gravel
7. kolovoza 2020

Prvi službeni gravel događaj u Hrvatskoj održati će se u drugoj polovici rujna. Organizator najavljuje u nas novi format potjere s „lovcima“ koji će startati s hendikepom, a svi ostali će od njih bježati na 100-kilometarskoj makadamskoj stazi…

Bilo je pitanje vremena kada će netko od organizatora zakoračiti u sve popularniji format gravel, ili „po naški“ makadamsko bicikliranje. Ekipa Segment21, koja stoji iza etapne utrke 4islands i drugih MTB događaja, odlučila je probiti led i 20. rujna organizirati 100-kilometarsku potjeru (chase ili pursuit) sa startom i ciljem gotovo u centru Zagreba!

Direktor utrke Tomislav Zobec objasnio nam je kako naglasak ovaj puta neće biti stavljen na utrkivanje, kao što je slučaj s utrkom po čeiri otoka, već na doživljaj i cjelodnevno iskustvo, što uostalom i priliči gravel filozofiji.

U svakom slučaju, “gravel” biciklizam postaje sve popularniji i popularniji, savršen spoj nekadašnje podjele između cestovnih i brdskih biciklista. Ono što nam se najviše sviđa je ta opuštenost utkana u sami sport, ili bolje rečeno biciklističku aktivnost ili stil života ili kako već to želite opisati, taj oblik biciklizma gdje nisu bitni rezultati već uživanje u cjelodnevnoj vožnji. I stoga bismo se htjeli uključiti u razvijanje ove grane biciklizma u Hrvata i šire.

Segment21

Potjera na 100 km

Ova vožnja (nije utrka jer se od sudionika ne očekuje da obavezno prođu čitavu stazu) otvorena je za sve koji se žele okušati na makadamskim putevima. Sudionici će startati prvi, a za njima će startati lovci. Pokušati će prije cilja uloviti čim više sudionika, po mogućnosti sve. Naravno, oni koji su u odličnoj formi pokušati će učiniti sve ne bi li stigli u cilj prije lovaca. Ukoliko će 100 km nekome biti previše, moći će skratiti i vratiti se u cilj. Bez pritiska!

8-15 lovaca (chase) krenuti će za vama sa malim vremenskim odmakom, i probati će doći u cilj prvi. Oni koji su željni dokazivanja i utrkivanja krenuti će u utrku protiv lovaca i ne dozvoliti im da ih ulove. Naravno da nisu svi u tom filmu, nama je to jasno, zato svi koji uspiju završiti 100km postaju FINISHERI.

Segment21

Pitaš se gdje će to sve voziti? Ekskluzivno doznajemo da će start i cilj biti na području jezera Bundek, a voziti će se makadamima na području rijeke Save i Odre, dakle južno i jugoistočno od Zagreba.

Daljnje informacije, a uskoro i prijave, potraži na linku: https://www.segment21.cc/gravelman/

Vidimo se na Bundeku 20. rujna!

Foto: Giant Bicycles

Prati nas