7. lipnja 2017

Marko Carević, osnivač tvrtke Shovel, proizvođač je najlakše enduro vodilice na svijetu.

Da mtb industrija postoji i u Hrvatskoj, najbolje govori primjer tvrtke Shovel, službeno osnovane 2014. godine. Njezin osnivač, Marko Carević, predstavio je najlakšu vodilicu (chain guide) na svijetu, Shovel Enduro Carbon vodilicu od samo 60 grama, izrađenu od karbona, titana i visoko otporne plastike.

Priča je započela kad je Marko odlučio napraviti CNC stroj koristeći dostupne materijale, drvene daske, rastavljene alate i sličan dostupni pribor. Radio je na stroju više od godinu dana, a koštao ga je skoro pet tisuća eura. Bio je dugačak tri, a širok dva metra te je prvotno korišten za izradu namještaja i obradu drveta. Vrlo brzo na njemu su se počele proizvoditi i prve vodilice za lanac koje su se tada prodavale uglavnom na internetskim forumima i pinkbikeu. No, stroj nije bio osobito precizan i povremeno je preskakao korake, a kako je preciznost ključna kod proizvodnje takvih dijelova, proces je bio nepouzdan i dugotrajan.  


U novom uredu, Marko za svom stolu – kontrola kvalitete.

Koju godinu kasnije, ponovo radom vlastitih ruku, Marko Carević je napravio drugi stroj na kojem je radio pola godine i u čije je stvaranje uložio između osam i devet tisuća eura. Stroj je, kao i prvi, bio opremljen dijamantnim bušilicama, no bio je puno precizniji od prvoga i sa puno sofisticiranijim motorima. U njemu danas nastaje desetak proizvoda: pet vodilica, dva bashguarda, narrow-wide lančanici, a u planu je i proizvodnja diskova i adaptera.

Širenje poslovanja

Potencijal tvrtke Shovel prepoznat je od nekoliko fondova Europske Unije te od hrvatske agencije Hamag Bicro koja Shovelu, na novoj lokaciji u Osijeku, donira još jedan, novi CNC stroj težak dvije tone, još precizniji i s mogućnošću auto-change alata rada. Krajem godine, Marko Carević se nada kako će Shovel dobiti i treći CNC stroj za novi projekt koji čeka odobrenje. Plastični dijelovi se još uvijek ne proizvode u samim prostorijama Shovela, ali nadaju se da će se to uskoro promijeniti nabavkom posebnih kalupa za oblikovanje plastike te 3D printera.


Novi strojevi za nova tržišta.

Razlog za širenje poslovanja je taj što proizvodnja ne uspijeva zadovoljiti ogroman apetit tržišta. Naime, potražnja za Shovelovim proizvodima je tolika da jedan CNC stroj nije dovoljan da na vrijeme proizvede dovoljno dijelova. U Hrvatskoj, Shovelovi proizvodi mogu se kupiti u Zagrebu u Ronin Sportu i Giantu, te u Puli u trgovini Enduro Bikes’n’Stuff. Ali najviše proizvoda prodaje se u Velikoj Britaniji i Novom Zelandu, a prate ih Njemačka i Australija gdje je sa Shovelovom vodilicom Thomas Crimmins osvojio prvo mjesto na Super Enduru.

Svjetski vozači

Osim Thomasa, Shovelove vodilice vozi 20-tak sponzoriranih vozača u svijetu, od kojih jedna ponosno stoji na downhill biciklu Florenta Payeta kojim je osvojio treće mjesto na Vali Di Soleu, UCI downhillu prošle godine. Svi su vrlo zadovoljni vodilicama i za njih imaju samo riječi hvale. Sponzoriran je također i cijeli Moondraker enduro/dh team koji ove godine vozi na svjetskom kupu. Zbog tako dobre promidžbe, Marko Carević se nada kako će moći povećati proizvodnju i izvoz, a ove godine njihovi će se proizvodi naći na štandovima sajmova u Švicarskoj, austrijskom Leogangu, Les Deux Alpes u Francuskoj i u njemačkom Euro Bikeu. Također, Shovel ima svoj hrvatski tim kojega čine Goran Bošković, Josip Lovašić i naravno, Marko Carević.


Proizvodnja Shovela najvjerojatnije ostaje u Osijeku.

Shovel održava poslovno partnerstvo sa Maxxisom i Giantom od kojih će ove godine Shovelov hrvatski tim dobiti nekoliko bicikala kojima se nadaju da će voziti utrke u Les Dues Alpes na Mountain of hell te svjetski popularni Megavalance.

Unatoč ogromnom uspjehu i prepoznatljivosti od svjetskih trgovina i vozača, Shovel se najvjerojatnije neće micati iz Osijeka. Marku Careviću želimo još puno sreće u poslovanju, što manje gnjavaže sa hrvatskom birokracijom te da i hrvatski vozači što prije prepoznaju kvalitetu njegovih proizvoda.

Prati nas