24. travnja 2019

Još jedna uzbudljiva europska etapna utrka u Epic formatu održati će se slijedeći tjedan. Na njoj će nastupiti i „naša“, slovensko-hrvatska ekipa!

Etapna MTB utrka Portugal MTB se održava u Epic formatu pod motom „To be Awesome“. Ove godine obilježiti će svoje šesto izdanje, po drugi puta je u prestižnoj S1 klasi u kojoj je ove godine u svijetu registrirano samo 19 utrka, uključujući i već legendarnu hrvatsku utrku 4 Islands. Utrka starta prologom u utorak 30. travnja. a posljednja, peta etapa vozi se u nedjelju 5. svibnja.

Utrka se vozi se u unutrašnjosti Portugala u regiji Viseu, osim prologa koji se vozi u dolini i na obroncima rijeke Douro, koja je nadaleko poznata u svijetu po vinogradima u kojima se uzgaja loza od koje se rade znamenita vina iz Porta. Ukupno će natjecatelji tijekom utrke u šest dana morati svladati impozantnih 355 kilometara i 10.200 metara uspona.


Prošle godine vrijeme je bilo suho i lijepo

Regija Viseu možda najviše podsjeća na kombinaciju Gorskog Kotara i unutrašnjosti Istre gdje se raznovrsni brdoviti, šumoviti i ogoljeni krajolici isprepliću s pitoresknim gradićima i brojnim toplicama i termalnim lječilištima. Trase pojedinih etapa se kreću gotovo od razine mora, pa do dijelova koji su na gotovo 1.500 metara nadmorske visine.

Prolog, 30. travnja

Trasa utrke je vrlo zahtjevna. Utrka počinje već spomenutim prologom s pojedinačnim startom ekipa koji nije nimalo bezazlen i uključuje 30 kilometara dužine i 1.100 metara nadmorske visine, na kojem timovi sigurno neće imati vremena uživati u prekrasnim krajolicima. Prva etapa je kružna oko gradića Castro Daire u dužini od 82 kilometra s 2.200 metara nadmorske visine i većini ekipa će poslužiti za zagrijavanje. Već sljedeća, druga etapa je „kraljevska“ etapa koja vodi od grada Castro Daire do toplica Sao Pedro do Sul, a u kojoj će se natjecatelji suočiti s više od 3.000 metara visinske razlike na 92 kilometra duljine. Na toj etapi će se natjecatelji morati obračunati i s najduljim, deset-kilometarskim usponom u kojem će svladati 900 metara visinske razlike. Nakon ovog izazova, treća etapa koja se vozi sa startom i ciljem u gradiću Vouzela u duljini od 62 kilometra i sa „samo“ 1.600 metara visinaca, djeluje kao pravi odmor. Ova etapa prolazi kroz prekrasan planinski lanac Caramulo, a za razliku od  prethodne dvije etape koje se voze uglavnom širokim makadamskim putevima, obiluje atraktivnim single-trackovima. Nakon tri odvožena maratona, četvrta etapa donosi XCO kružnu stazu dužine 9 kilometara oko toplica Sao Pedro do Sul, na kojoj će ekipe odvesti po tri kruga. Zadnja etapa je također maraton, po duljini od 64,5 km i 1.500 metara visinaca podsjeća na treću etapu, a već umorne natjecatelje vodi od Vouzele do konačnog cilja u Viseu, administrativnom centru regije.

1. etapa, 31. travnja

2. etapa, 1. svibnja

Na startnoj listi se uz domaće vozače može naći najviše Brazilaca, iz zemlje gdje utrka ima kultni status. Sveukupno će na startu biti oko 120 timova s natjecateljima iz dvadesetak zemalja, u kategorijama muškarci i žene Elite, Master 30, Master 40, Master 50 i Mixed. U elitnoj konkurenciji svakako je najzvučnije ime Tiago Ferreira, lokalna legenda iz Viseua, svjetski prvak u XC maratonu iz 2016. godine, koji je sa svojim partnerom Joséom Diasom najveći favorit za ukupnu pobjedu, a račune će im pokušati pomrsiti konkurenti iz Španjolske, Francuske, Belgije i Japana. U ženskoj Elite kategoriji će estonski dvojac Grete Steinberg i Maaris Meier, koji na utrci nastupa treću godinu za redom, nakon pobjede iz 2017. i drugog mjesta iz 2018., pokušati ostvariti drugu pobjedu. Najveće konkurentice će im biti Portugalka Celina Carpinteiro i Španjolka Ada Xinxo.

Kategorije Mastera od 30 i 40 godina su po običaju najbrojnije, te u svakoj nastupa preko 30 timova u kojima prevladavaju vozači iz Portugala, Španjolske i Brazila, uz značajno prisustvo skandinavske konkurencije iz Norveške, Finske i Švedske.

3. etapa, 2. svibnja

4. etapa, 3. svibnja

Nama je zanimljiva i Master 50 kategorija, u kojoj će nastupiti i Keindl Sport Team, u kojem uz neuništivog Petera Vesela, pobjednika Cape Epica, Alpentoura, Brazil Ridea i 4 Islands, ovaj puta nastupa i Dražen Oreščanin, kojeg ipak više znamo kao biciklističkog suca nego kao natjecatelja na etapnim utrkama (ove godine je vozio za MTB.HR team s Robertom Gelom na 4 Islands). U najstarijoj kategoriji su glavni favoriti za pobjedu su Brazilac Abraão Azevedo, ovogodišnji pobjednik Cape Epica u Master 50 kategoriji u paru s Bartom Brentjensom, i njegov partner, Belgijac Ignace Spruyt.

Očekuje nas uzbudljivih šest dana natjecanja u Portugalu, a vjerujemo da će se naši momci uspjeti koji puta i javiti s nekoliko rečenica i par ekskluzivnih fotografija za MTB.SI i MTB.HR

5. etapa, 4. svibnja

6. etapa, 5. svibnja

Više informacija o utrci, uključujući i prekrasne video spotove koji najavljuju pojedine etape, te praćenje rezultata uživo možete naći na web odredištu utrke http://portugalmtb.com i na FB stranici https://www.facebook.com/portugaltourmtb/ (tekst: Dražen Oreščanin, foto: organizator)

Prati nas