto utrku završio na 5. mjestu.

Van der Poel i Schurter su utrku proveli na čelu, međusobno odmjeravajući snagu i taktiku. Cink je od trećega kruga uz gromoglasnu podršku domaćih navijača držao treće mjesto, no u zadnjem krugu su Flueckiger i Avancini bili brži.

Rezultati na uci.org

Snimke utrka elitnih kategorija pogledaj na www.redbull.com/uci

Rezultati juniorskih kategorija

Svjetski kup će se uskoro opet vratiti spustu: U dva vikenda spustaši(ce) će odmjeriti snage u Fort Williamu i Leogangu.

Naslovna fotografija Grega Stopar/Unior Devinci Factory Racing

Pročitaj i:
Albstadt Report: Kate i Mathias deklasirali konkurenciju

Prati nas