11. prosinca 2018

Ukoliko se još nisi prijavila / prijavio učini to čim prije jer te čeka peta izvedba legendarne utrke po kvarnerskim otocima bogatija za još jedan dan s prologom!

Slijedeće godine će najveća etapna MTB utrka u ovom djelu svijeta obilježiti svoju petu obljetnicu! Kao što priliči jubileju, organizatori su najavili važnu novost! Četirima etapama (koje će doživjeti određene promjene, no o tome uskoro) dodan je još jedan dan, prvi dan s prologom.

Utrka će zbog toga započeti dan ranije, s prologom dugačkim 13 kilometara, uz 300 visinskih metara uspona. Ovaj će dodatak sigurno predstavljati pravi izazov za natjecateljice i natjecatelje, od 9. do 13. travnja. Čeka ih okršaj s četiri kvarnerska otoka – Krkom, Rabom, Cresom i Lošinjem.

Prolog

Prvoga dana na rasporedu će biti relativno kratka etapa, no dovoljno zahtjevna onima koji će željeti odmah na početku osigurati najbolje pozicije na startu. Rezultati prologa će naime poslužiti za startnu listu na prvoj etapi, koja kreće drugoga dana iz Baške. 

Prolog doduše neće značiti samo utrkivanje do daske, jer organizator želi iskoristiti ovaj kratak uvod za upoznavanje natjecateljica i natjecatelja s terenom na prvoj etapi, kao i dati im mogućnost za testiranje partnera i opreme.

.

Kuda ide staza?

Kreće se uzduž plaže Baška, do ruba grada, zatim slijedi kratak uspon prema borovoj šumi, po nešto tehnički zahtjevnijoj podlozi, pa natrag prema plaži. Nakon toga s nula metara nadmorske visine kreće se opet gore, prema Batomlju. Slijedi kratak tehnički uspon koji se nastavlja u single trail, a potom slijedi najteži dio uspona pored crkve, do najviše točke ove etape na 164 m/n/m.

Nakon toga, naravno, spust, u prvom dijelu strm i tehnički zahtjevan, a u drugom dijelu brz i relativno jednostavan. Potom staza zavija među maslinicima i pašnjacima (pozor, ovce), da bi se po ravnom terenu vratila u Bašku.

Naslovna fotografija: organizator

Prati nas