downhill lošinj
12. travnja 2023

Prvi okršaj sezone odviti će se na skraćenoj kamenitoj stazi iznad Velog Lošinja. Berginc, Žabjek, Zwar, Maurer odmjeriti će snage protiv svjetskog „broja 3“ Kolba…

Ovaj vikend na Lošinju je rezerviran za prvo kolo europske serije iXS European Downhill Cup. Sada već legendarna stjenovita staza, na kojoj se vozila i utrka Svjetskog kupa 2018. godine bit će nešto kraća jer cilj neće biti na rivi, već parsto metara više, tik iznad Velog Lošinja. Dužina staze je cca 1300 metara, a visinska razlika 240 metara. Tako se može dogoditi da najbrži dosegnu i vremena ispod dvije minute. „Otvorili smo kladionicu hoće li prvi put biti ispod dvije minute ili ne“, kaže direktor manifestacije Sebastjan Zmrzljak iz MTB Trbovlje.

Favoriti

Andi Kolb, foto Atherton Racing

Andreas Kolb (Continental Atherton Racing) svakako je prvi favorit prema poziciji na ljestvici i prošlogodišnjim uspjesima u Svjetskom kupu. Prošlogodišnji europski prvak iz Maribora lani je pet puta bio na postolju Svjetskog kupa i treći je na UCI ljestvici. No prošlogodišnji pobjednik Lošinja i ukupnog plasmana serije Luka Berginc (DGK Pohorje – Spank Team Maribor) sigurno mu neće samo tako prepustiti pobjedu, a tu je i Jure Žabjek (Unior – Sinter Factory Racing), treći s prošlogodišnje utrke i pobjednik utrke 2019.  (kada je bila u seriji Unior Downhill Cup), njegov australsko-švedski ekipni kolega Benjamin Zwar Kvist i još ponetko. Recimo, višestruki prvak Njemačke Simon Maurer, drugi lani na Lošinju. Prijavljen je i slovenski prvak Žak Gomilšček (Wolf Racing by Wheelbase), ali se još nije vratio s Novog Zelanda.

Prijavljeni su i Ivan Bašić te Frane Medić koji će nastupiti na Hrvatsku nacionalnu ekipu.

Prošlogodišnji pobjednik Luka Berginc, foto Rick Schubert/Racement

S obzirom da ovogodišnji Svjetski kup počinje jako kasno, tek u lipnju, čudi što konkurencija nije još jača.

„Lošinj će mi biti prva utrka ove godine, jako se veselim“, kaže Kolb. “Staza mi odgovara, pokušat ću se vratiti u trkaći ritam i isprobati novu opremu. Staza u Lošinju nije laka, ali baš zato mi se sviđa. Najviše se veselim pogledu sa startne rampe, mislim da takav pogled na more nemamo ni na jednoj drugoj stazi,” izjavio je za službeni iXS web. U Lošinju je nastupio samo jednom, 2018. godine u utrci Svjetskog kupa koju je završio na 20. mjestu.

Ukupno je prijavljeno skoro 200 natjecatelja.

Staza na Lošinju

Mjerenje vremena uživo

Kvalifikacije započinju u subotu u 14:30, a finale u nedjelju u 12:30. Obje utrke moguće je pratiti na “live timingu”.

Vremenska prognoza ohrabruje i trenutno nagovještava suho vrijeme kroz cijeli vikend.

Video s lanjske utrke

Budući da se ove godine na Lošinju održava i međunarodni kros, sve informacije objedinjene su na adresi mtb-losinj.com

Naslovna fotografija: Klavdij Blažko

Pročitaj i
IXS Europski Downhill Cup Lošinj report: Najbrži Berginc, Kiener i Medić

Prati nas