11. rujna 2018

Finale domaće DH serije održati će se na stazi bivšeg (i budućeg?) Svjetskog kupa u Bike parku Pohorje, na kojoj je ove godine održana i utrka Europskog kupa. Najpoznatiji hrvatski predstavnici biti će – 2Cellos!

Kao i lani, i ove godine će slovenska (usput i hrvatska) serija Unior Downhill Cup svoju završnicu doživjeti u Mariboru (bolje rečeno iznad), na utrci DH Visit Pohorje. Treća i posljednja utrka serije nudi bodove za slovensko i hrvatsko nacionalno natjecanje u MTB spustu, ali i bodove Svjetske biciklističke federacije (UCI), kao utrka druge kategorije.

 

Razvikana i popularna staza Svjetskog kupa u Bike parku Pohorje bez sumnje je spremna za ugošćavanje natjecanja na najvišoj razini, što je demonstrirano sredinom travnja, kada je tamo održana prva utrka ovogodišnjeg iXS europskog DH kupa. Na 2600 m dugačkoj stazi s 450 m visinske razlike ovaj vikend će se okušati natjecateljice i natjecatelji iz Slovenije, Hrvatske, Austrije, Italije, Slovačke i Mađarske – tako je barem najavljeno u prijavama koje se zatvaraju u četvrtak.

{loadposition inside}

Borba za ukupnu seniorsku pobjedu

U muškoj seniorskoj kategoriji Luka Berginc (KK Črn trn) ima više nego solidno ukupno vodstvo, jer je pobijedio u Cerknom i bio je drugi na Javorniku, pa je skupio 540 bodova. S 200 bodova zaostatka na drugom je mjestu Miha Ivančič (ŠKTD Avče) – no ne zaboravimo da pobjednik polufinala i finala može skupiti 300 bodova, tako da Miha ima teoretsku šansu za ukupnu pobjedu. U slučaju katastrofe dvojice najbolje uvrštenih, ukupno vodstvo bi preuzeo slovenski nacionalni prvak Miran Vauh (KK Črn trn); on za Bergincem zaostaje 260 bodova.


Luka Berginc

Među hrvatskim predstavnicima najviše šansi za dobar rezultat imaju Berislav Topol (BK KKJ – WD40 Bike) i Ivan Bašić (BK TNT Pazin).

Ivan Bašić

U apsolutnoj ženskoj kategoriji trenutno vodi Katarina Primožič (BATT Team) s 250 bodova, a 55 manje ih ima drugoplasirana juniorka Naja Stipanič (KK Črn trn). Maksimalan broj bodova za pobjednicu polufinala i finala iznosi 150.


Katka Primožič

Još neizvjesniji rasplet očekuje nas kod juniora. Na prvom mjestu u ukupnom poretku trenutno je Žak Gomilšček (Sinter Brakes Team), pobjednik ovogodišnjeg iXS europskog kupa, a na drugom mjestu je prošlogodišnji pobjednik Unior kupa Matic Kokelj (Wolf Racing Team). Dijeli ih svega osam bodova! Trećeplasirani  Gašper Jurečič (Rajd Ljubljana) za Žakom zaostaje 20 bodova. U kategoriji kadeta (U17) vodi Marko Niemiz (Sinter Brakes Team) s 80 bodova prednosti u odnosu na drugoplasiranog, ekipnog kolegu Žana Pirša.

Među hrvatskim predstavnicima izdvajamo Nou Radolovića (BK TNT Pazin) u juniorskoj kategoriji i Roberta Kišaka (BK KKJ – WD40 Bike) u kadetima.

Noa Radolović 

Na žalost organizatora i domaćih navijača, u finalnoj utrci neće nastupiti najbolja spustašica i najbolji spustaš. Monika Hrastnik (KK Črn trn) i Jure Žabjek (Unior/Devinci factory Racing) doživjeli su ozbiljne ozljede na svjetskom MTB prvenstvu u Lenzerheideu prošlog vikenda. No ionako nisu u igri za vodeća mjesta u Uniorovoj seriji.

 

Vremenski raspored i – 2Cellos

Standardni vremenski raspored serije Unior DH Cup predviđa trening u subotu od 10.30 do 18. U nedjelju još jedan jutarnji trening od 9 do 11, polufinale u 12, a finale u 14.30.

 

Zbog koncerta skupine 2Cellos u subotu, prostor za ekipe neće biti na parkiralištu ispod donje stanice žičare već u kampu iznad stanice.

www.uniordownhillcup.com

Fotografije: Klemen Humar

Pročitaj i:
Unior DH kup Report: U Cerknom Berginc do treće pobjede, Bašić najbolji HR predstavnik
Unior DH kup report: Na Javorniku podijeljene medalje za NP Slovenije, naši vrlo dobri

Prati nas