5. rujna 2018

Od 5. do 9. rujna u Švicarskoj se održava Svjetsko prvenstvo u krosu i spustu, a Hrvatska će imati četvoro predstavnika u mlađim kategorijama

Danas počinje ovogodišnje Svjetsko prvenstvo i lov na majicu duginih boja. Ove godine domaćin je švicarski Lenzerheide. Za naslove svjetskih prvakinja i prvaka boriti će se od 5. do 9. rujna.

Ukupno je za start u disciplinama spusta i olimpijskog krosa te u štafeti prijavljeno 716 natjecateljica i natjecatelja iz 55. državaNa startu će biti četiri predstavnice i predstavnika Hrvatske.

Hrvatski predstavnici

Na startu olimpijskog krosa biti će:

– Matija i Josip Meštrić u kategoriji U23
– Stjepan Hunjak u kategoriji juniora
– Larisa Bošnjak u kategoriji juniorki

U spustu Hrvatska neće imati predstavnike.

Lista prijava za utrke u krosu i spustu

Predstavljanje staza za spust i olimpijski kros na malo drugačiji način.

Staze

Staza za kros jednaka je prošlogodišnjoj. Nakon prvog uspona slijedi spust “Heidi’s Hell” koji je, kako mu govori ime, težak, pogotovu ako nisi na čelu. Donji dio tog spusta premrežen je korijenjem i može biti vrlo sklizak u slučaju kiše. Krug je dugačak 4,2 kilometra, uz 188 visinskih metara uspona. Natjecatelje očekuju i odsjeci “Mitas Muddy Climb”, “Lenzerheide Cliff” te “Ochsner Sport Dual slalom” s dvije usporedne trase.

Stazu za spust počeli su “peglati” još lani, a najveća novost je dodatni šumski odsjekDuljina staze iznosi 2200 metara, uz 413 visinskih metara spusta. Sadrži kamenjem posuti odsjeka “Cornercard Rock Garden”, brzinski “X-Class Full Gas Step Up”, atraktivni “Lenzerheide Edge” te ciljni “Red Bull Drop of Fame”. Graditelji staze ističu odsjek “Ochsner Sport Cabin Hit” kao ključan za pobjedu.


Grafički prikaz staza.

Isto odredište, ali lani. Kako je bilo?

Svjetsko prvenstvo doista je nešto posebno, drugačije od Svjetskog kupa, no osvrnti ćemo se na lanjske pobjednike i pobjednice.

U krosu je svoju prvu (i jedinu) pobjedu tada ostvarila Britanka Annie Last, drugo mjesto za zimzelenu Norvežanku Gunn-Rittu Dahhle Flesjaa, a treća je bila Ukrajinka Jana Belomojna.

U muškoj kategoriji pobjedu je slavio domaćin Nino Schurter (aktualni svjetski prvak), iznenađenje je s drugim mjestom priredio specijalist za Svjetska prvenstva i Olimpijske igre Čeh Jaroslav Kulhavy, a još više je iznenadio Rus Anton Sintsov koji je osvojio treće mjesto.

Jolanda Neff lani, u majici europske prvakinje

U spustu  je u muškoj kategoriji do svoje 21. pobjede u Svjetskom kupu došao Južnoafrikanac Greg Minnaar, drugi je bio Australac Troy Brosnan, a treći Britanac Danny Hart.

U ženskoj je kategoriji pobijedila Francuskinja Myriam Nicole, drugo mjesto je osvojila Rachel Atherton, a treća je bila domaća Emilie Siegenthaler.

Favoriti i aktualni svjetski prvaci

Lanjsko Svjetsko prvenstvo održano je u Australiji. Zlatne medalje osvojili su:

– Loic Bruni, elite muški (njegova druga majica duginih boja)
– Miranda Miller elite žene (tada je iznenadiola, ali ove godine nije u vrhunskoj formi)

– Nino Schurter je nastavio niz iz 2016. i ponovno obukao majicu svjetskog prvaka
– Jolanda Neff je osvojila svoj prvi naslov u seniorskoj konkurenciji

A tko su glavni favoriti za naslove svjetskih prvakinja i prvaka?

U ženskoj kategoriji u krosu i dalje najizglednija kandidatkinja je Švicarka Jolanda Neff. No i bivša svjetska prvakinja,  Poljakinja Maja Wloszczowska može iznenaditi. Ne treba otpisati niti Dankinju Anniku Langvad te „vječno drugu“ Kanađanku Emily Batty. Ne treba, nakon  trideset pobjeda u Svjetskom kupu, otpisati niti zimzelenu Norvežanku Gunn Ritu Dahle Flesjaa.

U muškoj kategoriji Nino Schurter  morat će se jako potruditi ne bi li obranio naslov. Ove godine nije pobijedio u svim utrkama i nije suveren kao u prethodne dvije sezone. Talijan Gerhard Kerschbaumer, Brazilac Henrique Avancini, Nizozemac Mathieu Van der Poel, Novozelanđanin Sam Gaze i možda netko od Francuza sigurno će iskoristiti i najmanju Ninovu pogrešku.

U spustu naslov svjetske prvakinje brani Kanađanka Miranda Miller koja u ovoj sezoni nije bila uvjerljiva. Glavne kandidatkinje su: neuništiva Britanka Rachel Atherton, njena zemljakinja Tahnee Seagrave, Francuskinja Myriam Nicole te Australka Tracey Hannah.

U muškoj kategoriji najviše će se očekivati od tri Francuza. Dovoljno je reći da imaju aktualnog pobjednika Svjetskog kupa Amauryja Pierrona i aktualnog svjetskog prvaka Loica Brunija. S njima je i Loris Vergier koji je ove godine zabilježio prvu pobjedu u Svjetskom kupu. Uvijek treba tražiti favorite i među Britancima – ove godine to su dvostruki svjetski prvak Danny Hart i Laurie Greenland. Spomenimo i Australca Troya Brosnana i Amerikanca Lucu Shawa. Ne smijemo zaboraviti niti Aarona Gwina. Amerikanac za sobom ima pet naslova pobjednika Svjetskog kupa no već nekoliko godina bezuspješno lovi majicu duginih boja. K tome, spust može ovisiti o promjenjivim vremenskim uvjetima.

Korisne informacije o svjetskom prvenstvu provjeri na uci.ch ili na mrežnom odredištu organizatora lenzerheide2018.ch

Fotografije su s lanjske utrke Svjetskog kupa na istom odredištu. Foto: Sven Martin.

Prati nas