Loic Bruni, World Cup Maribor
7. listopada 2020

Za tjedan dana na Pohorju će započeti produljeni vikend s čak dvije runde svjetskog kupa u MTB spustu. Već sad je sigurno kako će tamo nastupiti sve (zdrave) svjetske zvijezde. Organizatori te pozivaju da navijaš uz stazu, ali pristup u boksove nažalost neće biti moguć…

Nemamo pojma tko će sljedeći tjedan nastupiti u majicama svjetskih prvak(inj)a na spustu za Svjetski kup u Mariboru. To ćemo saznati u nedjelju na Svjetskom prvenstvu u Leogangu. Ne znamo niti tko će biti na vrhu UCI ljestvice sljedeći tjedan, jer bogata žetva bodova na Svjetskom prvenstvu može puno toga promijeniti. Međutim, znamo da će za tjedan dana sva imena iz vrha svih ljestvica nastupiti na Pohorju!

Nastupiti će i hrvatski predstavnici, no za sada nije sigurno tko: Sve ovisi o rezultatima sa Svjetskog prvenstva!

No u današnjem priopćenju za javnost organizatori utrka Svjetskog kupa u Mariboru naveli su nekoliko asova spusta koji su već potvrdili dolazak.

Svi s vrha ljestvice i s prošlogodišnje utrke

U muškoj konkurenciji, to su brojevi 1 do 4: aktualni svjetski prvak Loïc Bruni (Francuska, Specialized Gravity), prošlogodišnji pobjednik iz  Maribora, Amaury Pierron (Francuska, Commencal / Muc – Off by Riding Addiction), Troy Brosnan (Australija, Canyon Collective Factory Team), prošle godine treći na Pohorju, te Danny Hart (Velika Britanija,  Madison Saracen Factory Team), koji prošle godine bio drugi.

U ženskoj konkurenciji najavile su se prošlogodišnja pobjednica Tahnee Seagrave (Ujedinjeno Kraljevstvo, Canyon Collective FMD) i njezina sunarodnjakinja Rachel Atherton (Continental Atherton), za koju za sada nećemo staviti ruku u vatru jer je ona već najavila kako će preskočiti SP u Leogangu radi ozljede ahilove tetive. Stoga ozbiljnije računamo na to da ćemo moći navijati za prve tri na UCI ljestvici: Marine Cabirou (Francuska, Scott Downhill Factory), Tracey Hannah (Australija, Polygon UR) i Veronica Widmann (Italija, FS Racing).

Tahnee, Monica, Marine … Neće se grliti ove godine, zar ne!?

Najbolji sa svih kontinenata

Osim domaćih predstavnika koji se mogu nadati dobrom rezltatu – Monika Hrastnik (Dorval AM Pro Race Team na 16. mjestu UCI ljestvice) i Jure Žabjek (Unior Devinci Factory Racing na 33. mjestu), u Mariboru će startati većina natjecatelj(ic)a s vrha ljestvice, pogotovo svi oni koji će ovaj tjedan nastupati u dresu reprezentacije u Austriji. Suprotno nekim očekivanjima, čak i reprezentacije iz drugih dijelova svijeta došle su u u Leogang s najjačim adutima – Australci sa spomenutima Hannah i Brosnan, a i prošlogodišnjim osvajačem srebrne SP medalje A’Hernom, Amerikanci s Aaronom Gwinom, Dakotom Nortonom i drugi, Novozelanđani dolaze samo s profesionalcima ali bez junioria (Blenkinsop, Brannigan, Macdonald i braća Masters ).

“Bilo je manje problema s Nortonovim dolaskom u Leogang iz SAD-a nego što smo očekivali”, kaže Grega Stopar iz njegove ekipe Unior Devinci Factory Racing. “Bio je to cirkus s testiranjem i svim papirima, ali sve je prošlo u najboljem redu.”

Naravno, neke ekipe mogu iznenaditi odlaskom kući nakon Svjetskog prvenstva, neke će možda iznenaditi i neke “pozitivne” vijesti. Ali računamo da se ni u Austriji ni u Sloveniji situacija ne može toliko pogoršati u tjedan dana da bi dolazak natjecatelja bio ugrožen.

Gledatelji: Uz stazu da, u boksove ne

Potraži dodatne informacije u tekstu:
Ulaznice za Svj. kup Maribor od danas su dostupne!

Iz današnje objave doznajemo i da će parkiralište ispod donje stanice žičare biti rezervirano za ekipe, a od nedjelje 11. do ponedjeljka 19. listopada bit će zatvoreno za sve ostale. Pristup “boksovima” neće biti moguć za gledatelje  zbog poštivanja mjera za sprečavanje širenja koronavirusa.

Ove godine na odsjeku Rock’n’Roll neće biti postavljena tribina zbog poštivanja zaštitnih mjera, a sve slučajne gledatelje organizatori mole da drže propisanu sigurnosnu međusobnu udaljenost od najmanje dva metra, a također i da nose zaštitne maske na otvorenom tijekom treninga i utrka na Svjetskom kupu.

I zaključuju: “Unatoč promijenjenim uvjetima, uvjereni smo da će dvije utrke na Pohorju privući brojne posjetitelje, jer Pohorje i uz sva ograničenja i sigurnu međusobnu udaljenost nudi izvrstan pogled na stazu.”

www.worldcup.si

Fotografije Andras Oravecz @andras_oravecz

Prati nas