8. kolovoza 2018

Odredište Svjetskog MTB kupa s najduljom tradicijom pravi je kanadski klasik: U spustu će nastupiti Slovenka Monika Hrastnik koja će sigurno tražiti put do još jednog plasmana na postolje

Ovog vikenda čeka nas već šesta ovogodišnja utrka Svjetskog MTB kupa, u krosu i spustu te peta utrka u kratkom krosu. Odredište je ovaj puta kanadski Mount Sainte Anne – stalna destinacija svjetskih MTB utrka te domaćin Svjetskog prvenstva u brdskom biciklizmu 2019.

Kros

Staza je tehnički možda i najzahtjevnija od svih uvrštenih u ovogodišnji Svjetski kup, k tome i fizički vrlo teška, ali i puna zamki u slučaju kiše. U muškoj konkurenciji gotovo će sigurno najviše odgovarati prošlogodišnjem pobjedniku, Švicarcu Ninu Schurteru. No on trenutno nije u neupitnoj dominantnoj poziciji, što ne znači da nije u vrhunskoj formi, no konkurencija je mnogo jača nego lani. Ove godine su ga već dva puta pobijedili. Prvo je to bio raspoloženi Novozelanđanin Sam Gaze, a zatim i Talijan Gerhard Kerschbaumer (lani je bio treći u MSA).

Najzanimljiviji trenuci lanjske utrke.

U ženskoj konkurenciji će u natrpanom vrhuncu sezone svoju priliku (prvu pobjedu) tražiti domaća Emily Batty koja je pokazala sjajnu formu na posljednje dvije utrke i sigurno je jako motivirana. Norvežanka Gunn Rita Dahle Flesjaa je u Andorri ostvarila svoju tridesetu pobjedu u Svjetskom kupu, no pitanje je hoće li se stići oporaviti  poslije nastupa na Europskom XCO prvenstvu u utorak u Glasgowu. Vodeća iz prošlogodišnjeg Svjetskog kupa, Ukrajinka Jana Belomojna, polako se vraća u vrhunsku formu. Švicarka Jolanda Nef, netom okrunjena europska prvakinja, također će tražiti svoju priliku, baš kao i Francuskinja Pauline Ferrand Prevot, koja je lani bila druga u MSA.

Naš izvještaj s lanjske utrke u krosu

Mape staza

Spust

Francuz Amaury Pierron čvrsto drži vodeću poziciju u Svjetskom kupu i željno čeka treću pobjedu u ovoj sezoni. No u MSA u utrke se vraća GOAT, najveći od najvećih, Južnoafrikanac Greg Minnaar. Za razliku od njega, prošlogodišnji pobjednika Amerikanac Aaron Gwin još nije potvrdio hoće li nastupiti. Tu su još i dečki koji su je odlično pokazali lani:  Lucas, Hart, Bruni i Jones. Tu je i Loris Vergier koji je prije par tjedana u Andorri ostvario svoju  prvu pobjedu u Svjetskom kupu.

U ženskoj konkurenciji među najmotiviranijima svakako trebamo tražiti prošlogodišnju pobjednicu,  Britanku Tahnee Seagrave, koja je pobijedila i na prošloj utrci u Andorri. Tu je i njena zemljakinja Rachel Atherton koja je u Andorri imala najbolje vrijeme u kvalifikacijama. Svoje će mjesto pod suncem tražiti i naša susjeda, Slovenka Monika Hrastnik (KK Črn trn) koja će sigurno tražiti put do još jednog plasmana na postolje.

Izvješće s lanjske utrke

Najbolje iz utrke u spustu i veličanstvena pobjeda Aarona Gwina.

Povijesno gledano

Ovako su u 1994. to radili Rob Warner, Jurgen Beneke i Philippe Perakis.

Utrke od petka do nedjelje pogledaj u živo na redbull.tv.

Mrežno odredište organizatora velirium.com.

Na naslovnoj fotografiji je Jana Belomojna koja je prošle godine pobijedila u MSA i baš tamo zacementirala tituli pobjednice Svjetskog kupa. Foto: Grega Stopar.

Kako su se odvijale stvari na dosadašnjim utrkama Svjetskog MTB kupa 2018.?

Andorra report: Gunn-Rita pobijedila 30. put, Gerry i Loris pobijedili 1. puta, Tahnee ostvarila 3. uzastopnu pobjedu

VdS report: Monika treća na postolju Svjetskog kupa!

Leogang report: Pierronu druga pobjeda zaredom, za Rachel prva pobjeda nakon ozljede, Monika četvrta!
Leogang report: Na kvalifikacijama najbrži Luca Shaw i Tahnee Seagrave

Ft. William report: Pierronova prva pobjeda!
Ft. William report: Luca Shaw i Rachel Atherton najbrži u kvalifikacijama

Nove Mesto report: Pobjede otišle u Dansku i Švicarsku

Nove Mesto report: Iznenađenje u muškom U23, u kratkom krosu sve po starom

Albstadt report: Trostruka švicarska pobjeda
Albstadt report: Annika i Mathieu pobijedili u prvom kratkom krosu

Svjetski DH kup Lošinj: We Will Rock You!
Rachel Atherton i Brook Macdonald najbrži u kvalifikacijama na Lošinju

Stellenbosch: Epske bitke otvorile novu sezonu Svjetskog kupa

Prati nas