24. kolovoza 2021

Od sutra, 25., pa do 29. kolovoza najbolji će se boriti za medalje u čak šest disciplina. Val di Sole treći je put domaćin Svjetskog prvenstva, a drugi puta ugošćuje sve discipline…

U omiljenom talijanskom alpskom odredištu brdski su se biciklisti(ce) prvi puta natjecali za dugine majice 2008. godine. Potom opet i 2016. godine, kada su se na zajedničkom svjetskom prvenstvu u Italiji natjecali samo u disciplinama gravitacije, olimpijski kros bio je tada održan u Češkoj. Ove godine ponovno je na rasporedu kombinirano prvenstvo te natjecanja u olimpijskom krosu, kratkom krosu, e-brdskom biciklizmu, spustu, krosu i štafetama. No, biciklistički park Bikeland konstanta je u organizaciji svjetskih prvenstava pomalo zaboravljene discipline 4kros.

Val di Sole: Natjecateljski program

  • Srijeda, 25. kolovoza: Na rasporedu će biti štafeta, branitelji naslova su Francuzi.
  • Četvrtak, 26. kolovoza: Čak četiri utrke zaredom. Ujutro i rano poslijepodne juniori i juniorke u disciplini olimpijski kros borit će se za titule. Finale muškog i ženskog kratkog krosa počinje u 17 sati.
  • Petak, 27. kolovoza: Dan će biti rezerviran za utrke e-brdskog biciklizma i za disciplinu 4kros. Na startu neće biti britanskog branitelja e-MTB naslova Thomasa Pidcocka.
  • Subota, 28. kolovoza: U olimpijskom krosu natjecati će se prvo natjecatelji(ce) do 23 godine, potom elitne ženske i muške kategorije u “klasičnom terminu” Svjetskog kupa. Branitelji naslova u elitnim kategorijama su Pauline Ferrand Prevot i Jordan Sarrou (oboje iz Francuske).
    Na startu utrke u olimpijskom krosu nažalost neće biti niti britanski olimpijski prvak Thomas Pidcock (trenutno zauzet na La Vuelti) te nesretni olimpijac Mathieu van der Poel (ozljeda leđa).
  • Nedjelja, 29. kolovozaPosljednji dan Svjetskog prvenstva bit će rezerviran za najbolje spustaš(ic)ena svijetu. Naslove u elitnoj kategoriji braniti će Britanac Reece Wilson i Švicarka Camille Balanche. Velike šanse za medalju ima i susjeda Monika Hrastnik, brončana iz Leoganga 2020,!

Vremenski raspored

Hrvatska XCO reprezentacija u Val di Sole:

Muški U23

  • Anthony Bilić

Juniori

  • Fran Bošnjak
  • Ivan Okmažić
  • Ivan Peruško

Juniorke

  • Anja Nadu

Kompletan popis prijavljenih po pojedinim disciplinama i kategorijama potraži na uci.org.

Hrvatska XCO reprezentacija u ponedjeljak je odradila prvi trening na stazi Svjetskog prvenstva u talijanskom Val di Soleu. U sastavu su juniorka Anja Nadu, juniori Fran Bošnjak, Ivan Okmažić i Ivan Peruško, dok će se Anthony Bilić (U23) ekipi pridružiti u utorak.

Prva polovica staze tehnički je zahtjevna s dosta korijenja i kamenja, te vijuga strmom šumovitom padinom iznad mjesta Commezzadura. Sasvim drugačija je druga polovica s ravnim dijelom po travi i strmim usponom po širokom putu, te pri kraju prolazi umjetnim ‘rock gardenom’.

Anji i dečkima staza se dopala jer sadrži sve bitne elemente modernog mtb-a. Nakon proučavanja zahtjevnijih dijelova u cijelosti su je tečno odvozili.

Utorak i srijeda rezervirani su za trening, a juniorske utrke održavaju se u četvrtak i U23 u subotu.

Želimo svima brze noge i dobre utrke.

Pavao Roset, izbornik Hrvatske XCO reprezentacije

Profili staza u Val di Sole Bikeland

SP ovaj put bez prijenosa na Red Bull TV -u

U Hrvatskoj ove godine nećemo moći gledati izravni prijenos na Red Bull TV. Naime prema dostupnim informacijama Eurosport je zakupio određena prava za emitiranje na Starom kontinentu. Snimke pojedinačnih utrka biti će emitirane na Eurosportu 1 u subotu navečer, a spust će uživo prenositi u nedjelju u 12:45 na Eurosportu 2. Raspored Eurosporta je ovdje.

Val di Sole: Promotivni video

Sve ostale informacije potraži na valdisolebikeland.com.

Fotografije: Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool

Pročitaj i:
Sve o SP Leogang 2020.

Naslovna foto montaža: Bošnjak, Nadu, Okmažić i Bilić, Foto: HBS

Prati nas