Bidinje BIKE Festival
13. siječnja 2024

Od 12. do 14. srpnja u Parku prirode Blidinje održat će se najveći brdsko biciklistički festival u Bosni i Hercegovini – Blidinje BIKE Festival…

I ove godine središnji dio skijaškog centra na Blidinju bit će preplavljen biciklistima i navijačima. Trodnevni MTBi događaj, popraćen brojnim rekreativnim aktivnostima i utrkama, obilježit će i ogled posljednjeg dana – XCM Hercegovina. Maratonska utrka UCI C1 klase. Utrka će se računati i za Prvenstvo Balkana u MTB maratonu, što znači da će Bike Festival Blidinje okruniti nove balkanske prvake. Organizator očekuje natjecatelje iz najmanje dvadesetak zemalja!

Blidinje BIKE Festival 2024

Udruga Hercegovina Bike u suradnji s Biciklističkim klubom Mostar, Biciklističkim savezom Bosne i Hercegovine i udrugom Visit Blidinje i ove godine organizira najveći biciklistički festival u Bosni i Hercegovini. Suradnja i zajednički rad različitih društava i institucija doprinosi kvalitetnoj organizaciji događanja, zbog čega je festival već petu godinu za redom dobio najviše ocjene, ističu organizatori.

Sredina sezone, kada su temperature na vrhuncu, vrijeme je kada brdski biciklisti odlaze na više nadmorske visine i testiraju svoje vještine.Blidinje BIKE Festival, koji se tradicionalno održava u zadnjem tjednu srpnja, savršen je za to.

Park prirode Blidinje

Tri dana u parku Blidinje u znaku su brdskog biciklizma,rekreaciju,edukativne radionice, zabavu i još puno toga. Organizator očekuje veliki broj izvođača i sudionika, a vrhunac događaja biti će MTB maraton UCI C1 XCM Hercegovina i XCM prvenstvo Balkana. Uz to, tu je i zanimljiv program koji uključuje aktivnosti za najmlađe bicikliste, obiteljsko druženje i zabavu.

Marija Vukoja Lastvić, načelnica općine Blidinje kaže:

Biciklizam je u posljednje vrijeme vrlo popularna aktivnost, organizatori su se ove godine jako potrudili i s obzirom na to da se toliko ljudi raduje ponovnom sudjelovanju na ovom događaju, želja nam je da na Blidinju imamo događaj koji će predstavljati biciklističke utrke. u najboljem svjetlu. Očekujemo sudionike iz više od 20 zemalja, a događaj ujedno vidimo i kao izvrsnu priliku za promociju Krajobraznog parka Blidinje kao izvrsne destinacije za aktivnosti na otvorenom, doslovno pred vratima Europe.

Video: Izdvajamo sa prošlogodišnjeg XCM Hercegovina

Program ovogodišnjeg Blidinje BIKE Festivala

Petak, 12. srpnja

Program počinje u petak otvaranjem ureda utrke, kada će reprezentativci, ekipe i sudionici moći preuzeti svoje startne brojeve te krenuti u istraživanje i upoznavanje parka Blidinje. Slijedi predstavljanje projekta Blidinje BIKE Festival.

Subota, 13. srpnja

Subotnji “Ajduka Trail”  tradicionalno okuplja biciklističke rekreativce, među kojima su i najmlađi sudionici ove manifestacije, odnosno cijele obitelji koje uživaju u dobro organiziranom vikend programu. Uz uobičajeni obilazak poznatih odredišta Blidinja i vožnju oko jezera, ovogodišnji biciklistički rekreativac dodao je i posjet dvama poznatim ugostiteljskim objektima u kojima će se moći kušati domaća jela.

Hajdučke vrleti Blidinje i restaurant Risovac će za sve sudionike pripremiti ponudu s domaćim blidinjskim specijalitetima. Neposredno nakon biciklijade, ispred ski centra na Blidinju održat će se predstavljanje predstavnika sudionika Balkanskog prvenstva. Dan će završiti uz DJ-a i cocktail party u restoranu Staza.

Nedjelja, 14. srpnja

Nedjelja će biti u znaku brdsko-biciklističkih utrka XCM Hercegovina i Balkanskog prvenstva. I XCM Hercegovina će se bodovati za Premier ligu BiH:

  • Prvenstvo Hercegovine i Balkana (za elite i master kategorije) bit će na dužoj distanci. Utrka klase C1 bit će duga 84 kilometra i 1960 visinskih metara.
  • XCM Hercegovina bit će nešto kraći test. Bit će potrebno prevladati52 kilometra u950 visine.

Prijave na XCM Balkan Championship su ovdje, a na XCM Hercegovina možeš se prijaviti ovdje.

Blidinje BIKE Festival online: bbf.ba.

Fotografije: Organizator

Prati nas