downhill sljeme
Keindl sport HR 2023
Bike park Sljeme Human Fish Gravel SloEnduro OglasivaciHR
21. rujna 2022

Međunarodna serija utrka u spustu Unior Downhill Cup započela je ove godine u Hrvatskoj na Salona DH kod Splita, nastavila se u Sloveniji na Soriškoj planini i na Kopama, a završava ovaj vikend na Zagrebačkoj gori…

Finalna utrka ovogodišnje serije Unior Downhill Cup trebala se održati u bike parku Tršće u blizini Čabra u Gorskom kotaru, ali direktor utrke Nino Ružička morao je pronaći drugu lokaciju radi slabog interesa i uvjeta za održavanje iste na lokaciji nekadašnjeg skijališta Rudnik..

Tako je nakon niza godina oživljena tradicija utrke na Sljemenu i Medvednici,započeta prije 30 godina, a novosagrađena gradska žičara istodobno najavljuje nova vremena za entuzijaste MTB spusta na planini iznad metropole u kojima će biti spojene staze na južnoj i sjevernoj strani. Grad od gotovo milijun stanovnika (u širem području) i planina visoka 1000 metara koja započinje praktički u centru… to ne zvuči loše.

Utrku organizira Društvo Sportske Rekreacije Bike Park Sljeme sa potpisom profesora Ružičke koji upravo puni nešto više od 30 godina aktivnog bavljenja brdskim biciklizmom te je nakon skoro 17 godina pokušaja i razgovora s nadležnim institucijama oživjela njegova ideja Bike Parka Sljeme i “sjeverne strane”.

Staza

Većina mogućnosti za razvoj parka je upravo na sjevernoj strani iz razloga manjeg pješačko planinarskog prometa, odličnih terenskih uvjeta i uspostavi skijaške trosjedežnice koja je u planu od proljeća 2023 godine, dok se do Bike Parka jednostavno može doći novom gondolom. 

Prve MTB utrke održavane su od početka devedesetih. Ovogodišnji Downhill Sljeme za Unior Downhill Cup i bodove Kupa Hrvatske održati će se na sjevernoj strani, gdje su se održavale DH utrke tijekom 2000-tih, a tu je i skijalište na kojem se održavaju slalomi Svjetskog kupa.

Staza je duga 1900 m s visinskom razlikom od 270 metara, koristi se dio stare staze na kojoj su se još uvijek održavale međunarodne utrke u prethodnom desetljeću, a 2003. godine i europska utrka Maxxis Cup, koju su osvojili Francuskinja  Celine Gros i Španjolac David Vazquez. Posljednja utrka tamo je održana 2005. Godine: Olympus Downhill prve UCI kategorije.

Profesor Nino i Mr. Muscolo s ekipom su izgradili čitavu vražju stazu!

Nažalost, ovaj put za prijevoz natjecatelja do početka, žičara neće biti u operativnom stanju, već će se prevoziti kombijima, ali vožnja traje samo oko 15 minuta. Parkiralište za natjecatelje i posjetitelje nalazi se na vrhu, gdje će biti tajništvo utrke i proglašenje najboljih.

Staza će biti spremna i označena već za subotnj u inspekciju. U nedjelju, trening će se održati od 9 do 13 sati, u 13.30 počinje kvalifikacijska utrka (za startni poredak u finalu), a finalna utrka počinje u 15 sati. Proglašenje će se održati u 18 sati.

Prijaviti se možeš još danas i sutra, cijeli dan.

Raspis i prijave na www.uniordownhillcup.com

Pročitaj i
DH Sljeme umjesto DH Tršće!

Keindl sport HR 2023
Bike park Sljeme Human Fish Gravel SloEnduro OglasivaciHR
Prati nas