EP ciklokros, Kata Blanka Vas
31. listopada 2022

U legendarnom belgijskom Namuru od 4. Do 6. studenog održati će se ovosezonsko kontinentalno prvenstvo…

Odmah nakon četiri teške utrke Svjetskog kupa, dvije u SAD-u i dvije u Europi, najbolji vozači i vozačice Starog kontinenta natjecat će se za titule europskih prvaka u ciklokrosu. Belgijski Namur je popularno odredište utrka u Svjetskom kupu, a njihov graditelji tradicionalno vole „začiniti“ stazu koja je daleko od jednostavne. Za naslove će se boriti juniori i juniorke, mlađi seniori i seniorke te natjecateljice i natjecatelji u elitnoj kategoriji. U petak će se na istoj stazi utrkivati i u  kategoriji master. U kategoriji 50-54 prijavljen je hrvatski predstavnik Mario Matijević.

Lani je EP ugostio Wijster u Nizozemskoj

Naslove u elitnoj kategoriji osvojili su Lucida Brand i Lars van der Haar (oboje iz nizozemske reprezentacije). Srebro su osvojili Mađarica Kata Blanka Vas i Belgijac Quinten Hermans, a broncu Nizozemka Yara Kasteljin i Belgijac Michael Vanthourenhout. U kategorijama do 23 godine medalje su podijelili Shirin van Anrooj, Puck Pieterse i Fem van Empel (sve tri su Nizozrmke) te Nizozemac Ryan Kamp te Belgijanci Niels Vandeputte i Thibau Nys.

Fotografija: Twila Federica MUZZI/Red Bull Content Pool

Startna lista ovogodišnjeg EP-a

Na startu bi se trebala pojaviti sva velika imena ciklokrosa, a kao iznenađenje u ženskoj elitnoj kategoriji, Francuskinja Pauline Ferrand-Prévot koja jeove godine četiri puta slavila na Svjetskim prvenstvima (olimpijski i kratki kros, maraton i gravel), a i europska je viceprvakinja u olimpijskom krosu. Među seniorkama vrijedi istaknuti pobjednicu prve tri utrke u ovogodišnjem Svjetskom kupi Fem Van Empel, Katu Blanka Vas, nizozemsku veteranku Mariane Vos, ali još je cijela hrpa natjecateljica koji mogu doći do postolja. Belgijac Eli Iserbyt jedan je od glavnih favorita među seniorima, a tu je i njegov sunarodnjak Laurens Sweeck te  branitelj naslova Lars van der Haar te nekoliko drugih imena.

Startne liste potraži na uec.ch.

Video: Najava CX EP Namur 2022

Objavljeni datumi EP-a za sljedeće dvije godine

  • Uoči Europskog prvenstva 2022. objavljeno je odredište održavanja 2024. 2. i 3. studenog, domaćin je Pontevedra, Španjolska.
  • Domaćin EP-a za narednu godinu poznat je već dugo vremena, i to francuski Pontchateau. Planirani datumi su 4. i 5. studenog.

Službena stranica Europskog prvenstva cyclocrossnamur2022.com.

Naslovna fotografija Mark Somay/Red Bull Content Pool

Pročitaj i
EP CX Report: Nizozemci pomeli konkurenciju

Prati nas