20. svibnja 2017

Prvi dan prvog cross countryja Svjetskog kupa, pobjede otišle u Dansku i Norvešku.


Na prvoj utrci Svjetskog kupa u cross countryju, u Visočina Areni u Novem Mestu na Moravskem, pobjede su odnijeli danska natjecateljica Annika Langvad u ženskoj Elite kategoriji i Norvežanin Petter Fagerhaug u kategoriji  do 23 godine.

Djevojke

Iako je na početku izgledalo kao da će utrka biti puno izjednačenija, te iako je na kraju startnog kruga u vodstvu bila veća grupa, danski eustahije brzić Annika Langvad (Specialized Racing) ubrzo je pokazala da joj manje intenzivan trening više koristi. 

Pritisnula je i vrlo brzo napravila razliku od dvadeset sekundi. Slijedile su je Linda Indergand (Focus XC) i Catharine Penderel (Luna team). Koju minutu iza bile su Sabine Spitz (Wiawis Bikes Pro Team), Gunn Rita Dahle (Team Merida Gunn-Rita) i ostale. 

U drugom krugu je rutinirana Spitzova preuzela inicijativu u pratećoj grupi i dospjela na drugo mjesto. 

Annika je bila malo opreznija na tehničkim dijelovima, ali je na usponima i na ravnini to nadoknadila i Spitzova nije mogla značajno smanjiti razliku. Nakon tehničkih problema Penderelove (lanac), treće je mjesto preuzela Linda Indergand. 

Na kraju je pobjedu slavila Langvadova. Drugo mjesto osvojila je Sabine Spitz i treće Linda Indergand. Tanja Žakelj (Unior Tools Team) osvojila je 12. mesto.

Izjave

Tanja Žakelj: “Moram priznati da je nervoza bila prisutna prije vikenda. Znala sam da sam dobro pripremljena, ali nisam znala što to znači u Svjetskom kupu. Pripremne utrke su inače bile uspješne ali… željela sam nastaviti tamo gdje sam završila prethodnu sezonu. Danas sam se nakon dugo vremena opet natjecala. Nakon startnog kruga nisam ni približno znala na kojem sam mjestu, jer je oko mene bilo dosta natjecateljica koje nisam očekivala. Poslije je krenulo na bolje. Na usponima sam dodavala ili barem držala tempo, dok na ravnini, iako često sama, nisam gubila. Zadnji treninzi su se iskazali. Dobar start i sve ide kao što bi trebalo. Čak me ni pad u zavoju s BMX-a nije omeo. Sada znam da se mogu boriti za desetoricu i to je velika motivacija. NMNM me je ponovno razveselio. Nestrpljivo očekujem nastavak sezone.”


Tanja Žakelj (Unior Tools Team)

Annika Langvad: “Kad sam se danas probudila, imala sam osjećaj da će biti dobar dan. Na početku sam slijedila Lindi. Ove godine sam se već natjecala s njom i znam da je iznimno jaka. Zbog toga sam nakon što je ubrzala, samo pomislila, ciao Linda vidimo se u cilju. Držala sam svoj tempo i odjednom sam opet bila uz nju. U tom sam trenutku stisnula i utrku učinila teškom. Dva kruga sam vozila na limitu i mislila, šta bude, bude. Znala sam da nijednoj iza mene neće biti lako. Kada se razlika popela blizu minute, znala sam da ću uspjeti. Još uvijek sam malo iznenađena. Promijenila sam način treniranja zbog faksa i nisam mislila da će sve tako dobro završiti.“


Annika Langvad (Specialized Racing)

Sabine Spitz: “Moj start je, oprostite na izrazu, bio obično sranje. Prvo sam htjela na desno, ali se val ispred mene pomaknuo na moju liniju i ostala sam duboko u gužvi. Nastavila sam uz dozu ljutnje ali sam prestizala s lakoćom i odjednom se našla na drugom mjestu. Neko vrijeme sam pokušala loviti Anniku, ali kako se prednost nije smanjivala, usredotočila sam se na vožnju za drugo mjesto. Prošlogodišnje Svjetsko prvenstvo, upravo ovdje, navelo me na razmišljanje i u zadnjem krugu sam pažljivo birala linije i vozila kao po jajima, da slučajno ne bi probušila gumu. Jako sam zadovoljna s rezultatom jer nakon Cape Epica nisam imala osjećaj gdje sam u cross countryju. Domaća utrka će sada biti dosta lakša.“


Sabine Spitz (Wiawis Bikes Pro Team)

U23

Pobjedio je glavni favorit Norvežanin Petter Fagerhaug, drugi je bio Latvijac Martins Blums (ZZK), treći Danac Sebastian Fini Carstensen (CST Sandd American Eagle Mtb Racing Team).


Petter Fagerhaug

Ukupni poredak

Snimku utrke djevojaka možete pogledati na redbull.tv.

Autor fotografija Grega Stopar

Prati nas