22. lipnja 2022

Za desetak dana, od 3. do 9. srpnja, održati će se ovogodišnje izdanje tradicionalne etapne MTB utrke BIKE Transalp. Ekskluzivno s lica mjesta i iz prvog lica javiti će nam se naš prijatelj Marin Deković!

Već 24. izdanje etapne MTB utrke BIKE Transalp ove godine nam je relativno blizu i po prvi puta start je u Lienzu u Istočnom Tirolu. U toj austrijskoj pokrajini voziti će se tri prve etape te će biti i start četvrte. Bruneck je potpuno nova destinacija koja nudi velike mogućnosti na Kronplatzu (oni koji su vozili Kronplatz King maraton znaju o čemu je riječ ), vrhu koji su biciklisti već osvajali, ali nikada prije u okrilju Transalpa.

 Kombinacija s obližnjim mjestom St. Vigil, jednim od najčešćeg startnih gradova u povijesti Transalpa, nudi mogućnosti koje prije nije bilo. U sami St. Vigil se uvijek dolazilo iz doline Eisack i to obično iz Brixena. Sada ruta ide obrnuto od Sv. Vigila do Eisacka sa ciljem u Kalternu, gdje će biti i start pete etape koja će ići prema San Martino di Castrozza, gradu koji je često bio grad domaćin BIKE Transalpa. No sada će po prvi puta biti povezani u istoj etapi.

Rezultat svega ovoga je ruta koja nema premca u povijesti Transalpa. Mnoge su stvari nove i nepredvidive – i nijedna etapa nije kao druga, nisu čak niti slične.

Prošao sam sve spomenute gradove u zimskom periodu i fascinirale su me planine, ali u ljetnom periodu nikada nisam bio tamo i ovo bi mogao biti Transalp na prekrasnim panoramskim stazama s puno kilometraže i penjanja, ali i spuštanja jer sve gore navedeni gradovi su skijaške destinacije, a u ljetnom periodu su biciklistički, hodački i penjački raj.

Marin Deković

Transalp 2022. nudi sve: dužinu, nadmorsku visinu, adrenalin. Ali sve je to vrlo nepravilno raspoređeno. To ga čini uzbudljivim kao što BIKE Transalp mora biti.

Kategorije

Ekipno

  • Muškarci
  • Žene
  • Mješoviti (ekipe koji se sastoje od jednog muškarca i jedne žene)
  • Master (muškarci; zbroj dobi oba sudionika mora biti 80 i više godina)
  • Grand master (muškarci; zbroj dobi oba sudionika mora biti 100 i više godina)

Individualno

Od prije nekoliko godina moguće je Transalp startati i pojedinačno, i to po sljedećim kategorijama:

  • Muškarci
  • Žene
  • Muškarci Master od 40 do 49 godina
  • Muškarci Grand Masters 50 godina i stariji

Muškarci Senior Grand Masters 60 godina i stariji

Moguće je izabrati i laganu verziju, to jest jednu ili dvije etape. Vozi se kao SINGLE starter i izvan klasifikacije. Broj sudionika ove kategorije je ograničen na 200.

Etapa 1 – LIENZ – SILLIAN –  64,90  km  3.076 m

Etapa 2 – SILLIAN – BRUNECK – 72,01 km 2.513 m

Etapa 3 – BRUNECK – SV. VIGILIO – 38,20 km 1.918 m

Etapa 4 – SV. VIGILIO – KALTERN – 109,44 km 3.090 m

Etapa 5 – KALTERN – SAN MARTINO DI CASTROZZA – 93,63 km 2.543 m

Etapa 6 – SAN MARTINO DI CASTROZZA – LAVARONE – 108,97 km 3.121 m

Etapa 7 – LAVARONE – RIVA DEL GARDA – 79,12 km 2.117 m

Ukupno 566,27 k m sa 18.378 m penjanja.

Više informacija na https://bike-transalp.de/en/

Prati nas