downhill lošinj
26. travnja 2024

Od danas ponovno kreće iXS European Downhill Cup, i to na neumoljivom i oštrom kamenu kvarnerskog otoka…

Treću godinu zaredom Europski kup u spustu starta na odreduištu održavanja Svjetskog kupa 2018., kojemu, nažalost, zbog pandemije i promjene koncepta natjecanja više nije bilo suđeno ugostiti najbrže na svijetu. 

downhill lošinj

Na stazi niti ove godine nema većih promjena. Još uvijek je kratka s 1,3 km duljine i 240 nadmorske visine. Ali uz legendarnu tehničku zahtjevnost s bezbrojnim oštrim stijenama na stazi i svugdje okolo, s  izazovnim skokovima, ovdje nitko nikada nije poželio bitno dulju stazu. Kao i prošle godine, cilj je smješten na glavnoj cesti iznad Velog Lošinja. Vrijeme prošlogodišnjeg pobjednika u muškoj konkurenciji iznosilo je 2 minute i 9 sekundi.

Medić, Berginc i suparnici

Sada već dvostruki slovenski prvak u spustu ovdje je pobijedio 2022., sezonu nastavio pobjedom u Mariboru i na kraju osvojio ukupnu pobjedu u seriji. Lani je pobjedu na Lošinju odnio Slovak Adam Rojček, Luka je bio drugi. Ove godine obojica su ovdje u užoj skupini favorita. Tu je i novopečeni senior Frane Medić koji je prošle dvije godine ovdje pobjeđivao među juniorima. Ovog će puta prvi put nastupiti u kategoriju elite. U naš izbor ulazi i Hannes Lehmann (HolyMoly’s Development Racing). Moguće je da se umiješa i netko od brojnih Talijana među prijavljenima, ali i netko od “istočnjaka”.

U19 i U17

Zanimljivo će svakako biti i među juniorima, ali i među kadetima. Tu je Ažbe Kalinšek (MTB Trbovlje) koji će sigurno željeti popraviti dojam nakon lanjskog pokušaja, kada se ozlijedio na prvom treningu. 

Kiša sve do nedjelje?

Kao što smo već navikli u Europskom kupu, kvalifikacije će se održati u subotu, a finale (i superfinale s trideset seniora) u nedjelju.

Kiša je vrlo vjerojatna u petak, a moguća iu subotu. Za nedjelju prognoziraju lijepo vrijeme.

www.ixsdownhillcup.com

Pročitaj i
iXS EDC Verbier: Welzel i Rojček na vrhu
iXS EDC Semmering Report: Još jedna pobjeda Rojčeka, naši solidni
iXS EDC Lošinj: DH Lošinj proslavio prvo desetljeće
iXS EDC Lošinj Report: Medić opet pobijedio!

Prati nas