Trans Balkan Race
1. lipnja 2022

U petak, 3. lipnja započinje najuzbudljivija biciklistička utrka bez potpore na Balkanu. Starta se iznad Tršćanskog zaljeva, a cilj je u Crnoj Gori…

Startaš u Sloveniji, finiširaš u Crnoj Gori. Između te dvije točke voziš zabačenim rutama Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Sami ili u paru. Na pravi put navodi vas GPX koji ste učitali na svoj ciklo kompjutor ili mobilni telefon. Sve što trebate je na biciklu – vreća za spavanje, hrana, kuhalo, baterije, rezervna odjeća, čak i za kišu, i što će se već naći na popisu zaliha. Pa, ne biste trebali zaboraviti na alate i potrošne rezervne dijelove, kao što su zračnice, „crvi”, tubeless mlijeko, pločice za kočnice, a popis može biti još duži.

Možete spavati u divljini, na otvorenom, ili pronaći smještaj na putu, kao što je hostel ili pansion. Bilo da kuhate sami ili se zaustavljate u pansionima na putu (budući da ruta ide uglavnom na osamljeni makadam, gostionice vjerojatno neće biti u izobilju), morate odlučiti prije nego što znate koliko ćete potreba ponijeti sa sobom. A kakav bi mobilni filteri za čistu vodu došli u igru!

Kao što je već spomenuto, Trans Balkan Race je utrka za solo vozač(ic)e ili parove.. Ukupno, startati će 100 natjecatelj(ic)a, od čega 15 parova. Krajnji datum vožnje do odredišta je 12. lipnja.

Idemo Balkanom

Nakon starta u Sežani, oni će u petak ujutro prijeći Slavnik u šumi Snežnica i prijeći granicu u Babnom Polju. Ruta će ih zatim voditi preko Risnjaka i Velebita, gdje se može naći najviše asfalta na cijeloj ruti. Zatim vožnja preko Nacionalnog parka Una. Nastaviti će pješačkom stazom Via Dinarica, a nakon spusta  u Knin, ruta utrke ulazi u treću zemlju – Bosnu i Hercegovinu. Najniža točka rute bit će Mostar, koji će biti prva postaja s nešto civilizacije. Zatim se prelazi u u dolinu Sutjeske i dalje prašumom Perućica. Slijedi Crna Gora, a tamo će dostići svoju najvišu točku na ruti u Durmitoru. Cilj će biti u Kotoru.

Profil trase Trans Balkan Race

Ukupno 1300 kilometara i 27000 visinskih metara uspona. 82 % cesta putuje neasfaltiranim cestama i stazama. Tijekom avanture proći će se kroz četiri zemlje i 11 nacionalnih parkova. Vremenski limit je 9 dana i 16 sati. Najviša točka utrke je prijevoj Sedlo na 1869 metara nadmorske visine.

Popis prijavljenih

www.transbalkanrace.com

Fotografije: Organizator

Prati nas