5. lipnja 2019

U Austriji s čak sedam susjeda Slovenaca na startu. Tri seniora, dvije seniorke i dva juniora. Hrvata… nula. Treća utrka Svjetskog spusta bit će dio festivala Out of Bounds.

Okolica mjesta Zell am See, Leogang u austijskoj pokrajini Salzburg, ovaj vikend, 8. i 9. lipnja poprište je treće utrke Svjetskog kupa u spustu. Leogang se smatra stalnim odredištem utrka najviše svjetske klase. Više od dva i pol kilometra i nešto više od 500 visinskih metara spusta. Najveću transformaciju staza je doživjela u sezoni 2016., a nešto malo i prošle godine. Nudi sve – od dugih ravnih dijelova s visokim brzinama, kamenih dijelova, korijenja do “dropova”. Staza je brza i divlja.

Kako je bilo lani?

Francuz Amaury Pierron (Commencal / Vallnord) je u naletu.druga pobjeda u tjedan dana i preuzimanje vodstva u ukupnom poretku Svjetskog kupa.Njegovo vrijeme u Leogangu – 3:10,991. Aaron Gwin (YT Mob) uvrstio se na drugo mjesto s pola sekunde zaostatka, dok je Britanac Laurie Greenland (MS Mondraker) zaozeo treće mjesto s više od sekunde zaostatka. Četvrto mjesto osvojila je Australac Troy Brosnan (Canyon Factory DH), a peto Francuz Loris Vergier (Santa Cruz Syndicate).  

Britanka Rachel Atherton (Trek Factory Racing DH) popela se na najviše mjesto postolja. Njezino je vrijeme bilo 3:41,141. Na drugo mjesto bila je rangirana vodeća u ukupnom poretku Svjetskog kupa, Francuskinja Myriam Nicole (Commencal / Vallnord), koja je zaostala više od 6 desetinki sekunde.  

Treće mjesto osvojila je Tracey Hannah (Poligon UR). Njezin zaostatak za pobjednicom bio je gotovo četiri sekunde. Monika Hrastnik završila je na četvrtom mjestu. Zaostatak od 8,4 sekunde iza Atherton.

Monika Hrastnik je dočekala svoje prvo postolje na utrci Svjetskog kupa. Već je četvrtim mjestom u kvalifikacijama bila pokazala može visoko ciljati. Na utrci je bila zaostala dobrih osam sekundi iza Tahnee Seagrave, velike favoritkinje Myriam Nicole i Rachel Atherton su uz pogreške i padove ostvarile slabija vremena te je Monika je pokazala jednu od najboljih izvedbi na Svjetskom kupu.

Susjedi Slovenci na startu

U seniorskoj kategoriji bit će čak tri imena! Jure Žabjek (Unior / Devinci Factory Racing), Luka Berginc (KK Črn trn) i Rudi Pintar (Sinter Brakes Team).

Dvije natjecateljice su prijavljene u konkurenciji žena. Špela Horvat (Be Fly World Team) i Monika Hrastnik (Dorval AM). Potonja će morati ići prije natjecanja na pregled i čekati liječničko dopuštenje, jer je pretrpjela potres mozga u subotnjim kvalifikacijama u Fort Williamu. Špela će pokušati uloviti finale jer je u izvrsnoj formi. Prošlog vikenda u Winterbergu osvojila je prvu pobjedu u iXS (DHC) kupu.

U kategoriji juniora za ulazak u finale boriti će se članovi ekipe Sinter Brakes Team Marko Niemiz i Žak Gomilšček.

Prognoza

U kategoriji juniora valja se kladiti na Francuza Thibauta Daprelu (Commencial / Vallnord), koji je prošle godine ovdje osvojio drugo mjesto sa samo 5 stotinki zaostataka, a već se pokazao u nedjelju u Ft. Williamu.

