14. siječnja 2020

XC zimska liga Dalmacije po prvi puta će u nedjelju se otisnuti do otoka Hvara. Staza utrke trasirana je u Starogradskom polju, lokalitetu pod zaštitom UNESCO-a

U nedjelju 19. siječnja 2020. godine na rasporedu je 7. kolo XC zimske lige Dalmacije – XCP Hora Faros, u organizaciji sportskog kluba Hvar Life iz Starog Grada. Organizatori trasiraju stazu utrke u Starogradskom polju, lokalitetu pod zaštitom UNESCO-a, na području koje se proteže od Staroga Grada do Vrboske i Jelse.

 

„Najbolje je to očuvana grčka parcelizacija, i najveće plodno polje na otocima koje još iz antičkih vremena nosi ime Hora Faros“, ističu organizatori.

 

Staza nije previše zahtjevna, što ej dobro došlo nakon blagdanske pauze. Kategorija U17 i žene savladati će razdaljinu od 19,8 km i 220 visinskih metara uspona (krug i dodatni kraći krug), a ostale kategorije pred sobom će imati izazov od 29,2 km razdaljine i 340 visinskih metara uspona (dva kruga). Nakon uvodna četiri kilometra, na stazi se dinamično izmjenjuju kratki usponi, singlovi i poljski putovi.

 

XCP Hora Faros prolazi uz jedinu otočku baru Dračevica, koja zimi nudi svoj „puni izgled“; te na najvišoj točki utrke prolazite pored maslinika odakle se vidi cijelo Starogradsko polje. Nakon maslinika slijedi šumski singl u otočkom stilu, između suhozida, koji je očišćen i pripremljen posebno za ovu utrku.

 
Pogled na stazu u Starogradskom polju

 

Ured utrke bit će smješten u atriju gradskog kazališta/kina, na Novoj rivi, koja je povezana šetnicom uz more od svega 2 km od gradske luke. Staza je već sada spremna, te će do idućeg vikenda biti i označena za utrku, pa će je natjecatelji moći isprobati. Start i cilj utrke će biti pokraj trafostanice na ulazu u Starogradsko polje, oko 1,5km od ureda utrke.

 

Vrijeme starta: nedjelja 19. siječnja 2020. u 12:45 h.

 

Dječje utrke će se održati u Kampu Jurjevac, 300 m od Nove rive, na kružnoj stazi duljine 750 m.

 

„Sve vas radosno očekujemo na otoku Hvaru 19. siječnja 2020. na prvoj utrci u ovoj godini“, poručili su nam iz organizacije.

XCP Hora Faros – Raspis:  www.xczld.info

XCP Hora Faros – Prijave: www.stoperica.live

XCP Hora Faros – Društvena mreža: facebook.com

Pročitaj i:

XCZLD Report: XCZLD Report: U Šibeniku najbrži Antonio Barać i Sabina Rzepka

XCZLD Report: U Žednom još jedna pobjeda Toljana, Kaleb najbrža među ženama

XCZLD Report: Paškalin i Čondrić najbolji u kišnim Konavlima

XCZLD Report: Paškalin i Ljuba slavili u Posedarju

XCZLD Report: Juras i Rzepka najbrži u Stankovcima

XCZLD Report: Bruno Paškalin najbrži u Vodicama

Naslovna fotografija: Organizator

Prati nas