17. svibnja 2019

Sezona kratkog i olimpijskog krosa ove godine započinje u Albstadtu. Staza uključuje neke novosti, a po prvi puta će biti održana i e-utrka

Dolgo očekivana prva utrka Svjetskog kupa u olimpijskom i kratkom krosu konačno je došla na red. Danas (petak) na rasporedu su utrke u kratkom krosu, a zatim slijede utrke u raznim kategorijama u olimpijskom krosu, sve do onih najvažnijih u nedjelju. Ove godine uz jedna važnu novost. Po prvi put će se održati i e-bike utrka! Naravno, ne kao službena utrka za Svjetski kup, već kao generalka za prvo službeno Svjetsko e-prvenstvo, u kolovozu u Kanadi.

Albstadt ugošćuje brdske bicikliste već sedmi put zaredom i smatra se klasikom. Krug dugačak 3,7 km s 220 visinskih metara uspona je velik zalogaj za vrhunski pripremljene biciklist(ic)e. Staza je teška, pogotovo kad pada kiša. Staza ove godine uključuje novosti, ali nije baš sve tako kako je Novozelanđanin Anton Cooper naveo u debati na društvenim mrežama, kada je objavio fotografije sa staze.

Iz prve ruke doznali smo da je na jednom od tehničkih dijelova spusta kamenje zabetonirano i tako je spriječeno njihovo preveliko kotrljanje. Organizatori su proširili neke dijelove uspona, sada s više prostora za pretjecanje, no u svakom slučaju nisu napravili autocestu. Svi su to učinili  u dogovoru s predstavnicima UCI-ja. Posebno se pazi na sigurnost natjecatelj(ic)a, naime prošle godine bilo je puno padova.

Luda sezona 2018.

Zasigurno jedna od najnapetijih sezona u olimpijskom krosu svih vremena. Dominacija Nina Schurtera nije više bila toliko neupitna. Prvo, u Stellenboschu, Sam Gaze je prvi prošao ciljnom crtom. Zatim se Nino osvetio svima u Albstadtu. Slijedio je obračun u Novom Mestu u Moravskoj, gdje je Nino pobijedio Antona Coopera u foto finišu.

U Val di Sole Schurter ponovno pobjeđuje, a potom slijedi prekretnica u Andorri, gdje je drugo uvršteni iz Doline Sunca Gerhard Kerschbaumer proslavio svoju prvu svjetsku pobjedu. Schurter nije imao sreće niti u MSA, pobjedu je slavio Mathias Flueckiger. Finale prošle godine ugostio je francuski La Bresse, još jedan MTB klasik, Nino Schurter ostvario je svoju 30. pobjedu u Svjetskom kupu i još jedan ukupni naslov.


U ženskoj konkurenciji sezona je od početka bila napeta. U borbu između Annike Langvad i Jolande Neff uključila su se dobro poznat imena. Annika je slavila u Južnoj Africi, Jolanda je uzvratila u Njemačkoj. U Češkoj je o pobjednici odlučio ciljni sprint, Annika je tamo bila bolja. No u borbi dvoju konkurentica može profitirati i treća. U VDS Annika je morala odustati što je Maji Wloszczowskoj otvorilo put u pobjedu. U Andori, međutim, najveća među najvećima, Gunn-Rita Dahle Flesja osvojila je svoju 30. svjetsku pobjedu u karijeri. Jolanda je opet pobijedila u Kanadi te u dramatičnoj završnici na posljednjoj utrci u Francuskoj. Na kraju je Jolanda Neff osvojila svoj treći naslov u Svjetskom XCO kupu.

Kao posebnu zanimljivost izdvajamo povratak U23 svjetske prvakinje iz 2016. i Šveđanke Jenny Rissveds, olimpijske prvakinje iz Rija, koja se nakon zdravstvenih problema posvetila povratku u vrh brdskog biciklizma. Jenny je prije dva tjedna uspješno odradila etapnu utrku u Norveškoj (drugo mjesto), u jakoj konkurenciji, te je to najbolja najava njenog povratka.

U muškoj konkurenciji posebno ćemo pratiti mladog Nizozemca Matthieu van der Poela koji je poharao ciklokros sezonu te je ostvario četiri pobjede na klasičnim proljetnim cestovnim utrkama u Belgiji i Nizozemskoj. On je već dvije godine ozbiljna prijetnja dominaciji Nina Schurtera, a spomenuti rezultati nagovješćuju da je u životnoj formi. Prošli je tjedan pobijedio na zahtjevnoj etapnoj MTB utrci u Belgiji, a njegov je glavni cilj medalja na OI u Tokiju.

E-premijera u Albstadtu

Prva službena utrka za e-MTB bicikle održat će se u subotu. Na istom stazi na kojoj će biti održane i utrke u olimpijskom krosu. Kategorije muškaraca i žena startati će poslijepodne. Na startu će se pojaviti poznati, legendarni brdski biciklisti Julien Absalon i Marco Aurelio Fontana. Utrka će služiti kao generalna prije prvog službenog Svjetskog prvenstva u e-MTB krosu.

Vremenski raspored

Petak:
– 17:30 start ženske utrke u kratkom krosu
– 18:15 start muške utrke u kratkom krosu

Subota:
– 9:15 start utrke u olimpijskom krosu – juniori
– 10:45 start utrke u olimpijskom krosu – juniorke
– 14:30 start utrke u olimpijskom krosu – U23 muški 
– 17:00 start utrke u krosu za kategoriju e-MTB

Nedelja:
– 9:00 start utrke u olimpijskom krosu – U23 žene 
– 11:20 start utrke u olimpijskom krosu – žene elite
– 14:35 start utrke u olimpijskom krosu – muški elite

Pogledaj prve utrke Svjetskog kupa u olimpijskom i kratkom krosu u živo na redbull.com.

Izravni prijenos kratkih utrka u petak započinje u 17:20, a u nedjelju od 11:00 na rasporedu su elite žene, a od 14:15 minuta elite muški. 

Sve informacije o prvoj utrci Svjetskog kupa u XCO i XCC potraži na www.world-cup-albstadt.de

Simpatična najava ovogodišnjih komentatora. Stručni pogled svjetske i olimpijske legende Barta Brentjensa.

Naslovna fotografija organizator

Prati nas