“On-off
Bike park Tršće “Ciklocentar” Human Fish Gravel SloEnduro
10. srpnja 2019

Posljednja utrka Svjetskog kupa tamo je održana prije 17 godina, a 2004. godine održano je Svjetsko prvenstvo. U svakom slučaju veliko pojačanje ovogodišnjeg Svjetskog kupa

Les Gets bio je uvršten u Svjetski kup 1998., 1999., 2000. i 2002. godine. Godine 2004. na tom je poprištu bilo održano i Svjetsko prvenstvo, a ove godine, po prvi put, domaćin je trostrukog Svjetskog kupa koji službeno započinje sutra. Tako će biti i sljedeće godine kada će se u Les Getsu finale Svjetskog kupa održati 19. i 20. rujna. Godine 2021. ponovno će se održati utrke, a 2022. godine Les Gets će biti mjesto održavanja Svjetskog prvenstva.

Video pozivnica u Les Gets

Kros: povijesno gledano

U odsutnosti Mathieu van der Poela, u Andorri je došlo do bitke između kralja Nina i njegovog sunarodnjaka i pobjednika prve utrke, Flueckigera. Nitko ne zna kako će biti u Francuskoj. Brazilac Avancini je jači iz utrke u utrku, a budi se i Talijan Kerschbaumer. Nino je postigao 31. pojedinačnu pobjedu u Andori, a u borbu s najboljima mogao bi se uključiti i nekoliko mladih vozača.

U ženskoj konkurenciji Kate Courtney je u Andorri posustala nakon dvije sjajne utrke (Albstadt i Nove Mesto). Anne Terpstra je u izvrsnoj formi, a Jolanda Neff je u naletu. Vrijedno je spomenuti i Pauline Ferrand Prevot, koju za Les Gets vežu posebne uspomene, jer je upravo na tom poprištu 2004. postala najmlađa svjetska prvakinja.

Kako je bilo 2002.? Kanađanin Ryder Hesjedal slavio je u muškoj kategoriji, drugi je bio Švicarac Cristoph Sauser, a treći je bio Belgijanac Filip Meirhaeghe. U ženskoj konkurenciji je pobijedila Španjolska Marga Fullana, drugo mjesto osvojila je Poljakinja Anna Szafraniec, treća je bila Njemica Sabine Spitz.

Prva tri sa Svjetskog prvenstva 2004. bili su Francuz Julien Absalon (te je godine postao i olimpijski prvak), drugi je bio njegov sunarodnjak Cedric Ravanel, a treći je bio legendarni Švicarac Thomas Frischknecht (danas šef ekipe Scott SRAM MTB Racing). Prve tri – kraljica krosa, Norvežanka Gunn Rita Dahle, u to vrijeme nije dodala prezime Flesjaa (ona je također olimpijska prvakinja iz Atene), Poljakinja Maja Wloszczowska i Kanađanka Alison Sydor.

Spust: povijesno gledano

Posljednji pobjednici utrke Svjetskog kupa daleke 2002. bili su Britanac i Francuskinja. Steve Peat (tada je vozio za ekipu Orange) prestigao je francuski tandem Fabiena Barela (Maxxis-MSC) i Nicolasa Vouilloza (Vouilloz Racing). Na blatnom klizalištu prva tri je dijelilo samo 0.650 sekundi! I zanimljivo, sva si trojica su i danas duboko povezani s biciklizmom. U ženskoj konkurenciji, kraljica Anne Caroline Chausson (Volvo – Cannondale) osvojila je prvo mjesto, druga je bila Sabrina Jonnier, a treća je bila Fion Griffiths.

Rezultati svjetskog prvenstva 2004. godine, kada je Les Gets konačno ugostio najbolje brdske bicikliste i bicikliste:
– Svjetski prvak postao je Fabien Barel, drugi Južnoafrikanac Greg Minnaar, a treći Australac Sam Hill! Njih dvojica se još uvijek natječu, a potonji u enduru.
– bilo je iznenađenja među djevojkama, svjetska prvakinja postala je Novozelanđanka Vanessa Quin, druga je bila legendarna Japanka Mio Suemasa, koja se također natjecala u tvorničkoj ekipi Unior prije nekoliko godina, a treća je bia Francuskinja Celine Gros.

Kako će se stvari odvijati ove godine? Utrkivanje u spustu već dugo nije bilo tako napeto sezone. Staze pune izazova, iznimno brzi i izjednačeni natjecatelji, jedino su tri pobjede Francuza Loica Brunija bodu oči. Što će učiniti na stazi u Les Getsu je učiniti trostruki svjetski prvak, vidjet ćemo u subotu.

Nismo očekivali tako napetu sezonu u ženskoj konkurenciji. Mlade, odlične i odlučne natjecateljice dolaze, mrse konce poznatim veterankama, na vrhu je i dalje pobjednica Andore Britanka Rachel Atherton, koja je ovdje osvojila titulu svjetske prvakinje u konkurenciji juniorki. A to je bilo prije 15 godina!

Ovako je bilo na Svjetskom prvenstvu 2004. godine (Francuzi u tajicama!)

Proga za spust z ekipo Cube

Staza bi trebala biti ista kao i ona po kojoj voze na Crankworx festivalu.

Startna lista

Vremenski raspored

četvrtak:
– u 8:30 sati trening za spustašku skupinu B
– u 12 sati, trening krosa za žene
– u 12 sati trening spusta skupine A
– u 14 sati trening krosa za muškarce
– u 15:30 vožnja na vrijeme za sve kategorije spusta

petak:
– od 8:30 do 11 sati trening spusta i natjecatelja u krosu
– u 12:15 sati, mjerenje vremena za juniorke u spustu
– u 12:30 kvalifikacije juniora za utrku u spustu
– u 13:30 sati kvalifikacije žena za utrku u spustu
– u 14:00 sati kvalifikacije za mušku kategoriju spusta
– 17:30, ženska utrka u kratkom krosu
– 18:15, muška utrka u kratkom krosu

subota:
– 9:45, finale utrke spusta za juniorke
– 10:15, finale spusta za juniore
– 12:30, finale spusta za žensku elitnu kategoriju
– 13:30, finale spusta za mušku elitnu kategoriju

nedjelja:
– 8:30 utrka olimpijskog krosa za juniorke
– 10:15 utrka olimpijskog krosa za juniore
– 12:20, utrka u olimpijskom krosu za seniorke
– 14:50, utrka u olimpijskom krosu za seniore

Ako te zanima kakvo vrijeme ovog vikenda čeka najbolje u spustu i krosu, klikni ovdje

Prenosi uživo na RedBull TV. Dodatne informacije o Svjetskom kupu u LEs Getsu potraži na worldcuplesgets.com. Događaj na facebooku.

Naslovna fotografija organizator

Pročitaj i:
Andora Report: Sjajan povratak Jenny Risveds, pobjede u Nizozemsku i Švicarsku
Andora Report: Pobjede u spustu odnijeli Rachel i Loic
Andora Report: Kratki kros Avanciniju i Neff
Leogang Report: Pobjede Loicu i Tracey, Jure 10.!
Ft. William Report: Pobjede za Pierrona i Atherton
Nove Mesto Report: Druga pobjeda zaredom za Courtney, van der Poel prvi put pobijedio u Svjetskom XCO kupu
Albstadt Report: Kate i Mathias deklasirali konkurenciju
Svjetski kup Maribor Report: Seagrave i Bruni najbrže do cilja
Svjetski kup Maribor report: Kiša pomiješala rezultate kvalifikacija

“On-off
Bike park Tršće “Ciklocentar” Human Fish Gravel SloEnduro
Prati nas