Les Gets, svetovni pokal
7. rujna 2023

Od danas do 17. rujna u francuskim Alpama odvijati će se MTB utrke na najvišoj razini, u gotovo svim disciplinama. Spust, olimpijski i kratki kros, enduro te MTB maraton. Francuski domaćini pripremaju i zabavne događaje, ture te filmske večeri…

Najbolji natjecatelji i natjecateljice u spustu i enduru i dalje ostaju u Francuskoj, a pridružuju im se i kolege koji se natječu u kratkom i olimpijskom krosu te MTB maratonu. U francuskom departmanu Haute-Savoie, odnosno u i oko mjêsta Châtel, Les Getsu i Morzine održat će se pravi festival brdskog biciklizma, koji će ujedno biti i posljednja ovogodišnja europska runda Svjetskog kupa. Serija naime potom seli preko Atlantika.

Video: Francuzi te zovu

Deset dana neće proći samo u duhu natjecanja, jer će se popratna događanja odvijati i u Les Getsu, Châtelu i Morzineu. U Les Getsu će marka Nissan pripremiti poligon, Shimano će izložiti i testirati svoje najnovije kreacije. Održat će se i freestyle session te večernji koncerti s raznim glazbenicima. Filmski festival u Morzineu počinje u srijedu. I ovaj će biti u Châtelu, samo što će početi dan kasnije.

Spust, olimpijski i kratki kros

Spustaši će se natjecati na stazi koja je lani bila domaćin Svjetskog prvenstva. Natjecatelji(ce) koji pak nastupaju u disciplinama izdržljivosti također će odmjeriti snage na prošlogodišnjim stazama, doduše malo obnovljenim. Sve utrke će se održati u Les Getsu.

Listu prijavljenih za olimpijski kros potraži na ucimtbworldseries.com. Lista za spust je pak na uci.org.

Raspored utrka u kratkom i olimpijskom krosu i spustu

  • Četvrtak, 7. rujna – trening spusta za sve kategorije, kvalifikacije spusta za mlađe kategorije, olimpijski kros trening i kratke kros utrke za kategorije do 23 godine.
  • Petak, 8. rujna – finale spusta za mlađe kategorije, kvalifikacije spusta za elitne kategorije, kratki kros za senior(k)e.
  • Subota, 9. rujna – polufinale i finale spusta elitnih kategorija.
  • Nedjelja, 10. rujna – Olimpijski kros za kategorije do 23 godine i elite.

Enduro

Na stazama iznad Châtela odvijati će se natjecanja u enduru i e-enduru. Châtel je nešto poznatiji vozač(ic)ama u MTB spustu, jer su tamo već nekoliko puta nastupili na utrkama Europskog  iXS kupa. Enduro utrka održat će se u nedjelju 17. rujna, a službeni treninzi u četvrtak 14. rujna. Od slovenskih natjecatelja očekujemo start Vida Peršaka (Orbea Fox Enduro Team).

MTB maraton

Trasa za najizdržljivije, donekle mazohističke brdske bicikliste je pripremljena u poznatom zimskom centru Morzine. Maratonske utrke održat će se u subotu, 16. rujna.

Detaljniji raspored nakon startova pojedinačnih utrka potraži na ucimtbworldseries.com.

Natjecatelji i voditelji žele ti dobrodošlicu

Kako gledati ovogodišnje utrke Svjetskog kupa?

Uživo na GCN:

  • Kratki kros za elite u petak
  • Finalni subotnji spust za elitnu kategoriju
  • Nedjeljne utrke Svjetskog kupa u olimpijskom krosu za elitnu kategoriju

Utrke će se moći će pratiti i na Eurosportu ili Discovery+ (svi prijenosi elitnih kategorija uz plaćanje pretplate).

Živi prijenosi na YouTube kanalu UCI Mountain Bike Series:

  • Spust za junior(k)e
  • Nedjeljne utrke olimpijskog krosa za kategoriju U23
  • Polufinale spusta za elitnu kategoriju

Vremenski uvjeti?

Vremenska prognoza za nadolazeći vikend puno je bolja nego za prošli. Bit će toplo i suho, možda kiše za uzorak, ali i to se može promijeniti. Za vikend bi trebalo zatopliti do 25 stupnjeva. Detaljnije informacije potraži kod pedantnih Norvežana: yt.no.

Naslovna fotografija Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool

Pročitaj i
Svjetski DH kup Loudenvielle Report: Vali i Loic opet u vrhu
Andorra MTB WS Report: Mitterwallner do prve pobjede

Prati nas