U kategoriji juniorki više nema 100 % dominacije Austrijanke Valentine Höll (Sram TLD Racing), koja je u nedjelju doživjela prvi poraz, no staza u Leogangu je njezina domaća i zasigurno prva favoritkinja.

U kategoriji žena je zbog ozljeda dvije izvrsne spustašice, Francuskinje Myriam Nicole (Commnecal / Vallnord) i Britanke Tahnee Seagrave (Transition Bikes / Muc Off Factory Racing) nastao novi prostor za nova lica. Posebno su iznenadile Njemica Nina Hoffmann i Francuskinja Marine Cabirou (Scott Downhill Factory). Prve kandidatkinje za pobjedu u Leogangu ostaju Britanka Rachel Atherton (Atherton Bikes) i Australka Tracey Hannah (Poligon UR).

U elitnoj muškoj konkurenciji, su karte nakon Ft. Williama je opet malo izmiješane. Pierron je opet u pobjedničkoj formi, Loris Vergier   (Santa Cruz Syndicate) je kao stvoren za stazu u Leogangu i na posljednjoj utrci pokazao je odlične nastupe. Kanađanin Finn Iles (Specialized Gravity) je utrke u utrku sve jači, pobjednik je prve utrke Svjetskog kupa i ekipni kolega Ilesa Francuz Loic Bruni   još uvijek nema pobjede u ovoj areni, 2013. je osvojio drugo mjesto. Ako se zvijezde poklope, onda može iznenaditi Britanac   Laurie Grenland   (MS Mondraker Team). Hoće   li sreća biti na strani četverostrukog pobjednika Leoganga Amerikanca Aarona Gwina   (Intense Factory Racing), kojega u posljednja dva tjedna prati smola – uganuti gležanj, ukradeni bicikl, spektakularan pad u nedjeljnom finalu druge utrke Svjetskog kupa. Australac Troy Brosnan (Canyon Factory DH) trenutno vodi i može iznenaditi nakon trećeg i drugog mjesta.

Startna lista 

Bodovi

U ženskoj konkurenciji s 430 bodova vodi Rachel Atherton slijedi Tracey Hannah, koja ima 30 bodova manje. Na trećem mjestu je Marine Cabirou s 290 bodova. Monika Hrastnik zauzima deveto mjesto sa zabilježenom nulom i izvrsnom izvedbom u Mariboru.

U muškoj konkurenciji s 350-bodova vodi Troy Brosnan , Amaury Pierron ima 20 bodova zaostatka, Loic Bruni je treći s 301 bodom, a slijedi ga Danny Hart s devet bodova manje, peti je Loris Vergier sa 215 bodova. Jure Žabjek je na 30. mjestu sa 64 boda.

Vremenski raspored

petak:
– 8:00 – 15:00 trening
– 15:30 – 17:00 trening s mjerenjem vremena za prvih 60 muškaraca, 15 žena, 10 juniora i 3 juniorke

subota:
– 8:00 – 9:45 trening za skupinu B
– 10:00 – 11:45 trening za grupu A i prvih 5 dama
– 12:15, kvalifikacije za juniorke
– 12:30, kvalifikacije za juniore
– 13:30, kvalifikacije za elitnu žensku kategoriju
– 14:00, kvalifikacije za elitnu mušku kategoriju 

nedjelja:
– 10:15 finale juniora
– 10:45 finale juniorki
– 12:30 finale elitne ženske kategorije
– 13:30 finale elitne muške kategorije

Ako vas zanima kakvo vrijeme ovaj vikend čeka, klik.

Prenosi u živo u nedjelju na RedBull TV. Sve dodatne informacije potraži na saalfelden-leogang.com

Foto Klemen Humar

Pročitaj i:
Ft. William Report: Pobjede za Pierrona i Atherton
Svjetski kup Maribor Report: Seagrave i Bruni najbrže do cilja
Svjetski kup Maribor report: Kiša pomiješala rezultate kvalifikacija

Prati nas